Kransslagadervernauwing

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Uw kransslagaders kunnen vernauwd raken als er vetten, kalk, klontertjes van bloedplaatjes vast blijven zitten aan de binnenwand van de aders. Dat noemen we kransslagadervernauwing.

Onze cardiologen en cardiothoracaal chirurgen hebben veel ervaring met het onderzoeken en behandelen van kransslagadervernauwing. Zij werken samen in het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Onze artsen doen veel onderzoek naar nieuwe behandeltechnieken en staan landelijk bekend om hun expertise.

Wat is kransslagadervernauwing?

De kransslagaders zijn de bloedvaten die het hart van bloed voorzien. Deze kransslagaders kunnen dichtslibben doordat vetten, kalk (aderverkalking) en klontertjes van bloedplaatjes vast blijven zitten aan de binnenwand (atherosclereose). Deze vettige laag wordt hard en kan de kransslagaders vernauwen.

Oorzaken van kransslagadervernauwing

Kransslagadervernauwing kan onder andere veroorzaakt worden door atherosclereose. Atherosclereose is een vorm van ateriosclerose. Dat is een verzamelnaam voor drie aandoeningen waarbij de wanden van de slagaders verdikt zijn en hun elasticiteit verliezen.

Gevolgen van kransslagadervernauwing

Door kransslagadervernauwing stroomt er minder bloed naar het hart. Het hart krijgt dan niet genoeg zuurstof. Kransslagadervernauwing kan zorgen voor coronairlijden (een hartinfarct of angina pectoris).

Behandeling van kransslagadervernauwing

Onze artsen kunnen kransslagadervernauwing behandelen met een bypass operatie (omleidingsoperatie) of door te dotteren.

Ik werd met spoed door een ambulance binnengebracht en wist niet goed wat ik kon verwachten. Gelukkig werden al mijn zorgen heel snel weggenomen, ik ben heel goed behandeld.”

Netty Kanters uit Tilburg onderging een bypass operatie in het Catharina Hart- en Vaatcentrum

Oorzaken van kransslagadervernauwing

Deze risicofactoren kunnen de kans op kransslagadervernauwing (bijvoorbeeld als gevolg van arteriosclerose) vergroten:

  • Roken;
  • Een te hoog cholesterol;
  • Hoge bloeddruk (hypertensie);
  • Overgewicht;
  • Te weinig lichaamsbeweging. 

Onderzoeken naar kransslagadervernauwing

Met een uitgebreid aantal betrouwbare onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum bij u kransslagadervernauwing vaststellen:

Behandelen van kransslagadervernauwing

Bij het Catharina Hart- en Vaatcentrum hebben de cardiologen en cardiothoracaal chirurgen veel ervaring met het behandelen van kransslagadervernauwing. Bijvoorbeeld met dotteren of het uitvoeren van een bypass operatie. Ook ontwikkelden de specialisten van het Catharina Ziekenhuis een nieuwe en innovatieve techniek om het onderscheid te maken tussen onschuldige en potentieel gevaarlijke vernauwingen in de kransslagaders: een FFR-meting.

Halverwege ons onderzoek naar de FFR-meting stond al vast dat de nieuwe methode niet alleen levensverlengend, maar ook kostenbesparend werkt."

prof. dr. Nico Pijls Cardioloog

Deel deze pagina