Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI)

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Met een Transcatheter Aortic Valve Implantation (afgekort een TAVI) kunnen de hartspecialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum afwijkingen aan de aortaklep behandelen. Een TAVI noemen we ook wel een percutane aortaklep vervanging of implantatie. Onze artsen hebben veel ervaring met deze behandeling en doen veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe technieken om deze hartklepaandoening te behandelen.

Wat is een Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI)?

Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI) is een behandelingstechniek waarbij onze artsen de aortaklep 'percutaan' vervangen. Dat wil zeggen: via de liesslagader. De cardiothoracaal chirurg plaatst bij een TAVI een aortakunstklep van biologisch materiaal met behulp van een katheter.

Onze hartchirurgen hebben jarenlange ervaring met het vervangen van een lekkende hartklep en weten daardoor wat de effecten zijn op lange termijn."

dr. Bart van Straten Cardiothoracaal chirurg

Onderzoeken

Eén of meerdere van deze onderzoeken hebben de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitgevoerd om bij u afwijkingen aan de aortaklep vast te stellen:

Wanneer wordt een TAVI uitgevoerd?

Als u een aandoening aan de aortaklep heeft, moet uw hart teveel werk verzetten om het bloed in de grote slagader naar het lichaam te kunnen pompen. In dat geval moet de aortaklep worden vervangen.

Het ziekenhuis heeft zoveel voor mij gedaan, dat ik ook wat terug wilde doen. De zorg was super. Iedereen was zo lief voor me.”

Peter van Slooten uit Tilburg lag voor een hartklepoperatie tien weken in het ziekenhuis en gaf in een speciale bijeenkomst aan wat hij goed vond aan de zorg, maar ook wat beter kan.

Toonaangevend ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is één van de toonaangevende ziekenhuizen van de wereld op het gebied van TAVI. De cardiothoracaal chirurgen van het Catharina Hart- en vaatcentrum hebben veel ervaring in hartklepvervangingen met kunstkleppen en biologische kleppen, zowel van de zieke aortaklep, mitralisklep als de tricuspidalisklep.

Beste resultaten

Alle gegevens van onze patiënten die een hartklepoperatie ondergaan, worden (als u daar geen bezwaar tegen heeft) opgeslagen in een database. Hierin verzamelen we niet alleen de gegevens van de behandeling in het ziekenhuis, maar ook de gegevens van na uw behandeling. Zo kunnen de cardiothoracaal chirurgen nagaan hoe de geopereerde kleppen functioneren en is het mogelijk te bepalen welke ingreep of welk type nieuwe klep tot de beste resultaten leidt.

Hoe gaat de behandeling zijn werk?

Tijdens de ingreep prikt de chirurg een slagader aan in de lies en schuift een katheter met een ballon door de slagader heen naar het hart. De ballon legt hij in de zieke aortaklep. Daarna blaast hij de ballon op, waardoor de zieke klep tegen de wand van de aorta wordt gedrukt. Vervolgens brengt de chirurg via dezelfde katheter een soort uitvouwbaar buisje in, waarin de biologische hartklep zit verpakt. Dit buisje plaatst hij op de plek van de weggedrukte klep. De nieuwe klep komt uit het buisje en zet zichzelf vast op de plek van de weggedrukte klep.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (2)

Hans Wasser

Prima geholpen door ervaren mensen en prettige zorgomgeving.

Harrie van Aalst

Waardering

Terzake kundig personeel en dito behandeling

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering