Wat is endeldarmkanker?

Als een kwaadaardige tumor in de laatste 15 centimeter van de dikke darm zit, spreken we van endeldarmkanker. Per jaar krijgen ongeveer 4000 Nederlanders de diagnose endeldarmkanker. De meeste van hen zijn ouder dan 60 jaar. Endeldarmkanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Endeldarmkanker kan goed te genezen zijn als het in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Het Catharina Ziekenhuis: gespecialiseerd in endeldarmkanker

  • We zijn het kenniscentrum voor endeldarmkanker in Nederland. Dat wil zeggen dat we specialist zijn in de behandeling, de diagnose en het onderzoeken van endeldarmkanker.
  • Onze chirurgen voeren de meeste endeldarmoperaties per jaar uit van heel Nederland. Hierdoor is de kennis en ervaring in ons ziekenhuis enorm groot.
  • Voor grotere en complexe tumoren zijn soms grote en complexe operaties nodig, die door een team van verschillende specialisten worden uitgevoerd. Wereldwijd is het Catharina Ziekenhuis hier koploper in.
  • Onze Maag-darm-leverartsen (MDL) zijn gespecialiseerd in behandeling van darmkanker via een endoscopische ingreep. Deze behandeling wordt maar in een paar ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd.
  • Onze onderzoekers en specialisten doen mee aan belangrijke wetenschappelijke onderzoeken naar endeldarmkanker. Ze zijn vaak initiatiefnemer van zulke onderzoeken.

Alle specialistische behandelingen voor endeldarmkanker in huis

Ons ziekenhuis is specialist in de behandeling, de diagnose en het onderzoeken van endeldarmkanker. Het Catharina Ziekenhuis is wereldwijd toonaangevend in het behandelen van uitzaaiingen van endeldarmkanker, van complexe endeldarmtumoren en van endeldarmtumoren die terug zijn gekomen.

Binnen ons ziekenhuis bieden we alle mogelijke behandelingen voor endeldarmkanker aan. Ook specialistische behandelingen zoals:

Zorgpad

De behandeling van endeldarmkanker bestaat uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen we in het ziekenhuis een zorgpad. U bezoekt tijdens uw behandeling verschillende specialisten en afdelingen. Op deze pagina vindt u de belangrijkste stappen die bij het zorgpad endeldarmkanker horen.

  • Symptomen die kunnen wijzen op endeldarmkanker zijn:

    • Bloed in of bij de ontlasting
    • Verandering van de stoelgang
    • Gewichtsverlies
    • Loze aandrang
    • Bloedarmoede
  • Als u klachten heeft die mogelijk wijzen op (endel)darmkanker, doet de Maag Darm Lever (MDL) arts een inwendig darmonderzoek (colonoscopie). Een colonoscoop is een flexibele buis waarmee de dikke darm van binnenuit geïnspecteerd kan worden. Tijdens het darmonderzoek kunnen kleine poliepen worden gevonden, die afhankelijk van de grootte direct of in een aparte afspraak worden verwijderd.

    Als tijdens het onderzoek een tumor (endeldarmkanker) wordt geconstateerd, krijgt u daarna een bloedonderzoek, een MRI-scan en een CT-scan. Deze onderzoeken zijn nodig om te bepalen welke behandeling voor u het meest geschikt is.

    Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in de vroege opsporing van (endel)darmkanker en de behandeling van endeldarmkanker in alle stadia.

    Vast aanspreekpunt tijdens uw traject

    Als u onder behandeling bent bij het Catharina ziekenhuis krijgt u een eigen casemanager. Dit is uw vaste contactpersoon tijdens de hele behandeling in ons ziekenhuis. Vaak is dit een verpleegkundig specialist of consulent. Deze persoon werkt nauw samen met de arts en heeft veel ervaring met endeldarmkanker. 

    Persoonlijk behandelplan

    Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een multidisciplinair overleg. Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten van meerdere ziekenhuizen samenkomen om uw persoonlijk behandelplan te bespreken. Samen kijken zij welke behandelingen het beste passen bij uw situatie. De kennis van elke elk specialisme wordt daarbij meegenomen. 

    Onderdeel van het persoonlijk behandelplan is Samen Beslissen. Als u kanker heeft, neemt u in korte tijd moeilijke beslissingen die directe gevolgen hebben voor op uw leven op korte en/of lange termijn. U bespreekt uw situatie en voorkeuren samen met uw arts. Bij endeldarmkanker zijn veel behandelingen mogelijk, vaak kan een operatie worden voorkomen. Samen bepalen we heel zorgvuldig de juiste strategie.

  • Uw behandeling hangt af van het type tumor, uw algemene gezondheid en conditie. Vaak gaat het om een of meer van onderstaande behandelingen.

    Endoscopische behandeling om de endeldarm te sparen

    Als de tumor nog niet is ingegroeid in de spierlaag van de darm en er geen uitzaaiingen zijn, kan darmkanker genezen worden via een endoscopische ingreep. De behandelingen waarmee dit gebeurt heten Endoscopische Submucosale Dissectie (ESD) of Endoscopische Full-thickness Resectie (eFTR). Dit is een vorm van orgaansparende behandeling, dat wil zeggen dat de endeldarm niet wordt weggehaald. Of dit kan hangt af van de grootte en de locatie van de tumor. De Maag-darm-leverartsen (MDL) in het Catharina Ziekenhuis zijn hierin gespecialiseerd. Deze behandeling wordt maar in een paar ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd.

    Operatie bij endeldarmkanker

    Onze chirurgen voeren heel veel endeldarmoperaties uit. Het aantal uitgevoerde operaties is in ons ziekenhuis hoger dan in andere Nederlandse ziekenhuizen. Dit maakt dat onze artsen erg veel kennis en ervaring hebben bij de behandeling van endeldarmkanker.

    Als een operatie nodig is, zijn er verschillende mogelijkheden. Welke operatie voor u het beste is hangt af van:

    • Waar de tumor zit.
    • Hoe groot de tumor is.
    • Hoe ver de tumor doorgegroeid is door de darmwand.

    Soms kan tijdens de operatie alleen de tumor zelf weggehaald worden, en blijft de rest van de endeldarm gewoon zitten. Als de endeldarm wel verwijderd moet worden doen wij dat het liefst met de operatierobot. Zo kan de operatie zeer nauwkeurig worden uitgevoerd. Ook zult u – over het algemeen – snel herstellen. Voor grotere en complexe tumoren zijn soms grote en complexe operaties nodig, die door een team van verschillende specialisten worden uitgevoerd. Wereldwijd zijn we hierin koploper.

  • Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. Bij het Catharina Ziekenhuis kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychosociale hulp, fysiotherapie of palliatieve zorg. Het gaat hierbij niet om behandelingen die de ziekte bestrijden, maar bijvoorbeeld om het verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling.

    Uw vaste aanspreekpunt kan u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.

    Stomazorg

    In het Catharina Ziekenhuis werken verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in stomazorg. Zij geven advies, instructies en begeleiding aan patiënten en zorgverleners. Ook verzorgen zij voorlichting aan familie van patiënten en aan zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis.

    Op de website van de Stomavereniging kunt u ook meer informatie vinden

Samenwerking nationaal en internationaal

Om de best mogelijke zorg bij kanker te geven, werken onze specialisten samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners.  

We zijn hét centrum voor endeldarmkanker van Zuidoost-Brabant, en een van de leidende centra van Nederland. Voor complexe endeldarmkanker zijn we wereldleider. Elke week hebben we een multidisciplinair overleg (MDO) met ziekenhuizen die patiënten naar ons doorverwijzen. Hierin bespreken we patiënten. Dit doen we met het: Anna Ziekenhuis, Antoni van Leeuwenhoek, Bernhoeven, Elkerliek, Máxima MC en SJG Weert. Daarnaast hebben we elke maand MDO’s waarin we patiënten met een complexe vorm van endeldarmkanker bespreken. Dit is zowel nationaal als internationaal.

Wetenschappelijk onderzoek

We hebben een leidende positie op gebied van endeldarmkanker. Daarom zijn onze specialisten altijd bezig om de behandeling van endeldarmkanker beter te maken. Dat kan alleen via onderzoek. Veel patiënten komen daarvoor speciaal naar het Catharina Ziekenhuis. De kans is groot dat wij u zullen vragen of u aan onderzoek deel wilt nemen.

Een van die onderzoeken is de multidisciplinaire behandeling van het complexe rectumcarcinoom (endeldarmkanker).

Publicaties van onze artsen

Meer weten over endeldarmkanker

Video is geblokkeerd.

Catharina Ziekenhuis gebruikt bestralingsapparaat Papillon bij patiënten met endeldarmkanker

Patiënt Toos krijgt goed nieuws in haar strijd tegen endeldarmkanker


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden