Met behulp van een katheterablatie kunnen de hartspecialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum uw hartritmestoornissen behandelen. Onze artsen hebben veel ervaring met het uitvoeren van een katheterablatie en doen veel wetenschappelijk onderzoek naar de nieuwste technieken en behandelmethoden.

Wat is een katheterablatie?

Elektrische prikkels zorgen er voor dat uw hart blijft werken, maar kunnen soms uw hartritme juist verstoren. De specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum kunnen er met een katheterablatie voor zorgen dat de plaatsen waar deze prikkels ontstaan worden uitgeschakeld. Dat doet de specialist door op deze plaatsen het weefsel te beschadigen. De littekens die daardoor ontstaan blokkeren de elektrische prikkels.

Bij een katheterablatie gaan we via de lies met meerdere katheters naar het hart en sporen we de oorzaak van hartritmestoornissen op. Deze techniek heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt."

dr. Lukas Dekker Cardioloog

Onderzoeken naar hartritmestoornissen

Eén of meerdere van deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om bij u hartstoornissen vast te stellen:

Waarom is een katheterablatie nodig?

Hartritmestoornissen kunnen ernstige gevolgen hebben. U kunt bijvoorbeeld last hebben van lichamelijke klachten die veel invloed hebben op wat u kunt doen in het dagelijkse leven. Als medicijnen bij u niet helpen, kunnen onze hartspecialisten met een katheterablatie de hartritmestoornissen verminderen. Een groot deel van onze patiënten kan na een katheterablatie zijn of haar oude levensstijl weer oppakken.

Grootste elektrofysiologisch centrum van Nederland

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste elektrofysiologisch centrum van Nederland. Jaarlijks voeren onze artsen meer dan 1.000 ablaties uit, waarvan ongeveer 100 voor hartritmestoornissen uit de hartkamers. Ons Hart- en Vaatcentrum heeft zich dan ook ontwikkeld tot een nationaal en internationaal bekend en gerespecteerd centrum en is één van de leidende hartcentra in Nederland bij onderzoek naar nieuwe behandelmethodieken.

De katheterablatie

Bij een katheterablatie gebruikt de arts een katheter om beschadigingen in het hartweefsel aan te brengen. Dit is een dun slangetje met daarin een draad. Het uiteinde van de draad wordt verhit of gekoeld. De arts schuift de katheter vervolgens door de bloedvaten naar het hart en maakt littekens door het hartweefsel te beschadigen. Deze littekens zorgen er voor dat elektrische prikkels die het hartritme verstoren worden geblokkeerd.

Meer energie dankzij katheterablatie

Patiënten met hartritmestoornissen zoals boezemfibrilleren of boezemflutter, zijn meestal snel moe, voelen zich onprettig en angstig, zijn misselijk, transpireren veel of hebben pijn op de borst. Na een operatie is de kans groot (70 procent) dat een patiënt zijn of haar ‘oude leven’ zonder hartritmestoornissen weer kan oppakken. Bij een eventuele tweede operatie is het slagingspercentage 95 procent.

Hartlounge

Ondergaat u binnenkort een hartbehandeling in het Catharina Ziekenhuis, zoals een katheterablatie? Grote kans dat u zich moet melden in onze Hartlounge. In deze video geven we u informatie over uw bezoek aan de Hartlounge.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering