Veelgestelde vragen Laboratorium

Heeft u een vraag over het Catharina Hart- en Vaatcentrum? Kijk eerst hier of uw vraag al beantwoord is.
Mocht u vraag er alsnog niet bij staan, neem dan contact met ons op.

 1. 1Mijn (huis)arts heeft laboratoriumonderzoek aangevraagd. Wanneer krijg ik de uitslag?

  Dit kunt u aan uw arts vragen. Hij of zij kan op basis van het aangevraagde onderzoek een goede inschatting maken van de termijn waarop de uitslag voor u als patiënt beschikbaar is. Hoewel tegenwoordig veel uitslagen van routineonderzoek al bekend zijn de dag nadat uw materiaal wordt aangeleverd, kan het echter gebeuren dat uitslagen pas na enkele weken of zelfs maanden bekend zijn.

  De uitslag van een onderzoek heeft alleen betekenis in combinatie met uw (ziekte-)geschiedenis en de resultaten van eventuele andere onderzoeken. Al deze gegevens zijn bekend bij uw (huis)arts. Hij of zij trekt hieruit conclusies voor diagnose en/of behandeling. De klinisch chemicus kan daarbij adviseren over de interpretatie van de laboratoriumuitslagen. Gemiddeld genomen is dit hele proces voor routineonderzoek binnen 5 werkdagen doorlopen.

 2. 2Moet ik nuchter zijn voor een bepaald onderzoek?

  Voor de meest gangbare onderzoeken is het niet nodig om nuchter te zijn, behalve als dit vermeld staat op het aanvraagformulier. Voor functieonderzoek is nuchter zijn vaak wel een voorwaarde. Neem bij twijfel gerust contact op met de polikliniek Bloedafname, telefoonnummer 040 - 239 86 12.

 3. 3Wat betekent nuchter zijn voor een bloedonderzoek?

  Nuchter zijn betekent:

  • De nacht voor het onderzoek mag u niet meer eten, drinken of roken (vanaf 24.00 uur s’ nachts).
  • Als u medicijnen heeft, mag u die normaal innemen met water, tenzij de arts anders heeft aangegeven.