Angina pectoris

Angina pectoris (of hartkramp) is een vorm van coronairlijden die zorgt voor een pijnlijk of beklemmend gevoel op de borst. Uw hart krijgt op dat moment te weinig zuurstof. Angina pectoris is niet hetzelfde als een hartinfarct. Angina pectoris is een tijdelijk zuurstoftekort van het hart. Als de klachten ontstaan zonder directe aanleiding en de aanval niet vanzelf over gaat, noemen we dat instabiele angina pectoris.

In de beginfase van angina pectoris treden de klachten vooral op als het hart zich harder moet inspannen dan normaal. Dit komt omdat het hart dan meer zuurstof nodig heeft. Dat is bijvoorbeeld het geval bij lichamelijke inspanning zoals sport, heftige emoties, het verwerken van een zware maaltijd en de overgang van een warme naar een koude omgeving. Angina pectoris kan voelen als een beklemmende, drukkende of benauwende pijn midden op de borst. Het voelt soms alsof er een knellende band om de borst zit. De pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug of maagstreek en kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.

Oorzaak

De oorzaak van angina pectoris of hartkramp is meestal kransslagadervernauwing. In dat geval worden de aders vernauwd doordat vetten zich ophopen in de vaatwand van de aders. Dat noemen we atherosclerose. Atherosclerose is een vorm van arteriosclerose. Dat is de verzamelnaam voor drie aandoeningen waarbij de wanden van de slagaders verdikt zijn en hun elasticiteit verliezen. Door arteriosclerose stroomt er minder bloed door de aders en wordt er minder zuurstof naar het hart vervoerd. Pijnaanvallen van angina pectoris kunnen er op wijzen dat de bloedvoorziening van het hart niet goed werkt. Een vernauwde kransslagader loopt meer kans helemaal dicht te slibben dan een gezonde slagader. Als een bloedstolsel of een losgeschoten stukje plaque de vernauwing niet kan passeren, stopt de bloedtoevoer via die slagader. Het deel van de hartspier dat dan geen bloed meer krijgt, sterft af.

Deze risicofactoren vergroten de kans op angina pectoris of hartkramp:

Onderzoek

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van ons ziekenhuis uitvoeren om angina pectoris of hartkramp bij u vast te stellen:

Behandeling

Patiënten met hartkramp in Nederland kunnen in ons ziekenhuis terecht voor een behandeling met neurostimulatie. Hiermee kan het aantal aanvallen van pijn op de borst flink worden verminderd.

Angina pectoris is vaak goed te behandelen met medicijnen. Als medicijnen niet voldoende helpen, kunnen de artsen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum dotteren of een bypass operatie uitvoeren.

Cardioloog dr. Pim T Cardioloog dr. Pim Tonino over angina pectoris

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden