CPAP therapie

Tijdens uw slaap zijn er momenten dat uw keelholte geheel of gedeeltelijk vernauwt, waardoor zuurstoftekorten kunnen optreden. Om uw keel open te houden en zuurstoftekorten te voorkomen, moet er onder druk kamerlucht in de keel worden geblazen. Dit gebeurt via een masker dat tijdens de slaap op het gezicht wordt geplaatst. Dit masker is via een slang verbonden aan een CPAP-apparaat. U zet het masker iedere nacht en ook tijdens eventuele middagdutjes op.

 

CPAP is de afkorting van Continuous Positive Airway Pressure. Een CPAP apparaat houdt door middel van een vaste continue druk (continue luchtstroom) de bovenste luchtwegen open. Bij mensen met slaapapneu is dit nodig, omdat bij hen de spieren in de mond- en/ of keelholte te veel verslappen. Deze verslapping leidt tot het geheel (apneu) of gedeeltelijk (hypopneu) dichtvallen van de luchtweg. Het CPAP apparaat geeft voldoende druk om de (meeste) apneus te voorkomen.

Goede resultaten
CPAP therapie is een intensieve therapie, waar u misschien even aan moet wennen. Toch is uit onderzoek gebleken dat CPAP therapie
de nummer één behandeling is van ernstig slaapapneu. Met deze therapie worden goede resultaten bereikt: patiënten hebben minder of nagenoeg geen apneus meer, snurken niet, slapen rustiger en voelen zich minder slaperig of vermoeid overdag. Deze verbeteringen zult u over het algemeen niet direct na de start met de CPAP therapie ervaren. Het kan dus even duren voor u het gevoel heeft baat te hebben bij de therapie.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden