Elektrofysiologisch onderzoek (EFO)

Een elektrofysiologisch onderzoek (EFO) is een onderzoek waarbij de hartspecialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum onder andere expres hartritmestoornissen kunnen opwekken. Dat doen zij door een aantal dunne draden op diverse plaatsen in het hart te leggen. Als het normale hartritme is geregistreerd, dienen de hartspecialisten via deze draden elektrische impulsen toe. De cardioloog kan op deze manier de hartritmestoornissen heel nauwkeurig onderzoeken en in sommige gevallen direct behandelen met een ablatie.

Door een hartritmestoornis uit te lokken kunnen de specialisten zien wat voor soort ritmestoornis het is en waar die precies ontstaat. Soms gebruikt de arts van het Catharina Hart- en Vaatcentrum dit onderzoek als proefbehandeling om te testen of bepaalde medicijnen goed werken. Tijdens het onderzoek schuift de arts een aantal elektrodekatheters via een ader naar het hart. De plek waar het bloedvat aangeprikt wordt, is dan plaatselijk verdoofd. Als de elektrodekatheters op de juiste plek liggen, wekt de arts een hartritmestoornis op via stroomstootjes of medicijnen. U voelt dan zelf ook dat het hart op hol slaat. De hartritmestoornis wordt vastgelegd op een hartfilmpje (ECG) en kan eventueel worden behandeld met een ablatie.

Grootste elektrofysiologisch centrum

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste elektrofysiologisch centrum van Nederland. Jaarlijks voeren onze artsen meer dan duizend keer een ablatie uit, waarvan ongeveer honderd voor hartritmestoornissen uit de hartkamers. Ons Hart- en Vaatcentrum heeft zich dan ook ontwikkeld tot een nationaal en internationaal bekend en gerespecteerd centrum en is één van de leidende hartcentra in Nederland bij onderzoek naar nieuwe behandelmethodieken.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden