Door te dotteren kunnen de hartspecialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum kransslagadervernauwing behandelen. Onze artsen hebben veel ervaring met deze behandeling en doen veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe technieken.

Wat is een dotterbehandeling?

Bij het dotteren, ook wel Percutane Coronaire Interventie (PCI) genoemd, wordt via de lies of arm een dun hol slangetje naar de plaats van de vernauwing in de kransslagader gebracht. Via dit slangetje wordt een ballonnetje opgevoerd, dat op de plaats van de vernauwing wordt opgeblazen. De vernauwing wordt door het ballonnetje weggedrukt waardoor het bloed weer normaal kan stromen. In de meeste gevallen plaatsen de artsen ook een stent, een soort balpenveertje van metaal dat de vaatwand extra ondersteuning geeft.

Dotteren gebeurt vaak na het uitvoeren van een hartkatheterisatie.

Het grote aantal dotterbehandelingen per jaar vormt een uitstekende basis voor de goede kwaliteit van zorg binnen het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Wetenschappelijk is aangetoond dat een hartcentrum betere resultaten boekt als een dotterbehandeling vaker wordt uitgevoerd."

dr. Pim Tonino Cardioloog

Onderzoeken voorafgaand aan het dotteren

Eén of meerdere van deze onderzoeken hebben de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis om bij u kransslagadervernauwing vast te stellen:

Wanneer krijgt u een dotterbehandeling?

De behandeltechniek van het dotteren gebruiken onze artsen wanneer u een vernauwing in de kransslagader heeft. Het is niet bij alle kransslagadervernauwingen nodig om te dotteren. Eerst onderzoeken de specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum of behandeling met medicijnen mogelijk is. Dit is voor u het minst belastend en brengt de minste risico's met zich mee. Onze cardiologen overwegen een dotterbehandeling pas wanneer ongeveer 50 tot 70 procent van de kransslagaders is vernauwd.

Jarenlange ervaring met dotteren

Het Catharina Ziekenhuis stond in september 1980 aan de wieg van de introductie van deze toen revolutionaire behandelmethode in Nederland. Sindsdien heeft dotteren een kentering teweeggebracht in de behandeling van hart- en vaatpatiënten en hebben de cardiologen van ons Hart- en Vaatcentrum ruim 50.000 keer deze behandeling toegepast.

De dotterbehandeling

Via een slagader in de lies, pols of elleboogplooi, brengt de cardioloog een dunne draad naar de vernauwing in de kransslagader van het hart. Over de draad schuift de cardioloog een ballonnetje naar de plek van de vernauwing. Daar wordt het ballonnetje opgeblazen. Dit wordt een aantal keren herhaald totdat het bloedvat wijd genoeg is en niet meer terugveert.

Ik heb erg geboft. De medewerkers van het Catharina Ziekenhuis hebben aandacht voor de patiënten, ze hebben letterlijk ‘hart voor de zaak’. Ik voelde me thuis en ik denk gek genoeg met veel plezier terug aan mijn opname in het ziekenhuis.”


Bea Plug-Trip uit Eindhoven onderging in 2015 een hartkatheterisatie en dotterbehandeling in het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

Inzicht in behandelresultaten dotteren

Onlangs heeft het Catharina Hart- en vaatcentrum, in samenwerking met het St. Antonius Ziekenhuis, in het project Meetbaar Beter als eerste in Nederland inzicht gegeven in de resultaten van dotterbehandelingen. Duidelijk werd dat het Catharina Hart- en Vaatcentrum uitstekend presteert.

Nieuwe dottertechniek

Het Catharina Ziekenhuis ontwikkelde een nieuwe, innovatieve techniek om het onderscheid te maken tussen ‘onschuldige’ en potentieel ‘gevaarlijke’ vernauwingen: de FFR-meting.

Hartlounge

Ondergaat u binnenkort een hartbehandeling in het Catharina Ziekenhuis, zoals een dotterbehandeling of een ablatie? Grote kans dat u zich moet melden in onze Hartlounge. In deze video geven we u informatie over uw bezoek aan de Hartlounge.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (17)

plaats reactie

Gerry Kerkhof

Waardering

Hallo ik ben op dinsdag 12 november gedotterd ( voor de tweede keer) voor nog een stent te laten zetten dit gebeurde allemaal naar verwachting prima dus. Maar het vreselijk lange wachten vooraf was minder leuk Ik werd per ambulance bij het Elkerliek Helmond rond 9 uur opgehaald (9.30 uur catharina). Om 15.00 precies ( bijna 6 uur daarna) werd ik opgeroepen voor behandeling. Na behandeling ( 16.00 uur)het normale gebruikelijke wachten ( vertrek Catharina 21.00 uur). Dit lange wachten was natuurlijk niet bevorderlijk voor mijn aandoening.

Ben Rooijakkers

Aanstaande maandagmorgen wordt ik al heel vroeg voor dotteren verwacht in Eindhoven. Het klinkt raar, maar ik kijk er met plezier naar uit. Go for it....!!

mirjam reynders

Waardering

Op 4 juli j.l. uiterst vakkundig geholpen door Dr Teeuwen. Deze cardioloog wist snel de plek van de vernauwing te bereiken en plaatste achtereenvolgens 4 stents in mijn rechter kransslagader waardoor ik nu weer met plezier kan wandelen door de Limburgse heuvels. Op de hartlounge was iedereen even vriendelijk, kan het iedereen aanraden.

Gert Dwarswaard

Waardering

3 juni 2019 Vanuit Bernhoven Uden naar Eindhoven gebracht voor een dotterbehandeling. Dr. Van Dantzig heeft mij gerustgesteld en perfect geholpen. Elke stap die ze doen wordt verteld. Dat gaf een rustig gevoel en eind van de dag sliep ik weer in mijn eigen bed. Top ziekenhuis met top personeel.

Jan Van de Goor

Waardering

Ben op 26 April 2019 geholpen voor een dotterbehandeling. Werd om negen uur verwacht op de Hartlounge. Vanaf dat moment ben ik op een geweldige manier geholpen en ondersteund door deze mensen. Ook de artsen waren duidelijk van wat er gaat gebeuren. Wat mij vooral geraakt heeft is de aandacht en respect van hoe er met mij is omgegaan. Het was een lange dag die in de avond en met succes is afgerond. Nogmaals een diepe buiging en heel veel respect voor deze mensen die voor mij positief eindigd.

theo vlokhoven

Waardering

ik heb niets dan lof over de cardiologen, en vooral de verpleegsters. ik ben geen moment bang geweest, ik was heel ontspannen, ik praatte zoveel , dat ze vroegen of ik mijn mond wilde houden het is mij heel erg meegevallen.

peter smit

Als laatste patient van Prof Pijls moet ik weer een dotterbehandeling ondergaan, maar vol vertrouwen weer terug, fijn personeel en perfecte behandeling.

Tony van den Broek

Waardering

In december 2016 last van pijn op de borst. Ik was toen 44 en dacht er niet eens bij na of ik hartkwalen had. Na enkele weken dokteren besloten een hartkatheriatie te doen en ik bleek flinke vernauwingen te hebben. Na het plaasten van drie stents en het leren omgaan als hartpatiƫnt, weer opgeknapt. Goed behandeld door het team aldaar!

Paul Blok

Waardering

Ik had heel de nacht wakker gelegen toen ik smorgens om 10.00 uur de dokterspost belde en de dokter mij vertelde dat ik meteen moest komen de vrouwelijke arts mij meteen door stuurde naar de EHBO en bleek ik een hartinfarct te hebben me kransslagader was verstopt hebben mij meteen geholpen gelukkig en een stent geplaatst mijn dank is groot aan de specialisten die mij zo snel hebben geholpen en het verplegend personeel wat zeer aardig was mijn hartelijke dank hiervoor petje af hoor

Frank Winkster

In de nacht van 5 op 6 september getroffen door een hartinfarct. De ambulance heeft mij zeer snel naar Catharina gebracht en ben geholpen door mijn dorpsgenoot dhr. Botman. Wat ben ik u allen dankbaar, van de geweldige ambulancebroeders tot die bijzonder aardige en kundige mensen in uw ziekenhuis, die ik onbedoeld van wat nachtrust heb afgehouden.

Catharina J Tebrunsvelt Quant

Behandeling was geweldig en personeel ontzettend aardig - ook ambulance personeel zeer voorkomend en geduldig.

Dinie van den Heuvel

Ik heb een dotterbehandeling gehad in het Catharina Ziekenhuis en ik ben erg tevreden over cardioloog dr. Brueren en de assistenten die mij hebben geholpen. Ook in de periode nadien, toen ik moest wachten tot ik mocht gaan lopen, vond ik de verpleging erg goed. Dank voor de verzorging.

Harrie Bierens

Waardering

Op 17 augustus 2015 ben ik gedotterd en is een stent geplaatst. Sodemieters, wat had ik schrik. Het mag dan een behandeling zijn die veelvuldig wordt toegepast en er mag dan wel een berg aan expertise zijn verzameld op dit gebied, maar als je zelf op die tafel ligt is het toch behoorlijk beangstigend. Of ben ik nou gewoon een watje? Hoe dan ook, de doktoren hadden het donders goed in de smiezen en hebben me op de goede momenten gerustgesteld. En achteraf? Ja achteraf viel het mee. En door de goede zorgen van alle verpleegkundigen mocht ik gelukkig al weer snel naar huis. Bedankt hartteam en verpleging van 7 West. Ik ben blij dat jullie allemaal professionals zijn met passie voor het vak. En dat pakje shag? Dat heb ik al weggegooid.

angelique moonen

Mevr. Moonen uit Heerlen vind het heel erg dat cardioloog dhr. Koolen met pensioen gaat Dit is een cardioloog naar mijn Hart !!! Hopelijk vind U rust en voldoening met u pensioen. Wij Waren dik tevreden over deze cardioloog petje af voor deze Man. mvg. Angelique Moonen

Aad Lelieveld

Waardering

Veel respect voor de organisatie van de procedure bij een hartinfarct. Ambulancepersoneel, cardiologen, assistent-artsen en zeker ook verpleging van de IC hartbewaking, ontzettend bedankt voor de goede zorgen. Ik ben er nog!!! Dankzij jullie allemaal!

Jan Swinkels

Hallo. Net terug uit het Catharina Ziekenhuis. Meteen gedottert na katarisatie. Fijne behandeling. Vriendelijke verpleging. Bedankt voor alles. Groeten J. Swinkels

EMG Heijnen-Manders

Waardering

ik vind dat ik goed behandeld ben geworden fijne Dokters en een heel begripvolle en geruststellende zaalarts.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering