Dissectie operatie

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Met een dissectie operatie kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis in het Hart- en Vaatcentrum een afwijking in de aorta behandelen. Onze artsen hebben veel ervaring met deze behandeling en doen veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandeltechnieken.

Wat is een dissectie operatie?

Een dissectie begint vaak met een klein scheurtje in de aorta. Hierdoor hoopt zich bloed op tussen de binnen- en de buitenwand van de slagader. Het bloed kan zich uitbreiden en de wanden kunnen binnen enkele seconden scheuren. Tijdens een dissectie operatie vervangen onze artsen een zo groot mogelijk deel van de gescheurde aorta door een kunststof buisprothese. Eventueel wordt de aortaklep vervangen of gerepareerd.

Een dissectie van de aorta is een levensgevaarlijke aandoening en het is belangrijk dat u zo snel mogelijk wordt geopereerd. In het Catharina Hart- en Vaatcentrum staat een gespecialiseerd team van chirurgen dag en nacht klaar om u de beste behandeling te geven."

drs. Joost ter Woorst Cardiothoracaal chirurg

Onderzoeken voorafgaand aan een dissectie operatie

Eén of meerdere van deze onderzoeken hebben de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitgevoerd om een afwijking van uw aorta vast te stellen:

Waarom wordt een dissectie operatie uitgevoerd?

Het gevaar van een dissectie is dat deze zich kan uitbreiden naar het hart of naar de borstholte en buikholte. Het directe gevolg van uitbreiding naar het hart kan zijn dat de aortaklep niet meer goed functioneert, de kransslagaders worden dichtgedrukt of er bloed in het hartzakje komt en het hart niet meer goed kan pompen. Daarom is het belangrijk dat patiënten met een dissectie zo snel mogelijk naar het ziekenhuis worden gebracht.

Ronnie Rooijendijk uit Gemert

Ik weet dat het Catharina Ziekenhuis op het gebied van cardiologie aan de top staat, dus ik was in het juiste ziekenhuis en onder behandeling van de juiste cardiochirurg.”

Ronnie Rooijendijk uit Gemert onderging een tweevoudige bypass operatie in het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Ook werd zijn aortaklep gerepareerd en zijn verwijde aorta vervangen door een stuk buisprothese.

Veel ervaring met een dissectie operatie

De specialisten van ons Catharina Hart- en Vaatcentrum voeren per jaar ruim honderd operaties uit aan de aorta. De artsen van het Catharina Ziekenhuis werken met geavanceerde apparatuur en verzorgen opleidingen voor hartspecialisten. Ook doen onze hartchirurgen veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe technieken om afwijkingen in de aorta te behandelen.

Hoe verloopt een dissectie operatie?

Tijdens de dissectie operatie vervangen onze artsen een zo groot mogelijk deel van de gescheurde slagader door een kunststof prothese. Als de aortaklep lekt, dan wordt deze hersteld of vervangen. De chirurg kiest de beste methode om de diverse organen tijdens de operatie zoveel mogelijk te beschermen. De dissectie operatie duurt meestal vijf tot zeven uur.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering