Aneurysma van de buikslagader

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Ga direct naar:

Door slagaderverkalking kan een aneurysma ontstaan. Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader. De vaatchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum hebben veel ervaring met het behandelen van een verwijding in de slagader. Onze vaatchirurgen doen veel onderzoek naar nieuwe behandeltechnieken en staan internationaal bekend om hun expertise.

Wat is een aneurysma van de buikslagader?

Een plaatselijke verwijding kan in elke slagader voorkomen, maar komt het meeste voor in de buikslagader. Deze buikslagader (aorta) is de grootste slagader van het menselijke lichaam. Normaal gesproken heeft de buikslagader een doorsnede van ongeveer twee centimeter. Is de doorsnede meer dan drie centimeter, dan spreken we van een verwijding. In medische termen wordt dit een aneurysma van de aorta abdominalis (kortweg AAA) genoemd.

Klachten bij een aneurysma van de buikslagader

Een AAA geeft meestal geen klachten. Soms ervaren patienten een een kloppende zwelling in de buik. Zolang de verwijding van de buikslagader kleiner is dan vijf centimeter, is de kans op scheuren zeer klein. Een scheur (ruptuur) zorgt voor hevige buik- of rugpijn  en kan leiden tot een (verbloedings-) shock. Verschijnselen van een shock zijn onder meer een snelle pols, lage bloeddruk, bleke klamme huid, angstig zijn, suf zijn of bewusteloosheid.

Diagnose van een aneurysma van de buikslagader

Er zijn verschillende onderzoeken waarmee de specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum kunnen vaststellen of een patiënt een verwijding van de buikslagader heeft:

Echografie

Een echografie is een uitstekend onderzoek om een verwijding van de buikslagader op het spoor te komen, de grootte (diameter) te bepalen en ook de groei in de tijd te vervolgen. Bij dit onderzoek wordt de aorta, en daarmee ook de verwijding, zichtbaar gemaakt met behulp van geluidsgolven. Dit onderzoek is pijnloos en de geluidsgolven zijn niet schadelijk.

CT-scan

Eén van de methodes om de diameter van de verwijding te meten is een CT-scan. Bij een CT-scan maakt een computer meerdere opnames van dwarsdoorsneden van de slagaderen. Hiermee kan de verwijding nauwkeurig in beeld worden gebracht. Dit is belangrijk om de ligging van de verwijding ten opzichte van de zijtakken van de slagader in beeld te brengen, waardoor de behandelmogelijkheden bepaald kunnen worden.

CT-scan met contrastvloeistof

Om de aorta goed zichtbaar te maken, is het in de meeste gevallen noodzakelijk om een CT-scan met contrastvloeistof te maken. We spuiten dan contrastvloeistof in een bloedvat. We noemen de CT dan een CTA (de A van angiografie).

Behandeling van een aneurysma van de buikslagader

Een aneurysma van de buikslagader wordt door onze vaatchirurgen soms behandeld met een operatie. Ook zijn er medicijnen om de kans op complicaties van vaatziekten te verminderen en medicijnen om de risicofactoren (zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, suikerziekte, etc.) te behandelen.

Lees verder over de behandelmogelijkheden

Deel deze pagina