Catharina Hart- en Vaatcentrum

Spreekuur / themapoli

Komt u naar een specifiek spreekuur of themapoli? Voor sommige spreekuren gelden bijzondere tijden. U vindt ze hier.

Spreekuur/themapoli Telefoonnummer Route
Cardiologische Advies Poli (CAP) 040 - 239 70 00 route 114

Uw arts verwijst u naar de Cardiologische Advies Poli (CAP) als hij vermoedt dat er wat mis is met uw hart. Op de Cardiologische adviespoli probeert de cardioloog snel vast te stellen of uw klachten een cardiologische of een andere oorzaak hebben. Uw huisarts meldt u bij de poli aan, waarna u binnen 7 dagen terecht kunt voor onderzoek door één van onze cardiologen.

Uw afspraak op de Cardiologische Advies Poli begint met een gesprek met de cardioloog en aansluitend vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Er wordt altijd een hartfilmpje (ECG) van uw hart gemaakt om uw hartritme zichtbaar te maken. Aan de hand van het hartfilmpje beslist de cardioloog vervolgens of u aanvullende onderzoeken moet ondergaan. Een voordeel van de Cardiologische Advies Poli is dat bijna al deze onderzoeken direct kunnen worden uitgevoerd. Daardoor hoeft u voor deze onderzoeken niet op een ander moment opnieuw naar het ziekenhuis te komen.

Hartfunctieafdeling 040 - 239 87 60 route 114

Voor een groot aantal tests, onderzoeken en metingen aan uw hart kunt u terecht op de Hartfunctieafdeling. Als u zich bijvoorbeeld niet lekker voelt en uw huisarts vermoedt dat de klachten te maken hebben met de conditie van uw hart. Misschien bent u al onder behandeling van een cardioloog en wil hij graag dat er nog eens extra naar uw hart gekeken wordt. Op de Hartfunctieafdeling kunnen we uw hart op verschillende manieren in beeld brengen. Welke onderzoeken u precies moet ondergaan op deze afdeling bepaalt uw huisarts of cardioloog. De onderzoeken die we kunnen doen:

Als u last heeft van een hartritmestoornis kunt u door de cardioloog worden doorverwezen om tijdelijk een cardio-memo bij u aan te brengen. De cardio-memo is een apparaat dat u ongeveer 2 weken bij u draagt. Het apparaat monitoort uw hartritme, zodat de cardioloog inzicht krijgt in de oorzaak van uw hartritmestoornissen.

In de twee voorlichtingsvideo's wordt u duidelijk gemaakt hoe u de cardio-memo moet installeren en hoe u de resultaten doorbelt naar het ziekenhuis.

Bel voor het doorbellen van uw opgenomen hartritme naar 040 - 245 10 28.

Openingstijden op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

Pacemaker poli 040 - 239 87 63 route 114

Na de implantatie van een pacemaker of een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD), bezoekt u een aantal keer de pacemaker poli. Op deze poli controleren we of het apparaatje doet wat hij moet doen: uw hartslag en hartritme onder controle houden. We meten het apparaatje uitvoerig door en stellen het eventueel bij. U bezoekt de pacemaker poli:

 • de dag na de implantatie van uw pacemaker of ICD
 • 6 weken hierna
 • vervolgens 1 maal per 6 maanden

Bij elk bezoek meten we nauwkeurig hoe uw pacemaker of ICD de voorgaande periode heeft gefunctioneerd. Ook kijken we hoe lang de batterij in uw pacemaker of ICD nog meegaat.

Polikliniek Cardiogenetica 040 - 239 70 00 route 111

Als uw behandelend cardioloog bij u de diagnose erfelijke hartziekte heeft gesteld, kan hij u verwijzen naar de polikliniek Cardiogenetica van het Catharina Ziekenhuis.

Ook als u familieleden heeft met een erfelijke hartziekte, maar zelf nog geen klachten, kunt u hier een afspraak maken. Op deze poli heeft u een gesprek met een klinisch geneticus (erfelijkheidsdeskundige) en een cardioloog. Eventueel doen zij een DNA onderzoek. De analyse van een DNA onderzoek varieert van enkele maanden tot soms een jaar. Voor de uitslag komt u wederom bij uw cardioloog. Als het nodig is doen we aanvullend cardiologisch onderzoek of spreken we een cardiologische controle af. Het Catharina Ziekenhuis werkt voor deze poli samen met het Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Polikliniek Cardiologie 040 - 239 70 00 route 111

Voor onderzoeken naar klachten die mogelijk een cardiologische oorzaak hebben, maakt uw huisarts een afspraak op de polikliniek Cardiologie. U komt ook op de polikliniek als u al onder behandeling bent bij een cardioloog of als u bij het specialisme Cardiologie een onderzoek heeft laten doen.

Een afspraak bij een cardioloog kan alleen als u door uw behandelend arts bent doorverwezen, tenzij u al bij een van onze cardiologen onder behandeling bent.

Spreekuren

 • Maandag: 08:30 - 12:00 uur / 13:30 - 16:30 uur / 17:00 - 19:00 uur *
 • Dinsdag: 08:30 - 12:00 uur / 13:30 - 16:30 uur / 17:00 - 19:00 uur *
 • Woensdag: 08:30 - 12:00 uur / 13:30 - 16:30 uur
 • Donderdag: 08:30 - 12:00 uur / 13:30 - 16:30 uur
 • Vrijdag: 08:30 - 12:00 uur / 13:30 - 16:30 uur **

* = avondpoli, vast bemand door drie arts-assistenten onder supervisie van een cardioloog
** = spoedspreekuur, altijd op voordracht van de huisarts

U of uw behandelend arts belt naar de polikliniek Cardiologie voor een afspraak bij de cardiolooog. Wij zoeken naar een geschikt tijdstip op een zo kort mogelijke termijn. Bij een spoed doorverwijzing, kunt u altijd binnen een paar dagen op het spreekuur terecht. Hiervoor kan alleen de huisarts een afspraak maken.

Polikliniek Hartfalen 040 - 239 77 00 route 111

Naar de polikliniek Hartfalen komt u als u onder behandeling bent bij een cardioloog voor chronisch hartfalen. Om te voorkomen dat uw klachten verergeren, is het belangrijk dat we uw conditie regelmatig controleren. Op deze poli kunt u terecht voor advies en extra controle, onderzoek of behandeling van uw klachten en kunnen we ziekenhuisopname voorkomen en/of verminderen.

De Hartfalenpoli is multidisciplinair: naast een arts, een nurse practitioner en verpleegkundigen, staat ook een fysiotherapeut, diëtist, een geestelijk verzorger en een medewerker van thuiszorginstelling Zuidzorg voor u klaar. Zij begeleiden u intensief en leren u zo goed mogelijk verder te leven met de beperkingen die uw hartklachten met zich meebrengen. Een persoonlijke aanpak dus, die u zekerheid biedt.

Spreekuren maandag tot en met vrijdag van 09.00 - 11.00 uur en van 14.00 - 16.00 uur.

Polikliniek Hartrevalidatie 040 - 239 70 00 route 111

Hartrevalidatie is bedoeld voor patiënten die een hartinfarct en/of hartoperatie hebben ondergaan. In groepsverband helpen wij u bij het verbeteren van uw lichamelijke en psychische conditie. Op verzoek van de cardioloog kunnen ook patiënten met andere hartaandoeningen deelnemen aan dit programma.

Naast een cardioloog, nurse practitioner en verpleegkundigen, is er ook een fysiotherapeut, een diëtist en een medisch psycholoog bij het hartrevalidatieprogramma betrokken. Ook is er een nauwe samenwerking met medewerkers van de polikliniek ‘Stoppen met roken’.

Polikliniek ICD 040 - 239 70 00 route 114

In tegenstelling tot een hartritmestoornis uit de boezems van het hart, kunnen hartstoornissen uit de kamers van het hart gevaarlijk zijn. Aan snelle hartritmestoornissen die niet spontaan te stoppen zijn, kan iemand overlijden.

Een sterke elektrische schok (defibrillatie/cardioversie) kan deze stoornissen beëindigen door middel van een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD). Wanneer u ook bekend bent met hartfalen, kan uw cardioloog ertoe besluiten dat u een biventriculaire inwendige defibrillator krijgt. In dat geval worden niet alleen uw hartritmestoornissen behandeld. Het apparaat zorgt er ook voor dat de samentrekking van uw hartkamers beter verloopt waardoor de pompfunctie van uw hart verbetert.

Wanneer de cardiologen in ons ziekenhuis hebben besloten dat u in aanmerking komt voor een (biventriculaire) ICD, wordt u op een wachtlijst geplaatst. Voordat de operatie plaatsvindt, sturen wij u een uitnodiging om de ICD poli te bezoeken. Tijdens deze afspraak krijgt u informatie over de (biventriculaire) ICD en bereiden wij u voor op de behandeling.

Spreekuur op maandag van 8.30 uur tot 16.30 uur en op donderdag van 13.00 uur tot 16.30 uur. Telefonisch te bereiken op maandag en donderdag van 8.30 uur tot 16.30 uur via verpleegafdeling Cardiologie op telefoonnummer 040 - 239 77 00.

Polikliniek Vaatchirurgie 040 - 239 71 50 route 120

Het Catharina Ziekenhuis is een regionaal verwijscentrum voor complexe aandoeningen van de bloedvaten. Ook behandelen de vaatchirurgen hier de minder complexe aandoeningen. Op de polikliniek Vaatchirurgie ontvangen we patiënten die mogelijk een vaatziekte hebben. Ook na een spoedoperatie aan de vaten, komt u hier voor de controleafspraak.

De vaatchirurgen hebben spreekuur op de volgende dagen en tijden:

 • Maandagochtend: 08.30 uur - 12.00 uur | dr. van Sambeek
 • Maandagmiddag: 14.00 uur - 16.00 uur | dr. Cuypers
 • Dinsdagochtend: 08.30 uur - 12.00 uur | dr. Cuypers
 • Dinsdagmiddag: spataderspreekuur van 13.30 uur - 15.30 uur | Wisselend door dr. Cuypers (oneven weken) en dr. van Sambeek (even weken).
 • Woensdagochtend (oneven weken): 08.30 uur - 12.00 uur | prof. dr. Teijink 
 • Woensdagmiddag (oneven weken): 13.30 uur - 16.00 uur | prof. dr. Teijink
 • Donderdagochtend: 08.30 uur - 12.00 uur | prof. dr. Teijink
 • Donderdagmiddag: 13.30 uur - 16.00 uur | chivo (chirurg in vervolgopleiding)
 • Vrijdagochtend (even weken): 09.00 uur - 12.00 uur | dr. van Sambeek
Pre-operatieve polikliniek Atriumfibrilleren 040 - 239 70 00 route 111

Het spreekuur pre-operatieve polikliniek Atriumfibrilleren richt zich op de behandeling van boezemfibrilleren, de meest voorkomende hartritmestoornis.

Spreekuur op dinsdag en vrijdag van 08.30 tot 11.30 uur.

Polikliniek Pre-Operatieve Screening cardiothoracale chirurgie 040 - 239 86 80 route 114

Korte tijd voordat u wordt geopereerd, krijgt u een oproep voor een bezoek aan de polikliniek Pre-Operatieve Screening (PPOS). Het doel van deze screeningsdag is om alle medische gegevens die nodig zijn voor de hartoperatie te verzamelen. Ook informeren wij u op deze dag zo goed mogelijk over de operatie. Wij raden u aan iemand mee te nemen. De screening duurt ongeveer drie tot vier uur. Als alle onderzoeken zijn afgerond en alles is in orde, plaatsen we u op de wachtlijst voor de hartoperatie.

Wat doen we deze screeningsdag?

Als het nodig is doen we extra onderzoek of vindt er een extra consult plaats met de specialist. Voorlichting over de opnameprocedure en algemene informatie krijgt u van de verpleegkundige.

Spreekuren

Op maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 15.00 uur.

Postoperatieve polikliniek 040 - 239 86 80 route 114

Ongeveer zes weken na een operatie heeft u een afspraak met de chirurg die u geopereerd heeft. Na het ontslag uit het ziekenhuis krijgt u hiervoor direct een afspraak mee. De chirurg bespreekt met u het verloop en het resultaat van de operatie. Deze afspraak is vrijblijvend, het is geen controleafspraak. Als u geen vragen heeft, mag u deze afspraak annuleren.

Spreekuren

De spreekuren vinden plaats van maandag tot en met vrijdag en zijn op afspraak. De afspraak maken we als u na de operatie naar huis gaat.

Wondpolikliniek 040 - 239 86 80 route 114

De wondpolikliniek is er voor patiënten die geopereerd zijn. Als een wond niet goed geneest, kunnen wij u hier helpen met de verdere behandeling van de wond.

Spreekuren

Op maandag en donderdag van 13.30 tot 17.00 uur