Een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) is een klein apparaatje dat de specialist van het Catharina Hart- en Vaatcentrum onder uw huid plaatst. Een ICD kan een levensbedreigende hartritmestoornis stoppen en uw hartritme herstellen. Maar soms komt het voor dat de generator van uw ICD verwisseld moet worden. Bijvoorbeeld als de batterij leeg begint te raken.

Wat gebeurt er bij het verwisselen van een ICD?

Onze hartspecialisten verwisselen de oude generator van uw ICD door een nieuwe. Dat gebeurt tijdens een ingreep die onder plaatselijke verdoving plaatsvindt. Het kan zijn dat uw generator niet direct onder de huid ligt, zoals gebruikelijk, maar onder de grote borstspier. In dat geval vindt de vervanging onder narcose plaats. Ook duurt de ingreep dan langer.

Onderzoeken

Een ICD-technicus van het Catharina Ziekenhuis doet onderzoek en stelt vast of uw ICD aan vervanging toe is. De ICD-technicus controleert uw ICD twee maanden na het plaatsen en daarna ieder half jaar. Dit is een technische controle waarbij de ICD-technicus onderzoekt of de ICD nog goed werkt. De technische controle duurt ongeveer een kwartier en is pijnloos.

De nieuwste generatie ICD’s heeft een aantal geavanceerde technieken om beter onderscheid te maken tussen een levensbedreigende hartritmestoornis en een relatief onschuldige hartritmestoornis. Daardoor hoeven patiënten zich minder zorgen te maken over valse alarmen en onterechte schokken."

dr. Pepijn van der Voort Cardioloog

Wanneer wordt de ICD-generator vervangen?

De ICD-generator wordt bijvoorbeeld vervangen als de batterij leeg begint te raken. Het vervangen van de ICD-generator gebeurt altijd door een van onze gespecialiseerde artsen. Zij hebben veel ervaring met het behandelen van hartritmestoornissen.

Op het volleybalveld kreeg ik een hartstilstand. Drie dagen later werd ik wakker in het ziekenhuis. Ik ben perfect verzorgd en kon bij de artsen terecht met al mijn vragen. Het geeft een goed gevoel dat er zulke deskundige mensen in het Catharina Ziekenhuis werken.”

Willy Pennings uit Boxtel kreeg na een hartstilstand een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) in het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

Nieuwste generatie ICD’s

De hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis werken met de nieuwste generatie ICD’s. Deze ICD maakt dankzij de moderne techniek gemakkelijk een onderscheid tussen een levensbedreigende en niet-levensbedreigende hartritmestoornis. De ICD past de elektrische schokjes hier automatisch op aan.

Het verwisselen

De arts haalt onder plaatselijke verdoving de oude generator omhoog en schroeft deze los van de draden. De draden blijven liggen in het hart. Daarna plaatst de cardioloog een nieuwe generator en sluit deze aan. Als de draden weer zijn aangesloten, wordt de wond gesloten en gehecht met lijm of met oplosbare hechtingen.

Hartlounge

Ondergaat u binnenkort een hartbehandeling in het Catharina Ziekenhuis, zoals een ICD verwisseling? Grote kans dat u zich moet melden in onze Hartlounge. In deze video geven we u informatie over uw bezoek aan de Hartlounge.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering