Coronairlijden

Bij coronairlijden heeft u vernauwde kransslagaders (angina pectoris) of geblokkeerde kransslagaders (hartinfarct). De kransslagaders zorgen voor de aanvoer van zuurstof naar uw hart. Door het coronairlijden krijgt uw hart te weinig zuurstof. Daardoor kunt u onder andere last hebben van hartkramp. Deze hartkramp verdwijnt vaak na enkele minuten weer.

Als de vernauwing nog niet zo groot is, ontstaan de problemen met coronairlijden in de meeste gevallen alleen bij inspanning, bijvoorbeeld tijdens het sporten. De vernauwde vaten kunnen niet voldoen aan de zuurstofbehoefte van uw hart. Als de vernauwingen toenemen, krijgt de hartspier ook in ruststand te weinig zuurstof.

Symptomen

De symptomen van coronairlijden zijn niet altijd direct zichtbaar. In het beginstadium zijn er nauwelijks verschijnselen. In een later stadium van coronairlijden kunt u last krijgen van:

  • pijn op de borst: de pijn zit meestal in het midden van de borst, vlak onder het borstbeen en kan uitstralen naar de (linker)arm tot in de nek of langs de kaak;
  • een drukkend en beklemmend gevoel;
  • brandende pijn;
  • een gevoel van zwaarte gedurende 30 seconden tot vijf minuten;
  • kortademigheid, duizeligheid, benauwdheid met pijn in de borst;
  • acuut verergerende pijn omdat een hartinfarct dreigt.

Oorzaken

Coronairlijden wordt meestal veroorzaakt door atherosclereose (aderverkalking) in de kransslagaders. In dat geval blijft er vet in de vaatwand achter. De aders vernauwen omdat de wand op die manier dikker en dikker wordt. Het bloed stroomt door deze kransslagadervernauwing minder goed door de aders. Dit zijn factoren die de kans op coronairlijden vergroten:

  • een hoge bloedruk (hypertensie);
  • een te hoog cholesterol;
  • roken.

Onderzoeken

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om coronairlijden bij u vast te stellen:

Behandeling

Onze artsen kunnen kransslagadervernauwing behandelen met een bypass operatie (omleidingsoperatie) of door te dotteren. In ons Hart- en Vaatcentrum behandelen we jaarlijks duizenden mensen die last hebben van angina pectoris of mensen die een hartinfarct hadden. Onze hartspecialisten doen ook veel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van coronairlijden en helpen mee aan het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Niet voor niets verwijzen huisartsen uit de regio en specialisten uit het hele land patiënten door naar het Hartcentrum van ons ziekenhuis.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden