Als uw hartslag te laag is, kunt u duizelig worden of flauwvallen. Een pacemaker van het Catharina Hart- en Vaatcentrum kan hartritmestoornissen verhelpen en uw hart in het juiste ritme laten kloppen. In ons ziekenhuis werken de specialisten met de nieuwste technologie op het gebied van pacemakers.

Wat is een pacemaker?

Een pacemaker is een apparaatje dat geïmplanteerd wordt om het hartritme te regelen. De pacemaker heeft een sensor die voortdurend het hartritme bewaakt. Als het ritme afwijkt, geeft de pacemaker stroomstootjes af en trekt het hart weer samen in het juiste ritme. Een traditionele pacemaker bestaat uit twee delen: de pulsgenerator (het kastje) en de elektrodedraden die voor de signalen van en naar het hart zorgen. 

Kleinste draadloze pacemaker ter wereld

In het Catharina Ziekenhuis werd de kleinste draadloze pacemaker ter wereld ingebracht: de Micra™ transcatheter pacemaker van Medtronic. Het was wereldwijd pas de elfde keer dat deze mini-pacemaker – die 90 procent kleiner is dan een traditionele pacemaker – in de praktijk is gebruikt.

Deze kleine pacemaker weegt slechts twee gram en is slechts 25,9 mm x 6,67 mm groot. De mini-pacemaker zit direct in het hart en heeft dus niet langer een draad nodig om verbinding met het hart te maken.

De draadloze pacemaker die we in het Catharina Hart- en Vaatcentrum gebruiken, is echt baanbrekende technologie. Deze pacemaker is zo klein als een vitaminepil, maar de batterij gaat wel tien of elf jaar mee."

dr. Tim Simmers Cardioloog

Onderzoeken

Eén of meerdere van deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om een hartstoornis bij u vast te stellen:

Wanneer heeft u een pacemaker nodig?

Een pacemaker is een oplossing voor verschillende hartritmestoornissen. Een pacemaker kan het hartritme versnellen als dit te langzaam is. Deze versnelling wordt onder andere toegepast bij patiënten met het Sick Sinus Syndroom of een AV-blok. Als u last heeft van boezemfibrilleren kan een pacemaker ervoor zorgen dat de kamers in het juiste ritme blijven samentrekken.

Inbrengen van de mini-pacemaker

De mini-pacemaker wordt via een ader in de lies in zijn geheel in het hart gebracht en daar vervolgens met haakjes op de juiste positie vastgemaakt. Via een elektrode aan het uiteinde van het apparaatje worden stroomstootjes afgegeven om de hartslag op peil te houden.

Gebruik van traditionele pacemaker

Omdat de minipacemaker via de lies wordt ingebracht, kunnen de hartspecialisten alleen de rechter hartkamer bereiken. Als met de pacemaker de linkerkamer of de boezem geprikkeld moeten worden, of meerdere hartholtes tegelijk, dan gebruiken de artsen de pacemaker die al jaren wordt gebruikt. De cardioloog bespreekt met u welke pacemaker het meest geschikt is.

Batterij van een pacemaker

Bij controles ziet de arts ruim op tijd of de batterij van uw pacemaker leeg raakt. Dan wordt de pacemaker (het kastje) vervangen. Het vervangen van de pacemaker is een kleine ingreep.

Hartlounge

Ondergaat u binnenkort een hartbehandeling in het Catharina Ziekenhuis, zoals het inbrengen van een pacemaker? Grote kans dat u zich moet melden in onze Hartlounge. In deze video geven we u informatie over uw bezoek aan de Hartlounge.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (3)

plaats reactie

Els Ceelen-Jansen

Laatste jaar (helaas) aardig wat ervaring met ziekenhuizen. Niet altijd positief over basiszorg en communicatie. Dit keer naar het Catharina Ziekenhuis voor divertriculair pacemaker. Moest me melden op de HartLounge van het nieuwe Hart- een vaatcentrum. Nu, wat zou dat toch zijn? Onze verwachtingen werden meer dan waar gemaakt. Van begin tot eind een fantastische begeleiding, uitleg en menselijke aandacht. We waren er stil van. Complimenten voor verpleegkundigen, Daphne, Rick en collega's, verpleegkundig specialiste Eva én OK-team , dokter Bracke met OK-assistente Hanneke EN collega s. Ik kan niet alle namen onthouden, maar duim omhoog voor allemaal! Sfeer was erg ontspannen, uitleg duidelijk EN eerlijk. Voor ons, bij wie het hart probleem nog in moet dalen, was het heel belangrijk. De bezorgdheid een verademing, beter uur langer blijven dan hup hup wegwezen!" Nu maar hopen dat het bij mij aanslaat, aan jullie allen ligt het in ieder geval niet !! Peter & Els.

Gerrit van Dongen

In december 2015 werd mijn ICD pacemaker vervangen. Ik ben zeer tevreden over de behandeling en de deskundige arts en de staf. Het was het eerste cadeau wat ik mocht ontvangen op mijn verjaardag. Nogmaals hulde aan het team.

Johanna de Bilde-Sengers

Waardering

In augustus wordt mijn pacemaker vervangen Ik vraag mij af welke dit zal worden

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering