Boezemfibrilleren is een veelvoorkomende hartritmestoornis. Door het boezemfibrilleren kunt u bijvoorbeeld last hebben van hartkloppingen. Als u last heeft van boezemfibrilleren, kunnen de gespecialiseerde artsen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum u behandelen.

Wat is boezemfibrilleren?

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis en wordt ook wel atriumfibrilleren genoemd. Bij boezemfibrilleren heeft uw hart een onregelmatige hartslag die veel te hoog is. Bij een normaal hartritme ontstaat een elektrische prikkel in de sinusknoop. Deze prikkel verspreidt zich daarna over de boezems. Bij boezemfibrilleren of atriumfibrilleren ontstaan de elektrische prikkels niet op één plek, maar op diverse plaatsen. Deze prikkels bewegen snel en kriskras door elkaar en er ontstaat een onregelmatige hartslag.

Voor mijn ablatie was ik in het Catharina Ziekenhuis aan het juiste adres. Ik werd behandeld door specialistische cardiologen en kreeg daarna zeer goede verpleging en nazorg!”

Eric Sleutjes uit Schijndel onderging een ablatie in het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

Klachten bij boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren kan voor verschillende klachten zorgen. Voorbeelden van klachten bij boezemfibrilleren zijn hartkloppingen, een onregelmatige en ongelijkmatige hartslag, vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst of duizeligheid. Sommige mensen merken helemaal niet dat zij last hebben van boezemfibrilleren. De hartritmestoornis wordt dan per toeval ontdekt.

Wat is de oorzaak van boezemfibrilleren?

Boezemfibrilleren of atriumfibrilleren kan verschillende oorzaken hebben. Dit kunnen enkele oorzaken zijn van boezemfibrilleren:

  • Gevolgen van andere aandoeningen zoals hoge bloeddruk (hypertensie) of diabetes
  • Bepaalde voedingsmiddelen en stoffen
  • Overgewicht en apneu
  • Ouderdom

Een hartritmestoornis kan een negatieve invloed hebben op uw kwaliteit van leven. Na de behandeling in het Catharina Hart- en vaatcentrum is de kans groot dat u uw ‘oude leven’ zonder hartritmestoornis weer kunt oppakken."

dr. Lukas Dekker Cardioloog

Onderzoeken voor de diagnose boezemfibrilleren

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om boezemfibrilleren bij u vast te stellen:

Behandeling van boezemfibrilleren

In ons Hart- en vaatcentrum behandelen we jaarlijks duizenden mensen die last hebben van boezemfibrilleren of atriumfibrilleren. Onze specialisten kunnen boezemfibrilleren of atriumfibrilleren behandelen met:

Wetenschappelijk onderzoek naar oorzaak boezemfibrilleren

Onze hartspecialisten doen ook veel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van de hartritmestoornis en helpen mee aan het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Niet voor niets verwijzen huisartsen uit de regio en specialisten uit het hele land patiënten met een onregelmatige hartslag door naar het Hart- en Vaatcentrum van ons ziekenhuis.

Behandelcentrum boezemfibrilleren

Bij het Catharina Ziekenhuis is het zorgtraject boezemfibrilleren ondergebracht in het Behandelcentrum boezemfibrilleren. Hierin werken specialisten uit beide vakgebieden samen om uw behandeling te optimaliseren. We streven naar de hoogst haalbare kwaliteit op het gebied van veiligheid, kwaliteit en efficiëntie. De behandelingen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en worden op basis van onze eigen ervaringen voortdurend aangepast.

Vier ziekenhuizen werken samen in Netwerk Atriumfibrilleren

Het Catharina Ziekenhuis, het Elkerliek ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum en het St. Anna Ziekenhuis werken samen in het Netwerk Atriumfibrilleren. Zij hebben de krachten gebundeld om patiënten met een hartritmestoornis nog beter te kunnen behandelen.

De vier ziekenhuizen hebben dit samenwerkingsproject als eerste regio ingebed in het kwaliteitsproject NVVC Connect atriumfibrilleren. Met dit landelijk project willen de ziekenhuizen de zorg voor patiënten met atriumfibrilleren (boezemfibrilleren) nog verder verbeteren.

Deel deze pagina