Boezemtachycardie

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Heeft u een te snelle hartslag? Dan kunt u last hebben van boezemtachycardie. Deze hartritmestoornis behandelen onze specialisten in het Catharina Hart- en Vaatcentrum. De artsen van ons ziekenhuis doen veel onderzoek naar nieuwe technieken om boezemtachycardie te behandelen.

Wat is een boezemtachycardie?

Boezemtachycardie is een te snelle hartslag. Bij een aanval kan de hartslag oplopen naar 100 tot 200 slagen per minuut. Boezemtachycardie kan enkele minuten tot meerdere uren duren. Boezemtachycardie komt vaak in een aanval voor, maar is soms ook continu aanwezig. Deze hartritmestoornis kan leiden tot hartfalen. U kunt bij boezemtachycardie last hebben van hartkloppingen.

Boezemtachycardie kunnen onze specialisten onder andere behandelen met:

Voor mijn ablatie was ik in het Catharina Ziekenhuis aan het juiste adres. Ik werd behandeld door specialistische cardiologen en kreeg daarna zeer goede verpleging en nazorg!”

Eric Sleutjes uit Schijndel onderging in 2015 een ablatie in het Catharina Hart- en vaatcentrum.

Wat is de oorzaak van boezemtachycardie?

Uw normale hartritme wordt bepaald door de sinusknoop in de rechterboezem van het hart. Bij boezemtachycardie is de hartslag hoger dan het ritme van deze sinusknoop. Bij boezemtachycardie ontstaan prikkels vanaf andere plekken dan de sinusknoop. Daardoor raakt het systeem van de prikkels in de war.

Onderzoeken naar boezemtachycardie

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om bij u boezemtachycardie vast te stellen:

Een hartritmestoornis kan een negatieve invloed hebben op uw kwaliteit van leven. Na de behandeling in het Catharina Hart- en vaatcentrum is de kans groot dat u uw ‘oude leven’ zonder hartritmestoornis weer kunt oppakken."

dr. Lukas Dekker Cardioloog

Nieuwste behandelmethoden van boezemtachycardie

In het Catharina Hart- en vaatcentrum behandelen we jaarlijks duizenden mensen met hartklachten, bijvoorbeeld met cardioversie. Onze hartspecialisten doen ook veel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van boezemtachycardie en helpen mee aan het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Niet voor niets verwijzen huisartsen uit de regio en specialisten uit het hele land patiënten door naar het Hart- en vaatcentrum van ons ziekenhuis.

Nieuwe behandelmethode hartritmestoornissen

Het Catharina Ziekenhuis was één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die een nieuwe techniek aanbood om hartritmestoornissen te behandelen: epicardiale ablatie. Bij de epicardiale ablatie wordt de katheter waarmee de behandeling wordt uitgevoerd via de borst in het hartzakje ingebracht. Bij de standaard ablatietechnieken wordt de katheter via de lies naar de binnenkant van het hart gebracht.

Deel deze pagina