Elektrofysiologisch onderzoek (EFO)

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Met behulp van elektrofysiologisch onderzoek kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis hartritmestoornissen onderzoeken. Ook kunnen de artsen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum aan de hand van dit onderzoek de juiste behandeling adviseren.

Wat is elektrofysiologisch onderzoek?

Een elektrofysiologisch onderzoek (EFO) is een onderzoek waarbij de hartspecialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum onder andere expres hartritmestoornissen kunnen opwekken. Dat doen zij door een aantal dunne draden op diverse plaatsen in het hart te leggen. Als het normale hartritme is geregistreerd, dienen de hartspecialisten via deze draden elektrische impulsen toe. De cardioloog kan de hartritmestoornissen heel nauwkeurig onderzoeken en in sommige gevallen direct behandelen met een ablatie.

Elektrofysiologisch onderzoek kan onze artsen veel informatie opleveren over de oorzaak van een hartritmestoornis. De elektrische activiteit van uw hart wordt bij dit type onderzoek heel nauwkeurig vastgelegd."

dr. Pepijn van der Voort Cardioloog

Wanneer is elektrofysiologisch onderzoek nodig?

Elektrofysiologisch onderzoek geeft onze artsen nauwkeurige informatie over uw hartritmestoornissen. Door een hartritmestoornis uit te lokken kunnen de specialisten zien wat voor soort ritmestoornis het is en waar die precies ontstaat. Soms gebruikt de arts van het Catharina Hart- en Vaatcentrum dit onderzoek als proefbehandeling om te testen of bepaalde medicijnen goed werken.

Grootste elektrofysiologisch centrum van Nederland

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste elektrofysiologisch centrum van Nederland. Jaarlijks voeren onze artsen meer dan 1.000 keer een ablatie uit, waarvan ongeveer 100 voor hartritmestoornissen uit de hartkamers. Ons Hart- en Vaatcentrum heeft zich dan ook ontwikkeld tot een nationaal en internationaal bekend en gerespecteerd centrum en is één van de leidende hartcentra in Nederland bij onderzoek naar nieuwe behandelmethodieken.

Hoe verloopt het elektrofysiologisch onderzoek?

De arts schuift een aantal elektrodekatheters via een ader naar het hart. De plek waar het bloedvat aangeprikt wordt, is dan plaatselijk verdoofd. Als de elektrodekatheters op de juiste plek liggen, wekt de arts een hartritmestoornis op via stroomstootjes of medicijnen. U voelt dan zelf ook dat het hart op hol slaat. De hartritmestoornis wordt vastgelegd op een hartfilmpje (ECG) en kan eventueel worden behandeld met een ablatie.

Hartlounge

Ondergaat u binnenkort een hartbehandeling in het Catharina Ziekenhuis, zoals een EFO? Grote kans dat u zich moet melden in onze Hartlounge. In deze video geven we u informatie over uw bezoek aan de Hartlounge.

Deel deze pagina