Als u last heeft van hartfalen, wordt het bloed niet goed rondgepompt door het hart. In het Catharina Ziekenhuis hebben onze hartspecialisten veel ervaring met het onderzoeken en behandelen van de twee vormen van hartfalen: systolisch hartfalen en diastolisch hartfalen.

Wat is hartfalen?

Door ritmische bewegingen pompt het hart bloed door de bloedvaten. Daardoor krijgen alle organen in uw lichaam voldoende bloed om goed te kunnen werken. Bij hartfalen pompt uw hart het bloed niet goed rond. De aandoening hartfalen kan een gevolg zijn van een hartspierziekte. Het hart compenseert de verminderde pompfunctie bij hartfalen door harder te werken of extra spieren aan te maken. Als de pompfunctie van het hart niet goed meer werkt, hoopt zich bloed vóór het hart op of pompt het hart te weinig bloed uit.

Er bestaan twee vormen van hartfalen:

Klachten bij hartfalen

De aandoening hartfalen kan voor verschillende klachten zorgen. Door hartfalen kunt u last hebben van vermoeidheid, kortademigheid, onrustig slapen en opgezette benen. Andere klachten die voorkomen zijn koude handen en voeten, hartritmestoornissen, opgeblazen gevoel en een moeilijke stoelgang, verminderde eetlust en toch zwaarder worden, prikkelhoest (vooral bij plat liggen) en vergeetachtigheid en gebrek aan concentratie.

Nieuwe technieken voor behandeling hartfalen

Onze specialisten op het gebied van hartfalen werken samen in het Catharina Hart- en Vaatcentrum. De chirurgen en cardiothoracaal-chirurgen doen veel onderzoek naar nieuwe technieken om deze vormen van hartfalen te behandelen en staan zowel nationaal als internationaal bekend om hun expertise.

Hartfalen betekent dat de twee functies van het hart, het ontvangen en verder pompen van bloed, zijn verstoord. Het is erg belangrijk om de symptomen van hartfalen op tijd te herkennen."

drs. Kathinka Peels Cardioloog

Wat is de oorzaak van hartfalen?

Het ontstaan hartfalen is meestal een geleidelijk proces. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van hartfalen:

Onderzoeken naar hartfalen

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om bij u hartfalen vast te stellen:

Behandeling van hartfalen in het Catharina Ziekenhuis

In ons Catharina Hart- en Vaatcentrum behandelen we jaarlijks duizenden mensen die last hebben van hartfalen. Onze hartspecialisten doen ook veel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van hartfalen en helpen mee aan het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Niet voor niets verwijzen huisartsen uit de regio en specialisten uit het hele land patiënten door naar het Hart- en Vaatcentrum van ons ziekenhuis.

Hart- en Vaatcafé over Hartfalen

In april 2021 stond het thema 'Hartfalen' centraal in het Hart- en Vaatcafé; een ontmoetingsplaats voor mensen waar informatie over het hart en vaat gerelateerde onderwerpen worden besproken door specialisten, zorgprofessiobnals en ervaringsdeskundigen. In onderstaande video worden drie onderwerpen besproken:

    • 'Diagnose hartfalen' door cardioloog Hans Post (bijdrage begint op 1'38)
    • 'Bewegen bij hartfalen' door cardioloog Ruud Spee (bijdrage begint op 29'11)
    • 'De zorg rondom hartfalen' door verpleegkundig specialist cardiologie Cindy Verstappen (bijdrage begint op 45'09)

Deel deze pagina