Hartkatheterisatie

Een hartkatheterisatie is een onderzoek dat onze hartspecialisten uitvoeren om kransslagadervernauwing op te sporen. Bij hartkatheterisatie kijkt of luistert een cardioloog van het Catharina Hart- en Vaatcentrum niet alleen van buiten het lichaam naar het hart, maar hij doet ook onderzoek in het hart en de kransslagaders zelf. Een hartkatheterisatie is bijvoorbeeld nodig bij een hartinfarct of bij hartkramp (angina pectoris).

Een hartkatheterisatie gaat in sommige gevallen onmiddellijk over in een dotterbehandeling. Bij het dotteren brengt de arts van het Catharina Ziekenhuis via een slagader in de lies, pols of elleboogplooi een dunne draad naar de vernauwing in de kransslagader van uw hart. Met een soort ballonnetje wordt de ader daarna opgerekt.

Wanneer hartkatheterisatie

U heeft hartklachten en uw arts wil onderzoeken waar deze vandaan komen en bepalen wat de ernst van uw aandoening is. Ook kan het zijn dat medicijnen uw klachten niet verhelpen. U heeft bijvoorbeeld last van pijn op de borst (hartkramp), een hartklepaandoening of u heeft een hartinfarct gehad. De hartkatheterisatie geeft onze hartspecialisten informatie over:

  • hoe de bloedvaten van het hart lopen
  • de ernst en de plaats van de vernauwing
  • de functie van de hartspier
  • de functie van de hartkleppen

Het onderzoek

Na een plaatselijke verdoving van de prikplek, brengt de arts de katheter via de slagader naar het hart. Dat gebeurt bij ons in het ziekenhuis via de lies of via de pols. De arts spuit contrastvloeistof in om de kransslagaders goed te kunnen bekijken op een röntgenfilmpje. Bij een hartkatheterisatie blijft u op de onderzoekstafel bij kennis. U kunt dus zelf meekijken op de monitor.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden