Aneurysma operatie

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Met een aneurysma operatie kunnen onze cardiothoracaal chirurgen een afwijking van uw aorta behandelen. Het Hart- en Vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis is één van de zestien hartchirurgische centra in Nederland die een complexe operatie aan de aorta mogen uitvoeren. Niet voor niets verwijzen ziekenhuizen uit de regio regelmatig patiënten met een aneurysma van de aorta door naar het Catharina Hart- en Vaatcentrum voor een operatie.

Wat is een aneurysma operatie?

Een aneurysma operatie is een operatie waarbij het verwijde deel van de aorta (het aneurysma) verwijderd wordt en er een kunststof prothese voor in de plaats wordt gezet. In een aneurysma kan een scheur ontstaan. Een levensgevaarlijke bloeding maakt een spoedoperatie daardoor noodzakelijk.

Hoge bloeddruk en andere oorzaken van een aorta aneurysma

Mogelijke oorzaken van een aorta aneurysma zijn:

  • aderverkalking (een vorm van arteriosclerose).
  • hoge bloeddruk (hypertensie).
  • voortdurende (chronische) ontstekingen in de vaatwand.
  • aangeboren aandoeningen, zoals de ziekte van Marfan.

Hoewel een aneurysma weinig klachten kan geven, is het belangrijk om onder controle te blijven bij een arts. Ook is een operatie soms noodzakelijk. In het Catharina Hart- en vaatcentrum hebben we veel ervaring met deze aandoening en operatie."

drs. Joost ter Woorst Cardiothoracaal chirurg

Onderzoeken bij een aorta aneurysma

Een of meerdere van deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om vast te stellen of u een afwijking heeft van de aorta:

Waarom is een aneurysma operatie nodig?

Onze specialisten opereren u omdat uw aorta op een bepaalde plaats is verwijd, de diameter van de aorta is hierbij van belang. Het gevaar van een aneurysma is dat er uiteindelijk een scheurtje (een dissectie) in de aorta kan ontstaan als de omvang verder toeneemt.

Ik ben erg blij dat ik er nog ben, gelukkig was ik er op tijd bij en is de aneurysma operatie goed verlopen. Het contact met de arts van het Catharina Hart- en Vaatcentrum vond ik erg fijn. Hij praatte met me op een prettige manier en kwam voor de operatie naar me toe om de mogelijkheden van de operatie te bespreken. De arts ging als een grote vriend met me om.”

Eef van Kessel uit Helmond onderging in het Catharina Hart- en Vaatcentrum een aneurysma operatie

Veel ervaring met aneurysma operatie

De artsen van het Catharina Ziekenhuis werken met geavanceerde apparatuur en verzorgen opleidingen voor andere hartspecialisten. Ook hebben onze specialisten veel ervaring met het uitvoeren van een aneurysma operatie.

Zij doen bovendien veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe technieken om een scheurtje in de aorta te behandelen.

Hoe verloopt een aneurysma operatie?

In het Catharina Ziekenhuis kunnen we op twee manieren een aneurysma operatie uitvoeren:

  • Door het plaatsen van een kunststof buisprothese in de aorta;
  • Bij een dissectie operatie wordt tijdens de operatie een zo groot mogelijk deel van de gescheurde aorta vervangen door een kunststofprothese. Soms moet hierbij ook de aortaklep worden vervangen.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (7)

plaats reactie

Kees van der Roest

In 2011 ben ik geopereerd in Antonius in Nieuwegein, de meeste vooronderzoeken zijn gedaan in het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal en opgestuurd naar Nieuwegein, het zou gaan om een nieuwe aortaklep die verkalkt was, en een ablatie er was voor mij nog geen spoed bij ik heb hier nog enkele jaren mee door gewerkt met gebruik van medicijnen. Tijdens de operatie was de chirurg verrast er was ook een verwijding aan mijn aorta boog, deze in overleg met de vaat chirurg en is vervangen door kunststof prothese de operatie duurde 7 uur later allemaal gehoord van mijn lieve vrouw.

Jan Reijnders

Ben in 1998 geopereerd aan aorta door Dr Kuipers. Inmiddels 20 jaar geleden, alles gaat uitstekend, in december weer op controle. Ben inmiddels 78 jaar.

pedro van der ven

Mijn naam is Pedro van der Ven en op 9 september 2017 heb ik een spoedoperatie gehad aan mijn aorta. Ze zijn ruim 7 uur met mij bezig geweest en ik ben blij dat ik mijn verhaal nog kan doen. Ik heb altijd respect gehad voor de speciallisten van het ziekenhuis. Ik ben prima geholpen, ook de tijd dat ik op de IC gelegen was geweldig. Niets was te veel, meer het gevoel van thuis zijn had ik. Iedere dag maar weer klaar staan dag en nacht gewoon geweldig. Ik ben nu zo ver opgeknapt dat ik deze week zoals ik had afgesproken bij de IC het ziekenhuis in Heerlen bezoeken. Ik verheug mij erop deze geweldige mensen weer terug te zien.

Frans Voogt

Waardering

In 1999 dissectie op twee plaatsen in de aorta in de kromming bij het hart. Wikken en wegen wel of niet opereren en vanwege het risico besloten tot het laatste. Na een vrij lange periode is de dissectie dichtgeslibd. Dr. Michels heeft meermalen gezegd: niet opereren kan ook een goede beslissing zijn ! Ik ben er nu op 25 augustus 2016 nog en probeer elke dag minstens een uur te lachen. Opgeteld!!

Henny van Veen

Waardering

In 2011 Kwam ik naar het Catharina Ziekenhuis voor het dotteren maar helaas ging het mis en ging de Kransslagader stuk. Dus met spoed een openhartoperatie en dan tot overmaat van ramp een hartinfarct. Wie me geopereerd heeft weet ik tot heden nog steeds niet, maar wel dat ik op dat moment op de juiste plaats was en er nog dankbaar voor ben dat ik het na kan vertellen.

Rijn Borgwat

Waardering

Inmiddels 10 jaar geleden door Dr. Joost ter Woorst geopereerd aan een aortadissectie tot volle tevredenheid. Daarna nog de nodige complicaties (ontsteking aan het borstbeen...).Sindsdien ben ik actief in het op pijl brengen en houden van mijn conditie hetgeen me niet meevalt. We zijn heel erg tevreden over de eerste operatie. Later ging het wel mis met de borstbeenoperaties (fistel), maar dat is goed besproken en ook afgehandeld. Er zit nog een scheurtje in mijn aorta en wat dat wanneer gaat betekenen weten we nog niet, maar wordt in de gaten gehouden met name door dokter Ter Woorst.

Eef van Kessel Wismams

Waardering

Ben in december 2008 geopereerd aan een aneurysma van de aorta inclusief klep. Heb dit zeer positief ervaren. Ben geopereerd door dr. ter Woorst. En daarna nog enkele keren op controle geweest. Ik heb deze operatie als zeer positief ervaren. Het gaat inmiddels heel goed met me, niets dan lof. Het enige waar ik veel last van heb gehad en nu nog maar minder, is een dove arm. Nadat ik een soort zenuwscheut heb gehad werd mij geadviseerd om de krammen van het borstbeen te verwijderen. Weet nog niet wat hier mee te doen. Al met al ben ik blij dat ik er nog ben. Vooral omdat dit zeer plotseling werd ontdekt tijdens een jaarlijkse controle van de klep. Tijdens een echo. Was in mijn ogen een zeer goede laborant en mijn dank gaat vooral uit naar dr. ter Woorst en het hartteam.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering