Laserbehandeling van het oog

Het woord laser is de Engelse afkorting van ‘Licht Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Een laser is te beschouwen als een soort speciale gloeilamp, maar dan een gloeilamp die een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel te snijden.

Er bestaan verschillende soorten lasers. Zij verschillen in kleur en sterkte van de lichtstraal. In de oogheelkunde worden vooral de Argon-laser en de Yag-laser gebruikt. Beide kennen verschillende toepassingen.

Bij de behandeling wordt een glazen lensje op het hoornvlies geplaatst en vastgehouden door de oogarts. De laserstralen worden door deze lens heen gericht op de afwijking die behandeld moet worden. De lichtflitsen die men ziet worden vaak als onaangenaam ervaren. Direct na de behandeling is het zicht wazig ten gevolge van de behandeling en de oogdruppels die men heeft gehad. Soms wordt een oogverband met oogzalf aangebracht om het oog rust te geven.

Diverse oogafwijkingen kunnen met laser worden behandeld:

  • Scheurtjes in het netvlies
  • Suikerziekte in het oog
  • Glaucoom
  • Na-staar
  • Andere aandoeningen

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden