Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD)

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Soms is een hartritmestoornis onschuldig en is een behandeling niet nodig. Maar een hartritmestoornis kan in sommige gevallen ook levensbedreigend zijn. Een elektrische schok van een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) van het Catharina Ziekenhuis zorgt er in dat geval voor dat de hartritmestoornis stopt en het normale hartritme wordt hersteld.

Wat is een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD)?

Een ICD is een klein apparaatje dat de specialist van het Catharina Hart- en Vaatcentrum onder uw huid plaatst. Deze ICD geeft uw hart net als een pacemaker elektrische schokjes zodra het normale hartritme afwijkt. Een pacemaker kan het hartritme alleen bijsturen, een ICD kan ook direct ingrijpen bij een levensbedreigende hartstoornis. Een ICD wordt regelmatig gecontroleerd door een ICD-technicus. Na een bepaalde periode moet de generator worden verwisseld.

Elektrische schokjes van de ICD

Als u een ICD draagt, voelt u de elektrische schok in de meeste gevallen niet aankomen. Hoe zwaar de schok is en hoe vaak u die krijgt, verschilt per persoon. Sommige dragers van een ICD krijgen bijvoorbeeld nooit een schok. Een elektrische schok van een ICD kan voor u aanvoelen als een harde slag of stoot op de borst of een klap tussen de schouderbladen.

De nieuwste generatie ICD’s heeft een aantal geavanceerde technieken om beter onderscheid te maken tussen een levensbedreigende hartritmestoornis en een relatief onschuldige hartritmestoornis. Daardoor hoeven patiënten zich minder zorgen te maken over valse alarmen en onterechte schokken."

dr. Pepijn van der Voort Cardioloog

Onderzoeken naar een hartritmestoornis

Eén of meerdere van deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om bij u een hartstoornis vast te stellen:

Wanneer heeft u een ICD nodig?

U krijgt een ICD als uw hart een hartritmestoornis heeft. U kunt dan bijvoorbeeld last hebben van hartkloppingen. De hartritmestoornis is vastgesteld met behulp van een aantal onderzoeken, bijvoorbeeld een hartkatheterisatie. Een ICD komt niet alleen in actie zodra het hartritme afwijkt, maar reageert ook bij een trage hartslag. Met korte tussenpauzes geeft het apparaat verschillende schokken die er voor zorgen dat het hartritme weer een normaal tempo krijgt.

Op het volleybalveld kreeg ik een hartstilstand. Drie dagen later werd ik wakker in het ziekenhuis. Ik ben perfect verzorgd en kon bij de artsen terecht met al mijn vragen. Het geeft een goed gevoel dat er zulke deskundige mensen in het Catharina Ziekenhuis werken.”

Willy Pennings uit Boxtel kreeg na een hartstilstand een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) in het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

Nieuwste generatie ICD’s

De hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis werken met de nieuwste generatie ICD’s. Deze ICD maakt dankzij de moderne techniek gemakkelijk een onderscheid tussen een levensbedreigende en niet-levensbedreigende hartritmestoornis. De ICD past de elektrische schokjes hier automatisch op aan. Tijdens de operatie voert de arts een test uit om te kijken of de elektroden op de goede plek zitten en of de ICD de hartritmestoornis herkent.

Hoe wordt een ICD geplaatst?

De cardioloog plaatst de ICD meestal onder het linkersleutelbeen. In uitzonderlijke gevallen is dit onder het rechtersleutelbeen, bijvoorbeeld wanneer u de linkerarm veel gebruikt. Een enkele keer plaatst de arts de ICD in de buik. De specialist van het Catharina Hart- en Vaatcentrum maakt een kleine holte onder de huid, waarin de ICD wordt geplaatst.

Hartlounge

Ondergaat u binnenkort een hartbehandeling in het Catharina Ziekenhuis, zoals een ICD implementatie? Grote kans dat u zich moet melden in onze Hartlounge. In deze video geven we u informatie over uw bezoek aan de Hartlounge.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (4)

plaats reactie

Marjan Boonstra - Lemmen

Waardering

Al langer had ik klachten van zwakte en flauwvallen, dit bleken uit later onderzoek levensbedreigende hartritmestoornissen. Mijn toenmalige cardioloog Dr. Botman heeft besloten over te gaan tot plaatsen van een biventriculaire ICD. Tot op de dag van vandaag ben ik nog altijd superblij met mijn "engelbewaarder". Zonder dit apparaatje zou het er heel anders uitzien. Dank aan mijn team van artsen, en verpleegkundigen, die door de jaren heen steeds weer klaar staan.

Jos vd Loo

Waardering

In 2008 kreeg ik een hartstilstand en ben ik na vijf dagen in coma wakker geworden in het ziekenhuis. Na een paar dagen kreeg ik een ICD. In het ziekenhuis ben ik zeer goed behandeld. Toen ik een paar dagen thuis was, moest ik naar een keuring voor een invalide parkeerkaart. We staan aan de stoplichten en mijn ICD gaat voor de eerste keer af, en ik krijg een shock, en dat was wel heftig. Ik zeg tegen mijn vrouw, nou weet ik zeker dat hij werkt. En zo heb ik er nog 15 nadien gehad. En iedere keer weer naar het ziekenhuis voor controle. Maar altijd zeer goed behandeld. Ik ben zeer blij met mijn ICD, en heb er toch al 8 jaren bij gekregen.

Rob Wijdeveld

Waardering

Ben sinds 2003 drager van een ICD. Sinds een 1/2 jaar een driedraads uitvoering. Vraag mij af of het Catharina Ziekenhuis ook de recynchronisatietherapie toepast na plaatsing zoals momenteel gebeurd in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft.

Willy Pennings

Waardering

Heb in 2010 een ICD geplaatst gekregen na mijn hartstilstand. In eerste instantie is het erg wennen aan "iets vreemds" in jouw lichaam, maar dat went al erg snel. Heb het nu niet meer in de gaten. Ben erg blij met de deskundigheid op dit gebied in het Catharina Ziekenhuis en ben erg goed geholpen (en nog!) door, in mijn geval Drs. van der Voort ! En gelukkig ben ik degene die sinds de plaatsing nog nooit een schok heeft gehad. De ICD is voor mij een hele geruststelling!!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering