Over Radiologie

Heeft u verdere onderzoeken nodig? Soms stuurt uw arts u door naar de afdeling Radiologie. De radiologen van het Catharina Ziekenhuis onderzoeken door middel van verschillende technieken wat er met uw organen aan de hand is. Op de afdeling Radiologie vinden verschillende soorten onderzoek plaats bijvoorbeeld door middel van röntgenstraling, ultrageluid (echografie) of magnetische resonantie (MRI).

Uitwisselen digitale gegevens

De vier Zuidoost-Brabantse ziekenhuizen - St. Anna Zorggroep, Catharina Ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum - hebben een digitaal netwerk tussen de ziekenhuizen gecreëerd om veilig en snel medische informatie uit te wisselen. Het gaat om beelden zoals MRI-scans en röntgenfoto’s. In een later stadium zullen ook andere gegevens zoals labuitslagen gedeeld worden. De zorg voor patiënten is met dit netwerk sterk verbeterd. Door de informatie-uitwisseling kan een ander ziekenhuis veilig en in een mum van tijd over informatie van een patiënt beschikken, waardoor onderzoeken niet meer in een ander ziekenhuis overgedaan hoeven te worden.

Als een patiënt bijvoorbeeld op de eerste hulp van een van de ziekenhuizen een CT-scan krijgt en blijkt een acuut herseninfarct te hebben, dan moet de patiënt snel voor behandeling naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de regio, in dit geval het Catharina Ziekenhuis. Dankzij de digitale uitwisseling zijn de gegevens van de patiënt al ter plaatse, voordat de patiënt arriveert. De techniek die de vier ziekenhuizen inzetten voor het uitwisselen van informatie, is ook geschikt om in een later stadium aan te sluiten bij andere regionale netwerken. Bij de ontwikkeling van het systeem is er rekening mee gehouden dat de privacy van patiënten strikt is gewaarborgd en de uitwisseling veilig en volgens de standaarden plaatsvindt.


Deel uw ervaring

Het Catharina Ziekenhuis wil haar zorg continu verbeteren. Uw ervaring kan ons daarbij helpen. Was u tevreden of verliep iets juist niet naar verwachting? Dan horen we dat graag.

Vragenlijst CT Radiologie
Vragenlijst Mammografie Radiologie
Vragenlijst MRI Radiologie

Onze afdeling beschikt over elf röntgenkamers. Elke kamer beschikt over specifieke apparatuur en is daardoor geschikt voor een bepaald soort onderzoek. De baliemedewerker vertelt u waar u moet zijn.

Actueel

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit specialisme, een specifieke behandeling of onderzoek? Bekijk dan de video’s of de patiëntenfolders van dit specialisme. Wilt u graag persoonlijk advies van één onze specialisten? Maak dan een afspraak.