Een lekkende aortaklep kan ernstige gevolgen hebben. Onze specialisten hebben jarenlange ervaring met het behandelen van een niet goed werkende aortaklep. Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is één van de zestien hartchirurgische centra in Nederland die een operatie aan de aortaklep mag uitvoeren.

Een aandoening aan de aortaklep

De aortaklep zit tussen de linkerkamer en de aorta, de grote lichaamsslagader. Deze klep zorgt ervoor dat het bloed niet terugstroomt in de linkerkamer op het moment dat het hart ontspant. Via de aorta stroomt het bloed verder naar de slagaders in het lichaam. Als de aortaklep lekt, stroomt er bloed terug in de linkerkamer. Dat terugstromende bloed geeft extra volumebelasting. Hierdoor zet de linkerkamer uit. 

Kans op hartfalen met lekkende aortaklep

Een hartklepaandoening aan de aortaklep kan zorgen voor hartfalen of een lekkende mitralisklep.

Onze hartchirurgen hebben jarenlange ervaring met het vervangen van een lekkende hartklep en weten daardoor wat de effecten zijn op lange termijn."

dr. Bart van Straten Cardiothoracaal chirurg

Oorzaken van een aandoening aan de aortaklep

Hartklepaandoeningen ontstaan in de meeste gevallen door:

  • Hartklepafwijkingen: De hartkleppen kunnen bijvoorbeeld met elkaar vergroeid zijn of te groot of te klein zijn.
  • Een ziekte: Reuma en bacteriële ontstekingen kunnen littekens achterlaten op de hartklep.
  • Ouderdom: De hartkleppen kunnen gaan verkalken waardoor de soepelheid verdwijnt en ze hard en stug worden. 
Ronnie Rooijendijk uit Gemert

Ik weet dat het Catharina Ziekenhuis op het gebied van cardiologie aan de top staat, dus ik was in het juiste ziekenhuis en onder behandeling van de juiste cardiochirurg.”

Ronnie Rooijendijk uit Gemert onderging een tweevoudige omleidingsoperatie in het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Ook werd zijn aortaklep gerepareerd en zijn verwijde aorta vervangen door een stuk buisprothese.

Onderzoeken naar een hartklepaandoening

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om een hartklepaandoening vast te stellen:

Veel ervaring met deze ingreep

In het Catharina Ziekenhuis voeren we al meer dan 35 jaar hartklepoperaties uit. Ons team van cardiothoracaal chirurgen, cardiologen en anesthesiologen heeft daarom veel ervaring met deze ingreep. De cardiothoracaal chirurgen onderzoeken ook voortdurend welke technieken of nieuwe hartkleppen het beste zijn voor onze patiënten.

Deel deze pagina