Catharina Hart- en Vaatcentrum

Eerste Harthulp

Als u opgenomen wordt op de Eerste Harthulp komt u vanaf de Spoedeisende Hulp of bent u verwezen door de huisarts of een specialist vanwege acute hartklachten. Meestal gaat het om hartproblematiek maar vaak is de diagnose nog niet helemaal duidelijk. We doen diverse onderzoeken en observaties om er achter te komen wat er precies aan de hand is. De gemiddelde duur dat patiënten op de Eerste Harthulp liggen is 8 tot 12 uur. Vanaf dan moet duidelijk zijn waar u naartoe gaat. Naar de Hartbewaking (CCU), naar de verpleegafdeling of weer naar huis.

Persoonlijke begeleiding

U wordt goed begeleid door een cardioloog en een verpleegkundige. Zij maken onder andere een hartfilmpje en nemen bloed af. Als het nodig is, wordt er een röntgenfoto van uw hart en longen gemaakt of doet u een fietsonderzoek. Verder staan uiteraard uw klachten centraal: hoe u zich voelt en welke factoren van invloed kunnen zijn.

Contact

Eerste Harthulp (route 030040 - 239 58 80

Hartbewaking (CCU)

U wordt opgenomen op de Hartbewaking wanneer u hartproblemen heeft waarbij intensieve zorg noodzakelijk is. De Hartbewaking noemen we ook wel Cardiac Care Unit (CCU). Op de Hartbewaking liggen vaak patiënten met acute hartritme- of hartfunctiestoornissen, bijvoorbeeld iemand die een hartinfarct heeft gehad. Op deze afdeling krijgt u intensieve bewaking van uw hart. U ligt aan de monitor en wij observeren uw hartritme 24 uur per dag. Met de monitor worden allerlei vitale functies zoals bloeddruk, pols en ademhaling gecontroleerd. Vaak maken we ook gebruik van andere apparatuur zoals infuuspompen en soms een beademingsapparaat.

Informatie over uw verblijf

Lees onze folder Opname op de verpleegafdeling voor algemene informatie over uw verblijf.

Contact

Hartbewaking (route 030) 040 - 239 57 43

Bezoektijden

  • Middag: van 13.30 - 14.15 uur
  • Avond: van 18.45 - 19.45 uur

Individuele afspraken mogelijk gedurende 24 uur.

Hartlounge

In de Hartlounge kunnen onze patiënten zich voorbereiden op een behandeling, bijvoorbeeld een dotterbehandeling of hartkatheterisatie. Ook na de behandeling komen patiënten terug op de Hartlounge waar zij onder toezicht van het verplegend personeel bijkomen.

Patiënten kunnen in deze huiselijke omgeving plaatsnemen in comfortabele stoelen of een krant of tijdschrift lezen aan de loungetafel. Ook kunnen patiënten en bezoekers televisie kijken en met laptop, tablet of telefoon gebruikmaken van het Wi-Fi-netwerk.

Zelfstandigheid wordt gestimuleerd in de Hartlounge. Zo kunnen patiënten in de Hartlounge net als in de thuissituatie zelf iets te eten of drinken pakken. Om te voorkomen dat het in de Hartlounge onrustig wordt, wordt per patiënt maximaal één bezoeker toegelaten.

De Hartlounge bevindt zich op de tweede etage van het Catharina Hart- en Vaatcentrum, heeft zestien plaatsen en is iedere dag open van 07.00 uur tot 23.00 uur. In principe kunnen patiënten op de dag van de behandeling weer naar huis. Omdat alle voorzieningen dicht bij elkaar liggen, hoeven onze patiënten niet meer op de avond voor een behandeling al opgenomen te worden. De toegang tot de behandelkamer ligt letterlijk om de hoek.

Contact

Hartlounge (route 040) 040 - 239 57 80

Bezoektijden

Er is geen regulier bezoekuur. Van 07.00 tot 23.00 uur maximaal één naaste per patiënt. Rustuur van 13.00 tot 14.00 uur.

Nightstay

In de Nightstay verblijven patiënten die na de behandeling om medische redenen nog een nacht in het ziekenhuis moeten blijven. Bijvoorbeeld patiënten die worden behandeld aan hartritmestoornissen. Ook verblijven hier patiënten met complicaties en patiënten die een dotterbehandeling hebben gehad maar nog nabehandeld moeten worden met medicijnen.

De Nightstay heeft acht bedden en bevindt zich op de eerste etage van het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Op de Nightstay is maximaal één bezoeker per patiënt toegestaan.

Contact

Nightstay (route 030040 - 239 58 85

Bezoektijden

Er is geen regulier bezoekuur. Van 07.00 tot 21.00 uur maximaal één naaste per patiënt. Rustuur van 13.00 tot 14.00 uur.

Verpleegafdeling Cardiologie

Op de verpleegafdeling Cardiologie verzorgen we patiënten met hartproblemen. Vaak zijn het patiënten die last hebben van pijn op de borst, ritmestoornissen en een verminderde pompwerking van het hart.

Sommige patiënten worden hier opgenomen voor revalidatie na een opname op de Hartbewaking of de Verpleegafdeling Eerste Hart Hulp. De behandeling op deze verpleegafdeling bestaat vaak uit medicijnen, maar patiënten kunnen er ook voorbereid worden op een dotterbehandeling, een hartkatheterisatie of een hartoperatie. 

Contact

Verpleegafdeling Cardiologie (7-west) 040 - 239 81 50

Meer informatie

In de folder Opname op de verpleegafdeling hebben wij alle benodigde informatie voor u op een rijtje gezet.

Bezoektijden


Wij doen een dringend verzoek aan bezoekers met klachten die wijzen op corona, om niet naar het ziekenhuis te komen.

  • Meld u altijd eerst aan de balie in de centrale hal.
  • Op de twee- en vierpersoonskamers is met een sticker aangegeven waar u kunt gaan zitten.
Het is toegestaan om per patiënt twee bezoekers per dag te ontvangen tussen 16.00 en 20.00 uur. De bezoekers mogen niet tegelijk op bezoek komen.
Alle andere bezoekuren vervallen. Dit geldt ook voor patiënten met corona. Er zijn een paar uitzonderingen:
  • Kinderafdeling: hier mogen de twee ouders op bezoek komen.
  • Terminale patiënten: tijdens het waken bij een patiënt mogen per dag (24 uur) maximaal drie bezoekers aanwezig zijn, waarbij we vragen zo min mogelijk de kamer in en uit te lopen.
  • Voor partners en kinderen van patiënten op de MC/IC/CCU gelden geen vaste bezoektijden. U maakt hierover afspraken met de verpleegkundige.
  • Verpleegafdeling Cardiothoracale chirurgie: bezoektijden zijn dagelijks van 13.30 tot 14.15 uur en van 18.45 tot 19.45 uur.
Let op: kinderen tot 13 jaar tellen we niet mee in het aantal toegestane bezoekers.


Bekijk de veelgestelde vragen over bezoek in tijden van corona.

Meer informatie over bezoektijden

Verpleegafdeling Cardiothoracale chirurgie

Als uw hartoperatie achter de rug is, verzorgen wij u op de verpleegafdeling Cardiothoracale chirurgie. De verpleegkundige zorg bestaat naast de lichamelijke verzorging en verpleegtechnische handelingen zoals wondverzorging, uit de zorg voor uw algemeen welzijn. Begeleiding en voorlichting zijn dan ook essentiële onderdelen tijdens uw herstel.

Als iets voor u niet helemaal duidelijk is of als u (emotionele) problemen ervaart, kunt u altijd een beroep doen op één van de verpleegkundigen. Verder doen ook andere zorgverleners er alles aan om u zo snel mogelijk weer op de been te helpen: verpleegkundig specialisten, de verpleegkundig consulente, geestelijk verzorgers, voedingsassistenten en fysiotherapeuten.

Contact

Verpleegafdeling Cardiothoracale chirurgie 040 - 239 76 00

Bezoektijden

  • Middag: van 13.30 - 14.15 uur
  • Avond: van 18.45 - 19.45 uur

Het maken van individuele afspraken is mogelijk gedurende 24 uur.

Meer informatie over bezoektijden

Vast aanspreekpunt

Het is prettig als u zoveel mogelijk door dezelfde verpleegkundigen wordt verzorgd. Een verpleegkundige heeft dan een goed overzicht over uw behandeling en verzorging. Wij koppelen daarom zoveel mogelijk één verpleegkundige aan één patiënt. Deze verpleegkundige is verantwoordelijk voor het vaststellen, plannen en coördineren van uw zorg. Ook is zij uw persoonlijke aanspreekpunt. Natuurlijk kunt u ook bij de andere verpleegkundigen terecht met vragen en wensen.

Preventieve zorg

Het Catharina Ziekenhuis heeft naar aanleiding van een wetenschappelijk onderzoek het pre-operatieve beleid ten aanzien van huid- en neusdesinfectie aangepast. Als u geopereerd wordt, starten we enkele dagen voor de operatie met neuszalf en desinfecterende zeep. Dit om infecties met de bacterie Staphylococcus aureus (lichaamseigen bacterie die normaal gesproken niet schadelijk hoeft te zijn) zo veel mogelijk te voorkomen.

Meer informatie

Leest u de folder 'Een hartoperatie, informatie rond uw opname' als u graag meer wilt weten over opname op de verpleegafdeling Cardiothoracale chirurgie.

Verpleegafdeling Chirurgie (vaatchirurgie, gynaecologie en urologie)

Een verpleegafdeling waar we verschillende patiënten categorieën verzorgen en behandelen. Bijvoorbeeld vaatpatiënten, gynaecologische patiënten, urologische patiënten, traumapatiënten, bariatrische patiënten en andere algemene spoedindicaties. Dit is de algemeen snijdende afdeling. Ondergaat u een oncologische operatie? Dan wordt u op de verpleegafdeling Oncologische chirurgie opgenomen.

Contact

Verpleegafdeling Chirurgie (vaatchirurgie, gynaecologie en urologie)  040 - 239 75 50

Bezoektijden

Bekijk hier de meest actuele bezoektijden