Een AV-blok wordt veroorzaakt door een storing in de AV-knoop van uw hart. Onze cardiologen en cardiothoracaal chirurgen hebben jarenlange ervaring met het onderzoeken en behandelen van deze hartritmestoornis. De expertise van onze specialisten is gebundeld in het Catharina Hart- en Vaatcentrum. De artsen van ons ziekenhuis doen veel onderzoek naar nieuwe technieken om een AV-blok te behandelen.

Wat is een AV-blok?

Een AV-blok is een afkorting voor een zogenoemd atrioventriculair blok. Bij een AV-blok gaat er iets mis in de AV-knoop van uw hart. De AV-knoop (atrioventriculaire knoop) houdt de prikkels van het hart even vast en verspreidt die prikkels daarna over de hartkamers. Bij een AV-blok houdt de AV-knoop de elektrische prikkel langer vast dan normaal. Het hartritme wordt daardoor vertraagd.

Verschillende vormen van een AV-blok

Er bestaan drie verschillende vormen van een AV-blok:

  • Eerstegraads AV-blok: Bij een eerstegraads AV-blok geeft de AV-knoop de prikkel te traag door aan de hartkamers.
  • Tweedegraads AV-blok: Bij een tweedegraads AV-blok wordt de prikkel willekeurig doorgegeven.
  • Derdegraads AV-blok: Bij een derdegraads AV-blok geeft de AV-knoop de prikkel helemaal niet door.

Wat is de oorzaak van een AV-blok?

Dit zijn veel voorkomende oorzaken van een AV-blok:

  • Ouderdom
  • Bijwerkingen van medicijnen tegen hartritmestoornissen


Soms raakt een AV-knoop beschadigd tijdens een:

Als u een acuut hartinfarct heeft, is de tijd die u in het Catharina Ziekenhuis als patiënt doorbrengt, van ambulance tot het moment dat het vat open wordt gemaakt, de kortste in Nederland."

dr. Tim Simmers Cardioloog

Onderzoeken naar een AV-blok

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om een AV-blok bij u vast te stellen:

Nieuwste behandelmethoden in Catharina Ziekenhuis

In het Catharina Hart- en Vaatcentrum behandelen we jaarlijks duizenden mensen met hartklachten. Onze hartspecialisten doen ook veel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van een AV-blok en helpen mee aan het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Niet voor niets verwijzen huisartsen uit de regio en specialisten uit het hele land patiënten door naar het Hart- en Vaatcentrum van ons ziekenhuis.

Deel deze pagina