Als uw mitralisklep een lekkage heeft, stroomt het bloed na het samenknijpen het hart weer terug naar de boezem in plaats van dat het wordt rondgepompt naar de aorta en de rest van uw lichaam.

De hartspecialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum kunnen deze hartklepaandoening behandelen met een openhartoperatie of door het plaatsen van een mitraclip. Het plaatsen van een mitraclip is een goed alternatief voor patiënten voor wie een openhartoperatie te risicovol is.

Wat is een mitraclip?

Een mitraclip is een soort nietje dat onze hartspecialisten gebruiken om lekkage van de mitralisklep te verhelpen. Uw hart bestaat uit twee kamers en twee boezems die worden gescheiden door een hartklep.

De rechterboezem wordt door de tricuspidalisklep gescheiden van de rechterkamer.

De linkerboezem wordt door de mitralisklep gescheiden van de linkerkamer. Beide kleppen zorgen ervoor dat tijdens het samenknijpen van het hart het bloed in de goede richting stroomt. Als de mitralisklep niet helemaal goed sluit, stroomt er bloed terug in omgekeerde richting naar de linkerboezem. Dit noemen we mitralisklepinsufficiëntie.

Het plaatsen van een mitraclip is minder ingrijpend voor een patiënt dan een openhartoperatie. De patiënt herstelt sneller en kan dus eerder weer naar huis."

dr. Bart van Straten Cardiothoracaal chirurg

Onderzoeken

Eén of meerdere van deze onderzoeken hebben de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitgevoerd om bij u een lekkage van de mitralisklep vast te stellen:

Behandeling zonder ingrijpende operatie

We voeren deze behandeling bij u uit als een openhartoperatie voor u te riskant is. Uw lichamelijke conditie laat het in dat geval niet toe om de lekkende hartklep te vervangen of te repareren. Met een mitraclip kunnen onze hartspecialisten de lekkage behandelen zonder dat zij met een operatie een grote borstwond hoeven te maken.

Leidend hartcentrum in Nederland

Onze specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum voeren al meer dan 35 jaar hartklepoperaties uit. Ons Hart- en Vaatcentrum heeft zich dan ook ontwikkeld tot een nationaal en internationaal bekend en gerespecteerd centrum. Het team heeft veel ervaring met deze behandeling. Het Hart- en Vaatcentrum is één van de leidende hartcentra in Nederland bij onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.

Hoe verloopt de plaatsing van een mitraclip?

De cardioloog van het Catharina Hart- en Vaatcentrum schuift een katheter met een clipje door een ader van de lies heen naar de rechter boezem. Via een gat in het boezemtussenschot bereikt het clipje de linkerboezem. Hier wordt de mitraclip als een soort wasknijpertje op de klepbladen van de mitralisklep geplaatst. Op die manier wordt voorkomen dat de klep nog kan lekken.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering