Over Pijngeneeskunde

Anesthesiologie en pijngeneeskunde met monitor

Wat is pijn?

We ervaren pijn als heel vervelend. Toch heeft het een functie. Het pijnsignaal beschermt ons en geeft een teken aan ons brein dat er ergens in ons lichaam gevaar dreigt. Pijn is een waarschuwingssysteem van ons lichaam. Dit noemen we acute pijn. Duren uw pijnklachten langer dan 3 tot 6 maanden? Dan noemen we dit chronische pijn. Vaak is de oorzaak van deze pijn niet aantoonbaar of bijna niet meer aanwezig.

Wat kunt u zelf doen aan pijn?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat wanneer u goed begrijpt hoe pijn werkt in uw hersenen en in het lichaam, dit een positieve invloed heeft op uw klachten. Daarom worden er binnen het ziekenhuis regelmatig pijneducatie bijeenkomsten georganiseerd waarin een medisch psycholoog samen met de verpleegkundig pijnconsulent uitleg geven over pijn. Ook krijgt u tips hoe u zelf invloed kunt uitoefenen op uw pijn in het dagelijks leven. U leest hierover meer in de folder pijneducatie.

Ontspanningsoefeningen kunnen een positieve invloed op uw klachten hebben. In de folder meditatie bij ziekte leest u er meer over.

Op internet is veel informatie te vinden:

Pijnmedicatie

Wanneer u pijnstillende medicatie gebruikt, dan is het belangrijk dit op de juiste manier te doen:

In de folder pijnmedicatie vind u hierover meer informatie.

Bekijk het filmpje  van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie over verstandig gebruik van krachtige pijnstillers zoals morfine (opioiden).
Via onderstaande link vind u een Engels talig filmpje met uitleg over wat krachtige pijnstillers zoals morfine(opioiden) in de hersenen doen:

Verpleegkundig pijnconsulent

Wanneer er sprake is van pijn bij kanker of pijn na een andere ziekte of behandeling, is er in het Catharina Ziekenhuis speciale begeleiding mogelijk van de verpleegkundig pijnconsulente. De pijnconsulente geeft extra steun in de vorm van informatie, begeleiding, advies en praktische tips.

Pijngeneeskunde en 'Herniastraat'

De afdeling Radiologie, de polikliniek Neurologie en de polikliniek Pijngeneeskunde werken intensief met elkaar samen in de zogenaamde herniastraat. Deze 'straat' biedt patiënten met rugklachten en uitstralende pijn binnen één dag een consult bij de neuroloog, een MRI-scan, de uitslag, een behandelvoorstel én nu ook de behandeling tegen de pijn. Naar schatting hebben 75.000 per jaar last van lage rugpijn die uitstraalt naar één of beide benen. Wanneer de pijn zich met name in één been voordoet, is in veel gevallen een hernia de oorzaak. De epidurale sleeve injectie is een bewezen ondersteunende therapie bij pijnklachten ten gevolge van een hernia. In het Catharina Ziekenhuis kan die injectie nu op dezelfde dag of indien door de patiënt gewenst 1 of 2 dagen later worden gegeven. Het totale bezoek aan de herniastraat van het ziekenhuis duurt iets meer dan drie uur.

Vervolgtraject Herniastraat: U wordt 2 weken én 5 weken na uw behandeling gebeld door de  pijnverpleegkundige. U krijgt dan aanvullende adviezen en u kunt vragen stellen die u nog heeft, bijvoorbeeld over uw pijnmedicatie gebruik. Indien blijkt dat u pijnklachten blijft houden die uw dagelijkse werkzaamheden blijven belemmeren worden verdere opties voor een tweede behandeling of verwijzing met u besproken. De adviezen en mogelijkheden die de pijnverpleegkundige met u bespreekt gebeurt in samenspraak met uw betrokken medisch specialisten (neuroloog en pijnspecialist).

Neuromodulatie

Pijnsignalen uit het lichaam worden via het ruggenmerg doorgegeven aan de hersenen. Wat de oorzaak van de pijn ook is, uiteindelijk wordt de pijn ‘gevoeld’ in de hersenen. Neuromodulatie is een pijnbehandeling, waarbij een elektrode tegen het ruggenmerg wordt geplaatst.
Lees hier meer over neuromodulatie.

Actueel

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit specialisme, een specifieke behandeling of onderzoek? Bekijk dan de video’s of de patiëntenfolders van dit specialisme. Wilt u graag persoonlijk advies van één onze specialisten? Maak dan een afspraak.