Om vast te stellen of u last heeft van kransslagadervernauwing, kunnen onze artsen verschillende onderzoeken uitvoeren. Met een FFR-meting kunnen onze hartspecialisten tijdens een hartkatheterisatie of dotterbehandeling de bloeddruk in uw kransslagader meten. Door deze drukmeting weet de arts hoe ernstig de vernauwing in de kransslagader is.

Wat is een FFR-meting?

FFR is een afkorting van Fractional Flow Reserve. Met een FFR-meting onderzoeken de artsen van het Catharina Ziekenhuis in welke mate uw bloedvaten vernauwd zijn. De specialisten van ons het Catharina Hart- en Vaatcentrum meten hoe hoog de bloeddruk in de kransslagader is. Een FFR-meting vindt plaats tijdens een hartkatheterisatie of dotterbehandeling.

Waarom is een FFR-meting nodig?

De cardioloog van het Catharina Ziekenhuis kan aan de hand van deze metingen bepalen of een dotterbehandeling u kan helpen en in het geval van meerdere afwijkingen: waar er precies gedotterd moet worden. Zo kunnen we u heel gericht behandelen. Ook kunnen onze specialisten bepalen of het beter is u met medicijnen te behandelen of een bypass operatie uit te voeren.

Halverwege ons onderzoek naar de FFR-meting stond al vast dat de nieuwe methode niet alleen levensverlengend, maar ook kostenbesparend werkt."

prof. dr. Nico Pijls Cardioloog

Veel ervaring met onderzoek naar hartklachten

Als u lichamelijke klachten heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk vast te stellen wat er aan de hand is en welke behandeling u kan helpen. Onze artsen helpen jaarlijks duizenden patiënten en doen zijn veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethoden. Ook hebben de specialisten veel ervaring op het gebied van onderzoek naar hartklachten, bijvoorbeeld met het uitvoeren van een hartkatheterisatie.

Voordeel van de FFR-meting

Hartpatiënten die gedotterd zijn op basis van bloeddrukmetingen vóór en achter de vernauwingen in een kransslagader hebben na vijf jaar nog altijd 30 procent minder kans op hartdood dan patiënten die volgens de traditionele manier zijn geholpen. Dat bleek uit onderzoek van het Catharina Hart- en Vaatcentrum dat in het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd.

Hoe verloopt een FFR-meting?

Voor dit onderzoek wordt u opgenomen op de Hartlounge. De cardioloog van het Catharina Ziekenhuis brengt via uw liesslagader een dunne katheter in. Deze katheter voert tot aan de kransslagaders van het hart. Via deze katheter brengt de cardioloog een vloeistof in die de kransslagaders wijder maakt. Tijdens het inbrengen van de vloeistof meet de cardioloog met een sensor de bloedstroom voor en achter de vernauwing.

Hartlounge

Ondergaat u binnenkort een hartbehandeling in het Catharina Ziekenhuis, zoals een FFR-meting? Grote kans dat u zich moet melden in onze Hartlounge. In deze video geven we u informatie over uw bezoek aan de Hartlounge.

Deel deze pagina