Fysiotherapie bij NTOS

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Ga direct naar:

Wanneer zenuwen en/of bloedvaten in de ‘thoracic outlet’ bekneld raken tijdens specifieke houdingen of bewegingen kan een fysiotherapeutisch traject soms uitkomst bieden. Dit traject wordt verzorgd door een fysiotherapeut die verbonden is aan het TOS-expertisecentrum van het Catharina Ziekenhuis.

Wat is fysiotherapie bij NTOS?

Iedereen die wordt verdacht van het hebben van een Neurogeen Thoracic Outlet Syndroom (NTOS) krijgt eerst conservatieve therapie aangeboden. Deze therapie bestaat uit onder andere postuur en ergonomische training en als dat nodig is aanpassingen in leefstijl, bijvoorbeeld werk-, sport-, hobby- of slaapgerelateerd). Fysiotherapie is bedoeld om de ruimte van de beklemming te openen. Ook wordt er gekeken naar werk- en slaapgewoonten.

Wanneer u al therapie heeft ondergaan zal een gespecialiseerde fysiotherapeut van ons TOS-team bepalen of dit afdoende is geweest. Daarnaast zal onze TOS-fysiotherapeut kijken of geen andere oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan de klachten. Wanneer u van ver komt, zal onze TOS-fysiotherapeut u helpen met het vinden van een geschikte fysiotherapeut bij u in de buurt. Met behulp van een behandelplan wordt de zorg dan overgedragen.

Ongeveer 30% van de patiënten reageert niet voldoende op conservatieve therapie. Let wel, het gaat hierbij om patiënten met klachten die passen bij een NTOS die voor het eerst adequate therapie ondergaan. De meeste patiënten die naar ons TOS-expertisecentrum worden verwezen, hebben al een uitgebreid traject fysiotherapie achter de rug.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij NTOS?

Een verkeerde houding of beweegpatroon kan ontstaan doordat bepaalde spieren te gespannen zijn en andere spieren niet sterk genoeg. Door gespannen spieren te rekken en zwakkere spieren te trainen kan de houding verbeteren. Ook kan het zijn dat de gewrichten van de hals- en borstwervelkolom en van de schoudergordel minder beweeglijk zijn. Specifieke mobilisatietechnieken en actieve oefeningen kunnen ervoor zorgen dat de beweeglijkheid in deze gewrichten toeneemt.

De fysiotherapeut adviseert ook over de houding op de werkplek of tijdens sportactiviteiten. Door (kleine) aanpassingen in het dagelijks leven is het soms mogelijk om de klachten te verminderen. 

De bevindingen van de fysiotherapeut worden gerapporteerd aan uw specialist binnen het TOS-expertisecentrum van het Catharina Ziekenhuis.

Deel deze pagina