Onze specialisten hebben jarenlange ervaring met het behandelen van hartklepaandoeningen zoals een niet goed werkende mitralisklep. Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is een van de zestien hartchirurgische centra in Nederland die een operatie aan de mitralisklep mag uitvoeren.

Een aandoening aan de mitralisklep

Een lekkende mitralisklep (mitralisinsufficiëntie) is een veel voorkomende hartklepaandoening. De mitralisklep is de klep tussen de linkerboezem en de linkerkamer. Deze klep bestaat uit twee ‘flapjes’ (slippen) die met peesdraden op de plaats worden gehouden. De slippen worden geopend door spiertjes. Als de klep niet goed meer sluit, kan bloed tegen de stroom in teruglopen van de linkerkamer naar de linkerboezem. In dat geval heeft u last van een lekkende mitralisklep, ofwel: mitralisinsufficiëntie.

Behandeling van aandoening aan de mitralisklep

Deze hartklepaandoening kunnen de specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum behandelen met een openhartoperatie of door het plaatsen van een mitraclip.

Onze hartchirurgen hebben jarenlange ervaring met het vervangen van een lekkende hartklep en weten daardoor wat de effecten zijn op lange termijn."

dr. Bart van Straten Cardiothoracaal chirurg

Oorzaken van een aandoening aan de mitralisklep

Hartklepaandoeningen ontstaan in de meeste gevallen door:

  • Hartklepafwijkingen: De hartkleppen kunnen bijvoorbeeld met elkaar vergroeid zijn of te groot of te klein zijn.
  • Een ziekte: Reuma en bacteriële ontstekingen kunnen littekens achterlaten op de hartklep.
  • Ouderdom: De hartkleppen kunnen gaan verkalken waardoor de soepelheid verdwijnt en ze hard en stug worden.

Onderzoeken naar een hartklepaandoening

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om een hartklepaandoening vast te stellen:

Veel ervaring met behandeling van een hartklepaandoening

In het Catharina Ziekenhuis voeren we al meer dan 35 jaar hartklepoperaties uit. Ons team van cardiothoracaal chirurgen, cardiologen en anesthesiologen heeft daarom veel ervaring met deze ingreep. De cardiothoracaal chirurgen onderzoeken ook voortdurend welke technieken of nieuwe hartkleppen het beste zijn voor onze patiënten.

Deel deze pagina