Isotopenonderzoek

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Ga direct naar:

Met een isotopenonderzoek kunnen de hartspecialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum met behulp van radioactieve deeltjes een scan maken van uw hart. Een isotopenonderzoek is één van de onderzoeken waarmee de cardiologen van het Catharina Ziekenhuis vaststellen of uw hart goed werkt.

Wat is een isotopenonderzoek?

Een isotopenonderzoek geeft onze hartspecialisten informatie over de activiteit en de doorbloeding van het hart. Bij een isotopenonderzoek maken de artsen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum gebruik van isotopen. Een isotoop is een radioactief deeltje dat onzichtbare straling uitzendt. Deze isotopen worden bij u toegediend via een infuus. Een speciale camera vangt de radioactieve straling op en maakt er een scan van. Het onderzoek is vooral geschikt om beweging en veranderingen in beeld te brengen.

Waarom voeren we een isotopenonderzoek uit?

Met een isotopenonderzoek kunnen onze artsen bijvoorbeeld kransslagadervernauwing opsporen, de plek of de schade na een hartinfarct onderzoeken of bepalen hoeveel bloed de hartkamers rondpompen. Uw arts voert een isotopenonderzoek soms uit in combinatie met een inspanningstest, CT-scan of MRI-onderzoek.

Een isotopenonderzoek is een veilig onderzoek waarmee de hartfunctie in beeld wordt gebracht. Zo kunnen we zien in welke gebieden van het hart minder zuurstof aanwezig is.”

dr. Pim Tonino Cardioloog

Ervaring met isotopenonderzoek

Ons team van cardiothoracaal chirurgen, cardiologen en anesthesiologen heeft veel ervaring in het uitvoeren van onderzoeken naar de werking van het hart. De artsen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum onderzoeken ook voortdurend welke technieken het beste zijn voor patiënten en staan bovendien bekend om hun expertise op het gebied van hart- en longchirurgie.

Hoe wordt een isotopenonderzoek uitgevoerd?

Via een infuus dient uw arts een kleine hoeveelheid radioactieve deeltjes toe. Actieve hartspiercellen hebben meer zuurstof en energie nodig dan cellen die minder actief zijn. Daar trekken de radioactieve deeltjes meer naar toe. Op het beeld van de arts zijn de radioactieve gebieden zichtbaar als gekleurde vlekken. Op die manier krijgt de arts informatie over de werking van het hart.

Deel deze pagina