Hartkatheterisatie

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Met een uitgebreid aantal betrouwbare onderzoeken kunnen de cardiologen van het Catharina Ziekenhuis vaststellen of u last heeft van kransslagadervernauwing. Eén van de onderzoeken die de specialisten van het ziekenhuis uit kunnen voeren, is een hartkatheterisatie.

Wat is hartkatheterisatie?

Een hartkatheterisatie is een onderzoek dat onze hartspecialisten uitvoeren om kransslagadervernauwing op te sporen. Bij hartkatheterisatie kijkt of luistert een cardioloog van het Catharina Hart- en Vaatcentrum niet alleen van buiten het lichaam naar het hart, maar hij doet ook onderzoek in het hart en de kransslagaders zelf. Een hartkatheterisatie is bijvoorbeeld nodig bij een hartinfarct of bij hartkramp (angina pectoris).

Een hartkatheterisatie gaat in sommige gevallen onmiddelijk over in een dotterbehandeling. Bij het dotteren brengt de arts van het Catharina Ziekenhuis via een slagader in de lies, pols of elleboogplooi een dunne draad naar de vernauwing in de kransslagader van uw hart. Met een soort balonnetje wordt de ader daarna opgerekt.

Ik heb erg geboft. De medewerkers van het Catharina Ziekenhuis hebben aandacht voor de patiënten, ze hebben letterlijk ‘hart voor de zaak’. Ik voelde me thuis en ik denk gek genoeg met veel plezier terug aan mijn opname in het ziekenhuis.”


Bea Plug-Trip uit Eindhoven onderging een hartkatheterisatie en dotterbehandeling in het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

Wanneer wordt een hartkatheterisatie uitgevoerd?

U heeft hartklachten en uw arts wil onderzoeken waar deze vandaan komen en bepalen wat de ernst van uw aandoening is. Ook kan het zijn dat medicijnen uw klachten niet verhelpen. U heeft bijvoorbeeld last van pijn op de borst (hartkramp), een hartklepaandoening of u heeft een hartinfarct gehad.

De hartkatheterisatie geeft onze hartspecialisten informatie over:

  • hoe de bloedvaten van het hart lopen
  • de ernst en de plaats van de vernauwing
  • de functie van de hartspier
  • de functie van de hartkleppen

De ernst van een vernauwing kan door onze specialisten ook worden gemeten met behulp van een FFR-meting.

Veel ervaring met uitvoeren van hartkatheterisatie

Onze specialisten hebben veel kennis en ervaring in het uitvoeren van een hartkatheterisatie. De artsen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum onderzoeken voortdurend welke technieken het beste zijn voor patiënten en staan bovendien bekend om hun expertise op het gebied van hartchirurgie.

Hoe wordt een hartkatheterisatie uitgevoerd?

Na een plaatselijke verdoving van de prikplek, wordt de katheter via de slagader naar het hart gebracht. Dat gebeurt in het Catharina Ziekenhuis via de lies of via de pols. De arts spuit contrastvloeistof in om de kransslagaders goed te kunnen bekijken op een röntgenfilmpje. Bij een hartkatheterisatie blijft u op de onderzoekstafel bij kennis. U kunt dus zelf meekijken op de monitor.

Hartlounge

Ondergaat u binnenkort een hartbehandeling in het Catharina Ziekenhuis, zoals een hartkatheterisatie? Grote kans dat u zich moet melden in onze Hartlounge. In deze video geven we u informatie over uw bezoek aan de Hartlounge.

Deel deze pagina