Coronairlijden wordt veroorzaakt door kransslagadervernauwing. Onze specialisten hebben veel kennis en ervaring als het gaat om het behandelen van vernauwingen in de kranssslagaders en coronairlijden. Zij werken samen in het Catharina Hart- en vaatcentrum. Onze artsen doen veel onderzoek naar coronaire hartziekten die worden veroorzaakt door kransslagadervernauwing.

Wat is coronairlijden?

Er bestaan twee vormen van coronairlijden:

Bij coronairlijden zijn uw kransslagaders vernauwd (angina pectoris) of geblokkeerd (hartinfarct). De vernauwing kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door arteriosclerose. Dat is een verzamelnaam voor drie aandoeningen waarbij de wanden van de slagaders verdikt zijn en hun elasticiteit verliezen.

De kransslagaders zorgen voor de aanvoer van zuurstof naar uw hart. Door het coronairlijden krijgt uw hart te weinig zuurstof. Door een gebrek aan zuurstof kunt u onder andere last hebben van hartkramp. Deze hartkramp verdwijnt vaak na enkele minuten weer.

Coronairlijden tijdens inspanning

Als de vernauwing nog niet zo groot is, ontstaan de problemen met coronairlijden in de meeste gevallen alleen bij inspanning, bijvoorbeeld tijdens het sporten. De vernauwde vaten kunnen als u last heeft van coronairlijden niet voldoen aan de zuurstofbehoefte van uw hart. Als de vernauwingen toenemen, krijgt de hartspier ook in de ruststand te weinig zuurstof.

Als u een acuut hartinfarct heeft, is de tijd die u in het Catharina Ziekenhuis als patiënt doorbrengt, van ambulance tot het moment dat het vat open wordt gemaakt, de kortste in Nederland."

dr. Tim Simmers Cardioloog

Symptomen van coronairlijden

De symptomen van coronairlijden zijn niet altijd direct zichtbaar. In het beginstadium zijn er nauwelijks verschijnselen. In een later stadium van coronairlijden kunt u last krijgen van:

  • pijn op de borst: de pijn zit meestal in het midden van de borst, vlak onder het borstbeen en kan uitstralen naar de (linker)arm tot in de nek of langs de kaak;
  • een drukkend en beklemmend gevoel;
  • brandende pijn;
  • een gevoel van zwaarte gedurende 30 seconden tot vijf minuten;
  • kortademigheid, duizeligheid, benauwdheid met pijn in de borst;
  • acuut verergerende pijn omdat een hartinfarct dreigt.

Wat is de oorzaak van coronairlijden?

Coronairlijden wordt meestal veroorzaakt door atherosclereose (aderverkalking) in de kransslagaders. In dat geval blijft er vet in de vaatwand achter. De aders gaan vernauwen omdat de wand op die manier dikker en dikker wordt. Het bloed stroomt door deze kransslagadervernauwing minder goed door de aders.

Athereosclereose is een vorm van arteriosclerose, de verzamelnaam voor drie aandoeningen waarbij de wanden van de slagaders verdikt zijn en hun elasticiteit verliezen.

Dit zijn factoren die de kans op coronairlijden vergroten:

Ik had last van pijn op de borst en voelde me niet goed. Uit onderzoeken bleek dat ik geopereerd moest worden. Toen schrok ik wel even, maar ik had alle vertrouwen in mijn cardioloog. Geen moment was ik ongerust en de bypass operatie is perfect verlopen.”

Marius Kokx uit Veldhoven onderging een bypass operatie in het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

Onderzoeken naar coronairlijden

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om coronairlijden bij u vast te stellen:

Behandeling van coronairlijden

In ons Hart- en vaatcentrum behandelen we jaarlijks duizenden mensen die last hebben van angina pectoris of een hartinfarct hebben gehad. Onze hartspecialisten doen ook veel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van coronairlijden en helpen mee aan het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Niet voor niets verwijzen huisartsen uit de regio en specialisten uit het hele land patiënten door naar het Hartcentrum van ons ziekenhuis.

Onze artsen kunnen kransslagadervernauwing behandelen met een bypass operatie (omleidingsoperatie) of door te dotteren.

Uitkomsten na een bypassoperatie of een dotterbehandeling

Het Catharina Hart- en vaatcentrum is één van de Nederlandse hartcentra die binnen het programma Meetbaar Beter werken aan het transparant maken van de geleverde zorg. Wat zijn de te verwachten uitkomsten na een bypass operatie of een dotterbehandeling? Wat voor verbetering van kwaliteit van leven mag u verwachten? Hoe groot is de kans op complicaties of overlijden? Bekijk de antwoorden op deze vragen op de website van Meetbaar Beter.

Infographic bypassoperaties

Bekijk infographic

Infographic dotterbehandelingen

Bekijk infographic

Deel deze pagina