Over Nucleaire geneeskunde

Bij het specialisme Nucleaire geneeskunde onderzoeken we de werking van organen met behulp van verschillende radioactieve stoffen. Onze specialisten kijken naar veranderingen in de stofwisseling of naar de werking van een orgaan. Ook het gedrag van tumoren kan met radioactieve stoffen worden onderzocht. Het radioactieve deeltje zendt straling uit, die door speciale camera's wordt opgevangen. De straling wordt zo vertaald in beelden.

In sommige gevallen gebruiken we radioactieve stoffen niet alleen om te onderzoeken, maar ook om te behandelen, bijvoorbeeld bij een te snel werkende schildklier. Soms combineren we nucleair onderzoek met röntgenonderzoek (door middel van röntgenstraling). Voor de onderzoeken kan gebruik worden gemaakt van een PET/CT-camera, een gammacamera of een SPECT/CT-camera.

Nucleair onderzoek is een veilige manier van onderzoek. We gebruiken een zo laag mogelijke dosering radioactieve stof. De straling in de radioactieve stof is snel vervallen. Er zijn geen bijwerking en de patiënt kan direct na het onderzoek naar huis.

Specialisatie

De nucleaire geneeskundigen van het Catharina Ziekenhuis zijn gespecialiseerd in behandelingen met radioactief jodium. Deze behandeling wordt gegeven bij een te snel werkende schildklier of schildklierkanker.

Voorlichting voor kinderen

Voorlichtingsinformatie over gericht op kinderen kunt u op YouTube vinden; de voorlichtingsfilmpjes met de verhalen van 'Sunny en Tim' geven op een toegankelijke manier uitleg over de nucleaire onderzoeken.

Verschil met röntgen

Bij nucleair onderzoek kijken we naar veranderingen in de stofwisseling of naar de werking van een orgaan. Bij röntgenonderzoek kijken we naar veranderingen in de vorm van een orgaan. De twee technieken vullen elkaar goed aan. Grote botbreuken zijn bijvoorbeeld makkelijker te zien op een röntgenfoto. Terwijl een kleine breuk in een handwortelbeentje op de röntgenfoto niet zichtbaar wordt. Dan kan de breuk alleen worden aangetoond door de veranderde botstofwisseling op een nucleaire botscan. Soms is de combinatie van nucleair onderzoek met röntgenonderzoek het beste. Eén van de camera's die dit doet, is een PET/CT-scan.

Deel uw ervaring

Het Catharina Ziekenhuis wil haar zorg continu verbeteren. Uw ervaring kan ons daarbij helpen. Was u tevreden of verliep iets juist niet naar verwachting? Dan horen we dat graag.

Vragenlijst polikliniek
Vragenlijst verpleegafdeling


Nieuwe behandeling prostaatkanker: minder complicaties en betere levenskwaliteit

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is als eerste ziekenhuis van Nederland gestart met het injecteren van het radioactieve Radium-223 chloride bij patiënten met een ongeneeslijke vorm van prostaatkanker. Uit onderzoek is gebleken dat dit geneesmiddel Xofigo het leven van deze patiënten gemiddeld met vier tot zes maanden verlengt en een betere levenskwaliteit oplevert. De behandeling bestaat uit één maandelijkse injectie gedurende zes maanden.

Actueel

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit specialisme, een specifieke behandeling of onderzoek? Bekijk dan de video’s of de patiëntenfolders van dit specialisme. Wilt u graag persoonlijk advies van één onze specialisten? Maak dan een afspraak.