IVF centrum

Als zwanger worden niet vanzelf gaat kan in sommige gevallen een vruchtbaarheidsbehandeling uitkomst bieden. In het Catharina Ziekenhuis kunt u terecht voor vruchtbaarheidsbehandelingen zoals een behandeling met hormonen, IUI en IVF/ICSI.

IVF centrum

In het Catharina Ziekenhuis zijn vrijwel alle fertiliteitsonderzoeken en fertiliteitsbehandelingen mogelijk. Per jaar voeren we ongeveer 1200 vruchtbaarheidsbehandelingen uit

Team

Ons team bestaat uit gynaecologen, fertiliteitsartsen, echoscopisten en verpleegkundigen. Het team is klein, laagdrempelig en betrokken bij uw situatie. Wij doen diverse projecten en nemen deel aan landelijke studies om onze zorgkwaliteit continu hoog te houden en te verbeteren.

Bekijk hier wie u helpen

Succeskans

Of u met een fertiliteitsbehandeling zwanger zult worden, hangt af van een aantal factoren. Hier vindt u een overzicht met de succeskans van elke behandeling.


De eerste afspraak

De eerste afspraak is het oriënterend fertiliteitsonderzoek. Deze vindt plaats op de polikliniek. Bij dit eerste gesprek zijn bij voorkeur de man en de vrouw aanwezig. Van beiden hebben wij de persoonlijke gegevens nodig. Voorafgaand aan deze afspraak krijgt u een uitgebreide vragenlijst toegestuurd. Zo kan de arts zich zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek.

Wilt u graag meer informatie over dit onderzoek? Raadpleeg de folder 'Oriënterend fertiliteitsonderzoek'.


Vruchtbaarheidsonderzoek

Een vruchtbaarheidsonderzoek (fertiliteitsonderzoek) is een onderzoek waarbij wordt gekeken naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap. Vruchtbaarheidsonderzoek kan plaatsvinden wanneer geen zwangerschap is ontstaan binnen één jaar onbeschermd seksueel contact. Bij dit onderzoek wordt stap voor stap een aantal mogelijke oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap onderzocht. Dit onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Anamnese (onderzoek naar uw ziektegeschiedenis);
 • Lichamelijk onderzoek;
 • Echoscopie;
 • Bloedonderzoek;
 • Onderzoek naar het sperma.

Meer informatie over vruchtbaarheidsonderzoek kunt u lezen op de pagina vruchtbaarheidsonderzoek en in onze patiëntenfolders


Vruchtbaarheidsbehandelingen

Als zwanger worden niet vanzelf gaat kan in sommige gevallen een vruchtbaarheidsbehandeling uitkomst bieden. In het Catharina Ziekenhuis kunt u terecht voor vruchtbaarheidsbehandelingen zoals een behandeling met hormonen, IUI en IVF/ICSI. Afhankelijk van de oorzaak van het niet zwanger raken, wordt een keuze gemaakt.

In het Catharina Ziekenhuis kunt u terecht voor de volgende vruchtbaarheidsbehandelingen:

 • Behandeling met hormonen
 • Intra-uteriene inseminatie (IUI)
 • IVF/ICSI
 • Invriezen van zaad
 • Invriezen van eicellen

Hier leest u meer informatie over onze vruchtbaarheidsbehandelingen.

English version


Vergoedingen

Algemene informatie over vergoedingen van onderzoeken en behandelingen kunt u lezen op Prijzen en vergoedingen. Informatie over vergoeding van een IVF behandeling leest u in de folder In Vitro Fertilisatie.

Belangrijke informatie voor vrouwen die een behandeling met donorsperma ondergaan (KID).
Per 1-4-2020 wordt KID bij alleenstaande vrouwen en lesbische paren zonder medische oorzaak voor onvruchtbaarheid niet langer vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. U kunt voor extra kosten komen te staan. Lees hier het volledige bericht.

Voor vragen over de kosten van een vruchtbaarheidsbehandeling, kunt u contact opnemen met de afdeling administratie van het Catharina Ziekenhuis, telefoonnummer 040 - 239 89 18.


Gezamenlijk laboratorium in Tilburg

De IVF-laboratoria van het Catharina Ziekenhuis en het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg zijn samengevoegd in het Centrum Voortplantingsgeneeskunde Brabant. Op deze manier bundelen we onze kennis en kunde. Onze embryologen en IVF-analisten zijn werkzaam in het IVF-laboratorium in Tilburg.

In het Catharina Ziekenhuis kunt u terecht voor onderzoek naar de oorzaak van onvervulde kinderwens (oriënterend fertiliteitsonderzoek) en de behandeling van endometriose. Ook de behandelingen met ovulatie-inductie, intra-uteriene inseminatie en IVF/ICSI worden uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis.

Wanneer gaat u naar het IVF-laboratorium in Tilburg?

De bevruchting van eicellen alleen vindt plaats in het laboratorium van het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Hier worden de embryo’s beoordeeld en teruggeplaatst. Ook het invriezen van de embryo’s gebeurt op deze locatie. U gaat dan tijdens een IVF behandeling twee keer naar Tilburg: voor het inleveren van de eicellen en zaadcellen en voor het terugplaatsen van een embryo.


Locatie

Het Centrum Voortplantingsgeneeskunde vindt u via route 077 van het Catharina Ziekenhuis.


Voorwaarden

Om de behandelingen medisch verantwoord te kunnen uitvoeren, gelden een aantal voorwaarden, namelijk:

 • Voor veel behandelingen is er een leeftijdsgrens van 42 jaar.
 • Behandelingen met donorzaad en donoreicellen doen we alleen als u een eigen donor meeneemt.
 • Voor alle behandelingen geldt bij de vrouw een Body Mass Index (BMI)‐grens van 38.

Meer informatie

Wij doen ons uiterste best om u voor, tijdens en na uw IVF-behandeling zo goed mogelijk te informeren. Waarschijnlijk wilt u ook zelf wat nader onderzoek doen naar de mogelijkheden en naar informatie over uw behandeling. De veelgestelde vragen hebben wij in ieder geval voor u op een rij gezet. Tips voor nuttige boeken en andere websites kunt u hier vinden.

Actueel