Pulmonalisklep

Als u een aandoening heeft aan uw pulmonalisklep, moet uw hart harder werken om voldoende bloed rond te pompen. Daardoor raakt de rechterkamer uiteindelijk verzwakt. Dit kan zorgen voor hartfalen. Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is een van de zestien hartchirurgische centra in Nederland die een operatie aan de pulmonalisklep mag uitvoeren.

De pulmonalisklep is een van de vier hartkleppen. Deze klep bevindt zich tussen de rechterkamer (rechterventrikel) en de longslagader, die het bloed van het hart naar de longen voert. De klep zorgt ervoor dat het bloed alleen vanuit de rechterkamer naar de longslagader kan stromen en niet andersom. De pulmonalisklep bestaat uit drie flapjes, de zogenoemde ‘slippen’ of ‘cuspides’. Bij elke hartslag openen en sluiten deze zich weer om het bloed maar één richting op te laten stromen. Bij een hartklepaandoening aan de pulmonalisklep kan de hartklep vernauwd zijn (pulmonalisklepstenose), lekken (pulmonalisklepinsufficiëntie) of ontbreken (pulmonalisklepatresie, een aangeboren hartafwijking).

Oorzaken

Hartklepaandoeningen ontstaan in de meeste gevallen door:

  • Hartklepafwijkingen: de hartkleppen kunnen bijvoorbeeld met elkaar vergroeid zijn of te groot of te klein zijn.
  • Een ziekte: reuma en bacteriële ontstekingen kunnen littekens achterlaten op de hartklep.
  • Ouderdom: de hartkleppen kunnen gaan verkalken waardoor de soepelheid verdwijnt en ze hard en stug worden.

Onderzoeken

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om een hartklepaandoening vast te stellen:


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden