Over Chirurgie

Een chirurg is gespecialiseerd in de behandeling van veel verschillende aandoeningen. De behandeling gebeurt meestal operatief. De chirurgen van het Catharina Ziekenhuis doen de meest uiteenlopende operaties, maar zijn het meest gespecialiseerd in:

Heel regelmatig drukken onze chirurgen hun stempel op belangrijke internationale chirurgische ontwikkelingen. Voor een niet-academisch ziekenhuis is dat heel bijzonder.


TV-programma Trauma Centrum op SBS6

Het televisieprogramma Trauma Centrum op SBS6 geeft van maandag tot en met vrijdag dagelijks om 20.00 uur een inkijkje in het leven van patiënten en het ziekenhuispersoneel van het Catharina Ziekenhuis. 

Meer informatie over de tv-serie Trauma Centrum


Deel uw ervaring

Het Catharina Ziekenhuis wil haar zorg continu verbeteren. Uw ervaring kan ons daarbij helpen. Was u tevreden of verliep iets juist niet naar verwachting? Dan horen we dat graag.

Vragenlijst polikliniek Chirurgie en Vaatlab
Vragenlijst verpleegafdeling Chirurgie

Vaatchirurgie

Het Catharina Ziekenhuis is een expertisecentrum voor complexe aandoeningen van de bloedvaten. De drie gerenommeerde vaatchirurgen zijn gespecialiseerd in ingewikkelde endovasculaire (het gebied binnen in een bloedvat) vaattechnieken.

De vaatchirurgen van het Catharina Ziekenhuis bieden alle behandelmethoden aan. Onze specialisten behandelen zowel complexe als minder complexe aandoeningen.

Meer informatie over vaatchirurgie

Oncologische chirurgie

Onze chirurg-oncologen zijn bekend om hun expertise binnen het Catharina Kanker Instituut, een centrum waarin verschillende specialismen vrijwel alle soorten kanker behandelen. Veel chirurgische ervaring en deskundigheid zit vooral in het operatief verwijderen van borst-, endeldarm-, slokdarm-, dikke darm-, alvleesklier-, en buikvlieskanker. Voor deze vormen van kanker zijn we een regionaal én nationaal verwijscentrum. Patiënten komen vanuit andere ziekenhuizen speciaal naar het Catharina Ziekenhuis voor operaties zoals HIPEC, IORT en TEM (een kijkoperatie).


De dag van de operatie

Als u een grote oncologische operatie moet ondergaan, wordt u meestal een dag vóór de operatie opgenomen op de verpleegafdeling Chirurgie. Maar wat staat u eigenlijk te wachten als u het ziekenhuis binnenkomt? En hoe zit het met de ruggenprik, pijnbestrijding, narcose en zuurstofmasker? In deze video leggen we stap voor stap uit hoe een operatiedag - van binnenkomst in het ziekenhuis tot na de operatie - er uitziet.

Traumachirurgie

In het Catharina Ziekenhuis werken drie chirurgen die zich richten op traumachirurgie. Deze traumachirurgen behandelen onder andere botbreuken en hebben als belangrijke taak fractuurchirurgie bij patiënten die slachtoffer zijn geworden van een ongeval. Daarnaast zijn zij betrokken bij ongevalsletsels van de borst , de buik en het bekken. Maar dat is niet het enige. Ongevalslachtoffers worden in eerste instantie op straat gestabiliseerd door het ambulance personeel. Bij hele ernstige letsels kunnen ze de hulp van het heli MMT (Mobiel Medisch Team) inroepen. Dan worden materieel en deskundigheid van de anesthesioloog of traumachirurg naar de plaats van het ongeval gebracht. 90% van de patiënten wordt met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De traumachirurg speelt een belangrijke coördinerende rol in de traumaopvang op de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.

De traumachirurg werkt vaak in teamverband met veel verschillende specialismen, bijvoorbeeld orthopeden en anesthesiologen. Om een dergelijke multidisciplinaire aanpak en hoge kwaliteit van zorg te kunnen garanderen voor ongevalslachtoffers is er in Nederland gekozen voor een infrastructuur met 11 traumacentra.
Het Catharina Ziekenhuis is onderdeel van het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB).

De traumachirurg werkt niet alleen maar op de operatiekamer. Ook de polikliniek is een belangrijk werkterrein. Veel patiënten met een breuk worden gecontroleerd op de gipskamer of op de polikliniek Traumachirurgie bij de Spoedpost, om de voortgang van het revalidatieproces te monitoren en eventueel in te grijpen wanneer dat noodzakelijk is.

Links

Meer informatie over traumachirurgie is ook te vinden op externe websites. Wij hebben er twee voor u geselecteerd:

Obesitascentrum

De behandeling van mensen met (ernstig) overgewicht vraagt expertise en kennis van zeer hoog niveau. Betrokkenheid van gekwalificeerde zorgverleners uit verschillende disciplines is essentieel om de vaak kwetsbare obesitaspatiënt de beste zorg te geven. Het doel is herstel van uw gezondheid met een uitgebreid programma, rondom een bariatrische (maagverkleinende) operatie.

In het Catharina Obesitascentrum helpt het obesitasteam ruim 1000 patiënten per jaar om van het overgewicht af te komen. De obesitas kliniek behoort daarmee tot één van de grootste van Nederland. In het Catharina Ziekenhuis worden al bijna 30 jaar patiënten met overgewicht geholpen.

Compleet zorgtraject van 5 jaar

Het Catharina Obesitascentrum biedt volwassenen een compleet zorgtraject van 5 jaar bestaande uit een screening, een eventueel voortraject, de operatie en het natraject. De bariatrische zorg gaat in het Catharina Ziekenhuis dus verder dan alleen de operatie.

> Ga naar het Catharina Obesitascentrum

Actueel

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit specialisme, een specifieke behandeling of onderzoek? Bekijk dan de video’s of de patiëntenfolders van dit specialisme. Wilt u graag persoonlijk advies van één onze specialisten? Maak dan een afspraak.