U krijgt een hartklepoperatie als één of meerdere hartkleppen niet of minder goed functioneren. U heeft dan een hartklepaandoening. Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is een van de zestien hartchirurgische centra in Nederland die een hartklepoperatie mag uitvoeren. Niet voor niets verwijzen ziekenhuizen uit de regio patiënten naar ons ziekenhuis voor deze behandeling.

Wat is een hartklepoperatie?

Bij een hartklepoperatie beoordeelt de hartchirurg eerst of het mogelijk is om uw hartklep(pen) te repareren. Een reparatie gebeurt met behulp van hartklepplastiek en is vooral bij de mitralisklep en tricuspidalisklep vaak mogelijk. Als hartklepplastiek niet mogelijk is, wordt de beschadigde hartklep vervangen door een prothese. Er zijn twee soorten prothesen: mechanische- en biologische kunstkleppen.

Onze hartchirurgen hebben jarenlange ervaring met het vervangen van een lekkende hartklep en weten daardoor wat de effecten zijn op lange termijn."

dr. Bart van Straten Cardiothoracaal chirurg

Onderzoeken

Eén of meerdere van deze onderzoeken hebben de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitgevoerd om bij u een afwijking aan een hartklep vast te stellen:

Wanneer wordt een hartklepoperatie uitgevoerd?

In uw hart zitten vier hartkleppen: de aortaklep, pulmonalisklep, mitralisklep en tricuspidalisklep. Deze hartkleppen zorgen er door te openen of te sluiten voor dat het bloed in uw lichaam in de juiste richting blijft stromen. Door een hartklepaandoening kan er schade aan het hart ontstaan. Uw hart raakt overbelast en u kunt last krijgen van kortademigheid, pijn op de borst, onregelmatige hartslag, vermoeidheid en duizeligheid bij een inspanning.

Veel ervaring met hartklepoperaties

Hartklepoperaties doen wij in het Catharina Ziekenhuis al meer dan 35 jaar. Ons team van cardiothoracaal chirurgen, cardiologen en anesthesiologen heeft daarom veel ervaring met deze ingreep. De cardiothoracaal chirurgen onderzoeken ook voortdurend welke technieken of nieuwe kleppen het beste zijn voor patiënten.

Net na kerst zou ik met mijn familie op vakantie gaan. Het werd helaas een enkeltje ziekenhuis. Gelukkig is de hartklepoperatie goed verlopen, ik was erg onder de indruk van de hoge kwaliteit van de zorg.”

Ton Quekel uit Roermond onderging in 2015 in het Catharina Hart- en vaatcentrum een hartklepoperatie.

 Hoe verloopt een hartklepoperatie?

De chirurg opent altijd eerst het borstbeen zodat het hart vrij komt te liggen. De hartklepoperatie duurt gemiddeld vier uur, afhankelijk van de soort ingreep. Tijdens de operatie neemt de hart-longmachine de pompfunctie van het hart en de zuurstofvoorziening van het bloed over. Hierdoor kan de hartchirurg de operatie aan een onbeweeglijk hart uitvoeren.

Onderzoek naar nieuwe behandeltechnieken

Als grootste hartchirurgisch centrum van Nederland werken wij met geavanceerde apparatuur en verzorgen wij opleidingen voor hartspecialisten. Ook doen onze specialisten veel wetenschappelijk onderzoek naar onder andere nieuwe behandeltechnieken.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (10)

plaats reactie

Carlo Van loon

Waardering

Aortaklep vervanging gehad op 6 november 2018. Wat zwaar. Een kleine toch gevaarlijke ingreep die achteraf ook complicaties gaf, maar supersnelle reacties van alle professionele verpleging tot chirurg. Tot de laatste dag verwend om mijn lijdensweg draaglijk te maken. Een dikke 5 sterren van mij. Nu thuis nog wat bevechten en reïntegreren. Mijn dank is echt groot.

Pim Wentink

Waardering

Op 16 oktober 2017 reanimeerde mijn tennismaten mij weer tot leven. In ziekenhuis Bernhoven constateerde men een sterk vernauwde aortaklep. OP 19 december werd in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven een biologische nieuwe klep geplaatst. Na 5 dagen ziekenhuis was ik 1e kerstdag weer thuis. Lof voor de medische wetenschap en vooral voor de chirurgen van Catharina. Ook de nazorg en info erna in Catharina en Bernhoven waren subliem. Dank zij dat leef ik nog steeds en tennis ik alweer en ga ik onbevreesd op vakantie..

Arie van Hoof

Op 01-02-2016 een hartklep operatie ondergaan. Nu bijna een jaar verder. nog steeds aan het sporten en weer normaal functioneren. Mijn hartelijke dank aan het gehele team.

Michael Brussee

Waardering

In september 2016 heb ik een openhartoperatie gehad en een biologisch klep (aorta) gekregen. Vol lof voor het Catharina Ziekenhuis en de hele procedure: de voorbereidende periode door de cardioloog, de voorbereiding met goede informatiemap, de operatie zelf, de uitstekende verzorging op de IC en afdeling 6 west (groot compliment voor al het personeel daar; meelevend, professioneel, hartelijk), en de hele nazorg incl. revalidatie. Vrijwel dagelijks verwonder ik me over het hele verloop, de kundigheid van de medische wetenschap, het vermogen van het lichaam zich zo te herstellen en het zorgstelsel in Nederland. Ik voel me intussen erg goed, maar eigenlijk vrijwel direct na de operatie was het, gezien de omstandigheden, al goed. Speciale dank voor cardioloog dr. Majidi die ik als buitengewoon prettig en kundig ervaren heb in het hele voortraject en cardiothoracaal chirurg drs. Lam die werkelijk “meelevend prachtig maatwerk“ geleverd heeft, een knappe prestatie.

Patrick van Boekel

In 2006 geopereerd door dokter van Straten, een mechanische aortaklep gekregen, vorige week nog 20 kilometer gewandeld conditie is weer prima

Riet Snelder

Heb 21 maart j.l. 2016 drie open hart operaties ( MVR+TVP+MAZE) ondergaan, vier dagen op Intensive Care gelegen, de elfde dag zat ik alweer in taxi naar huis. Alle lof voor Catharina Ziekenhuis, wat een deskundigheid en vriendelijkheid. Dank!!

Frank van den Oetelaar

In december 2012 een mechanische aortaklep gekregen, conditie vloog omhoog. Mocht weer gaan sporten na 45 jaar. In april 2013 begonnen met hardlopen, in dat zelfde jaar de Tilburg Ten Miles gelopen. Daarna diversen wedstrijden afgewerkt waaronder de Hele Marathon Eindhoven in 2014 en 2015, allebei uitgelopen, loop nu(2016) met de grote jongens mee. Loop inmiddels 13,5 p/uur op de 5 kilometer. Hierbij nogmaals mijn grote dank aan alle medewerkers van het Catharina Ziekenhuis, speciaal dank aan cardioloog drs. Peels en cardiothoracaal chirurg drs. ter Woorst.

LM Schroer

Waardering

Op 10 juli 2014 ben ik geopereerd en een nieuwe (biologische) aorta kunstklep gekregen. Na mijn ontslag op 17 juli van hetzelfde jaar is mijn conditie alleen maar beter geworden. Mijn reeds bestaande waardering voor het Cardio team in het Catharina is sindsdien alleen maar groter geworden.

Theo Deleeuw

Waardering

Na 1 jaar in goede conditie.

G.H. Westerveld

Waardering

Ik heb een ernstig verkalkte aortahartklep. 10 jaar terug 5 omleidingen in het Catharina ziekenhuis gekregen, de kransslagaders zien er prima uit, maar de klep is zeer ernstig verkalkt. Krijg 25 juni a.s. te horen wat er gaat gebeuren. Ik ben er wel aan toe dat er iets gaat gebeuren, ik ben erg snel vermoeid zelfs bij praten, heb ook last van koude voeten en handen.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering