Ga direct naar:

Soms is het maken van een gewone röntgenfoto niet voldoende en willen de artsen een CT-scan laten maken. Met de scan is de arts in staat om afwijkingen aan de bloedvaten, herseninfarcten, tumoren en botbreuken op te sporen of beter in beeld te krijgen. 

Wat is een CT-scan?

CT staat voor computertomografie. Het is een twee- of driedimensionale opname van het lichaam. Een smalle bundel röntgenstralen draait in twee á drie rotaties per seconde om het lichaam heen. De doorgelaten röntgenstralen worden gedetecteerd en berekend door de computer. Uit deze berekeningen stelt de computer dwarsdoorsneden van het lichaam samen. Het is ook mogelijk om in elke willekeurige richting plaatjes te reconstrueren en de beelden te bekijken in 3D.

De afdeling Radiologie van het Catharina Ziekenhuis heeft 3 CT-systemen. Deze worden bediend door röntgenlaboranten die gespecialiseerd zijn in CT-onderzoeken. Met de 3 CT-systemen kunnen we uiteenlopende onderzoeken doen: van het skelet, de longen of organen in de buik tot onderzoeken van het hart en het hoofd. De arts bepaalt welk onderzoek bij u nodig is. Vaak worden de CT -opnames gemaakt met contrastvloeistof. Deze vloeistof wordt toegediend via een infuus in de arm. Is dit noodzakelijk, dan krijgt u hierover informatie van de gespecialiseerde röntgenlaborant.

Het onderzoek

De CT-scanner zelf bestaat uit een ringvormig gedeelte en een verschuifbare tafel. De ring is zowel aan de voor- als aan de achterzijde open. U schuift een aantal keren op en neer door het apparaat. Het is tijdens het onderzoek belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Tijdens het onderzoek bevindt de röntgenlaborant zich achter de computer om de CT-scan in te stellen. Hij ziet u door het raam en communiceert met u via een intercom.

Duur van een CT-onderzoek

Gemiddeld duurt een CT-onderzoek tussen de 5 en 15 minuten. De tijd tussen het onderzoek en de uitslag is ongeveer een week. Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslag.

Meer informatie

Meer informatie over de verschillende onderzoeken vindt u in de patiëntenfolders.

Deel deze pagina

Reacties op dit onderzoek (1)

Theo Hendriks

Voor het eerst in een ziekenhuis, heel onwennig. De zorg is geweldig dat weet ik omdat mijn vrouw veel in het ziekenhuis is geweest.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering