Borstkanker een Santeon behandelingIn het Borstkankercentrum van het Catharina Kanker Instituut bieden we al jaren de beste zorg aan patiënten met (een vermoeden op) borstkanker. We betrekken u en uw naasten actief bij de onderzoeken, de behandeling en het herstel. Samen kiezen we voor de behandeling die bij uw situatie past. Wij bieden u moderne behandeltechnieken die zijn gebaseerd op de laatste inzichten en recent wetenschappelijk onderzoek.

Onze artsen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en secretaresses zetten zich iedere dag voor de volle 100% in om zo snel mogelijk een diagnose te stellen en de meest optimale behandeling te geven met de hoogste kwaliteit van leven.

Hoe snel kan ik terecht als ik borstkanker heb?

Wanneer u klachten heeft of u zich zorgen maakt, bijvoorbeeld wanneer u iets vreemds aan uw borst(en) heeft opgemerkt, of er bij het bevolkingsonderzoek iets gevonden is, is het belangrijk om zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben. Dit kunt u dan ook van ons verwachten:

 • Binnen één werkdag kunt u bij ons terecht na verwijzing door de huisarts.
 • Op hetzelfde dagdeel een (voorlopige) diagnose. Echter, als u een punctie of biopsie heeft gehad, duurt het één tot twee werkdagen voor de uitslag bekend is.
 • Aanvullend onderzoek zoals een MRI-onderzoek wordt zo snel mogelijk gepland.
 • Alle onderzoeken vinden plaats op één locatie.

De patiënten zijn hier de helden. Wij bieden therapieën en behandelingen, maar zij moeten het doen."

drs. Yvonne van Riet Chirurg

Gespecialiseerd borstkankerteam

In het Borstkankercentrum werkt een team van specialisten nauw met elkaar samen om u de beste zorg te kunnen geven. Gezamenlijk beoordelen de teamleden welke behandeling voor u het beste is. Dat doen we aan de hand van de landelijke richtlijnen, nieuwste inzichten en resultaten uit de laatste wetenschappelijke onderzoeken, behandelingsmethodieken en op basis van uw specifieke situatie. Uiteraard heeft u zelf ook een duidelijke stem in het behandelplan. Het team bestaat uit:

 • Chirurg-oncoloog
 • Internist-oncoloog
 • Verpleegkundig specialist
 • Mammacare verpleegkundige
 • Radioloog
 • Radiotherapeut
 • Patholoog-anatoom
 • Plastisch chirurg
 • Nucleair geneeskundige

Bekijk hier de persoonlijke profielen van de betrokken specialisten.

Gebreide borsten goed alternatief voor siliconen protheses."

Elly Hertogs kreeg de diagnose borstkanker. "Ik heb gewoon de pech gehad dat ik één van de zeven vrouwen ben die borstkanker krijgt. Shit happens. Maar ik ben wel in de gelukkige omstandigheid dat het vroegtijdig ontdekt is. Zelf had ik niks gevoeld; ik had ook een kleine tumor." Bekijk haar video

Wat is borstkanker?

Bij borstkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in de borst. Borstkanker (dit noemen we ook wel mammacarcinoom) ontstaat niet altijd op dezelfde plek. Een borstkankergezwel groeit meestal in de weefsels rond de klierbuizen en klierkwabjes, zoals het vetweefsel. Ook kan het in de tepel groeien, aan de huid of aan de borstspier vastgroeien. Borstkanker komt vooral voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Maar het kan ook op andere leeftijden voorkomen. Soms is er ook sprake van een erfelijke factor.

Ook mannen kunnen kanker in de borst krijgen, ongeveer 1% van de mensen met borstkanker is man. Informatie voor mannen met borstkanker vindt u op www.mannenmetborstkanker.nl.

Oorzaken van borstkanker

Het is niet duidelijk waardoor borstkanker ontstaat. Bij een klein deel (5%) van de patiënten is de oorzaak een genetische afwijking (BRCA 1 of 2 bijvoorbeeld). Deze vorm van borstkanker is erfelijk. Er is wel een aantal risicofactoren beschreven, waarvan men denkt dat het mogelijk invloed zou kunnen hebben op het ontwikkelen van borstkanker:

 • Op jonge leeftijd de eerste menstruatie en op late leeftijd de overgang
 • Geen kinderen krijgen of pas na het 35ste jaar de eerste zwangerschap
 • Langdurig gebruik van zware anticonceptiepil op jonge leeftijd en/of langdurig slikken van hormoonpreparaten tegen overgangsklachten
 • Ongezonde leefstijl; te weinig bewegen, teveel alcohol, roken en overgewicht

Symptomen borstkanker

Wanneer u de volgende veranderingen zelf opmerkt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan:

 • Een knobbeltje of deukje in de borst
 • Recent ingetrokken tepel.
 • Verandering van de tepel: Roodheid, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt
 • Bloederig of bruin tepelvocht
 • Pijn in de borst waar ook het weefsel iets anders aanvoelt
 • Een wondje van de huid dat niet geneest.
 • Een borst die warm aanvoelt en rood verkleurd is
 • Zwelling in de oksel.

Het was een geruststellende gedachte dat ik onder behandeling van heel goede, fijne en ervaren dokters was.”

Joke van Stiphout uit Boxtel werd in 2012 behandeld voor een voorstadium van borstkanker.lees het verhaal

Onderzoek: Hoe wordt de diagnose borstkanker gesteld?

Als u een knobbeltje in uw borst voelt of als bij het bevolkingsonderzoek iets afwijkends is ontdekt, gaat u naar uw huisarts. Als u een verwijzing heeft gekregen, maakt u een afspraak bij de verpleegkundig specialist. Zij doet het eerste gesprek en lichamelijk onderzoek. Vervolgens wordt u doorgestuurd naar afdeling Radiologie voor verdere diagnostiek. Op dezelfde dag worden de radiologische bevindingen met u besproken. In geval van een punctie of bioptie krijgt u binnen 1-2 werkdagen de uitslag telefonisch of op het Borstkankercentrum.

De chirurg of de verpleegkundig specialist bepalen altijd in overleg met u welke onderzoeken noodzakelijk zijn om een diagnose te stellen en vervolgens een behandelplan te kunnen opstellen. Onderstaande onderzoeken kunnen, maar hoeven niet altijd uitgevoerd te worden.

Uw behandelend arts en verpleegkundig specialist bepalen altijd in overleg met u welke onderzoeken er nodig zijn voor het stellen van de juiste diagnose en het opstellen van een behandelplan. De bovengenoemde onderzoeken kunnen, maar hoeven niet toegepast te worden.

Soorten afwijkingen in de borst

Goedaardige tumoren

Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Alleen een kwaadaardige tumor is kanker. Goedaardige tumoren groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich niet door het lichaam. Dit zijn de meest voorkomende vormen van goedaardige tumoren:

 • Fibbro-adenoom: Een fibroadenoom is het meest voorkomende goedaardige 'knobbeltje' in de borst. Het is een gladde, ronde of ovale knobbel, die meebeweegt met het borstweefsel. Fibroadenomen komen meestal voor bij vrouwen jonger dan 35 jaar.
 • Phyllodes tumor: Een ander soort afwijking die veel op een fibroadenoom lijkt, is een phyllodestumor. Dit is in principe een goedaardige afwijking. Een phyllodestumor kan zeer snel groeien, vandaar dat deze door middel van een operatie verwijderd moet worden.
 • Cyste: Een cyste is een klein, met vocht gevuld blaasje. Een cyste kan bijvoorbeeld ontstaan door een verstopping in een melkgang. Vooral als er spanning op staat, is een cyste goed voelbaar als een ronde, stevige knobbel en die ook pijnlijk kan zijn. Soms zijn er verschillende cysten in één of in beide borsten aanwezig.
 • Lipoom: Een vetweefselknobbel (lipoom) is een goedaardig gezwel dat ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst. Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het vetweefsel. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan.
 • Mastopathie: Veel vrouwen hebben last van pijnlijke borsten, die regelmatig gespannen aanvoelen en nauwelijks aanraking verdragen. Bij mastopathie zijn één of meer knobbels in het borstweefsel te voelen. Het borstklierweefsel voelt vaak onregelmatig aan. De borsten kunnen heel gespannen zijn en groter worden. Soms is er afscheiding uit de tepel(s). Ook kunnen er cysten ontstaan (cysteuze mastopathie).
 • Gynaecomastie bij mannen
Voorstadium van borstkanker (Ductaal Carcinoom In Situ)

Ductaal Carcinoom In Situ (DCIS) is een voorstadium van borstkanker dat ontstaat in de melkgangen van de borst en wordt gezien op een mammografie met kalkspatjes (calcificaties). Er zijn dan afwijkende cellen ontstaan in het melkgangstelsel van de borst, die blijven delen. Hoe snel ze delen kan sterk verschillen. De cellen zijn niet binnengedrongen in het omliggende weefsel. De behandeling van DCIS heeft als doel het voorkomen van ontstaan van borstkanker in deze cellen. Vrouwen met DCIS ondergaan doorgaans een operatie, eventueel met bestraling.

Kwaadaardige tumoren

Van kwaadaardige tumoren (borstkanker) wordt gesproken wanneer de kankercellen zich verder verspreiden dan de plek waar ze zijn ontstaan (invasief). Dit is niet hetzelfde als uitgezaaide borstkanker. Bij uitgezaaide borstkanker verspreiden de kankercellen zich buiten de borst en oksel. Niet alle kanker in de borst hoeft van dezelfde soort te zijn. Er kunnen zich in één borst verschillende soorten kanker tegelijk voordoen, bijvoorbeeld zowel een ductaal als een lobulair carcinoom.

 • Invasief ductaal carcinoom ontstaat in de melkgangen en kan daarbuiten verder gaan groeien. Het invasief ductaal carcinoom is de meest voorkomende vorm van borstkanker en kan aanvoelen als een harde knobbel.
 • Invasief lobulair carcinoom ontstaat in de melkklieren. De tumor is vaak alleen te voelen als een algehele zwelling van de borst.
Hormoongevoelig of hormoonongevoelige borstkanker

Dit heet ook wel hormoon-positief en hormoon-negatief. Hormoongevoelig betekent dat hormonen de tumor kunnen stimuleren om te groeien en te delen. Wanneer de hormonen de tumor niet kunnen stimuleren om te groeien, spreek je van hormoonongevoelige borstkanker. Dat is belangrijk om te weten voor de behandeling, hormonale therapie werkt namelijk alleen bij hormoongevoelige borstkanker. De hormonen waar de tumor gevoelig voor kan zijn, zijn oestrogeen en progesteron.

HER2/neu-gevoelige borstkanker

HER2/neu is een eiwit dat op je cellen zit. Het wordt ook wel HER2 genoemd, dit staat voor Humane Epidermale groeifactor Receptor 2. Als je te veel van dit eiwit op een cel hebt, wordt de groei te veel gestimuleerd en kan er kanker ontstaan. Je spreekt dan van HER2/neu -positieve kanker. Dit is belangrijk om te weten, omdat er medicijnen zijn die zich specifiek op dit eiwit richten. Deze doelgerichte therapie werkt alleen bij HER2/neu positieve kanker.

Triple negatieve borstkanker

Wanneer de kankercellen negatief zijn voor oestrogeen, progesteron en HER2/neu, spreek je van triple negatieve borstkanker. Drie keer negatief dus. Bij deze vorm van borstkanker hebben anti hormonale therapie en trastuzumab (merknaam Herceptin) dus geen effect.

Ik voelde een knobbeltje in mijn borst en was meteen in paniek”

"Even lekker relaxen in bad", dacht Priscilla Sloots-van der Vleuten. Maar van ontspannen kwam het niet. Priscilla voelde een knobbeltje in haar borst, vreesde meteen voor kanker en enkele bange dagen later bleek ze dat ook te hebben. Gelukkig was Priscilla er op tijd bij én was ze in het Mammacentrum van het Catharina Ziekenhuis in goede handen. Maar de herinnering aan dat ene avondje in bad blijft. In deze video vertelt ze er openhartig over. Bekijk haar video

Behandelmogelijkheden

Plaatselijke behandeling

Chirurgie bij borstkanker

Voor welke operatie gekozen wordt, hangt af van de grootte van de tumor en uw borst, de soort borstkanker en in hoeverre de ziekte verspreid is. Ook uw voorkeur als patiënt speelt hierbij een grote rol.

Een operatie in de oksel kan bestaan uit een sentinel nodes procedure, MARI-procedure of okselklierdissectie.

Radiotherapie bij borstkanker

Na een borstsparende operatie volgt altijd een serie bestralingen als onderdeel van de behandeling. De gehele borst wordt uitwendig bestraald. In sommige gevallen kan er tijdens de operatie eenmalig bestraald worden Er wordt ook wel eens bestraling geadviseerd na het operatief verwijderen van de gehele borst. Dit is sterk afhankelijk van de tumorkenmerken en het stadium van de ziekte. Dit wordt bepaald in het multidisciplinaire team.

Als na een sentinel node procedure of MARI klier procedure blijkt dat er tumorcellen in de lymfeklieren zaten, dan wordt de oksel ook bestraald. Ook bieden wij de mogelijkheid om bestraling tijdens de operatie te verrichten. Dit kan niet in alle gevallen waarbij borstsparend behandeld wordt, maar geldt voor patienten met bepaalde tumorkenmerken. Informeer hierna bij uw behandelend arts.

Behandeling van het hele lichaam
 • Chemotherapie: Chemotherapie is de behandeling van kanker met celdodende of celdelingremmende medicijnen: cytostatica. Er zijn verschillende soorten cytostatica, elk met een eigen werking en bijwerkingen. Chemotherapie kunnen we als aanvullende behandeling geven. Dit kan vooraf of na een operatie.
 • Immunotherapie: Als u veel her-2 eiwit op de celbuitenkant van de borstkanker hebt en een aanvullende behandeling met chemotherapie krijgt, wordt u ook behandeld met immunotherapie.
 • Hormoontherapie: Met hormonale therapie wordt u behandeld als u een hormoongevoelige tumor hebt.

Uitgezaaid? Dat was wel even schrikken”

"Of ze nu dood ging?", vroeg één van haar kleinkinderen toen Roelie Rooijakkers-Walravens vertelde dat ze borstkanker had. “Nee, hoor”, antwoordde oma. En gelukkig kreeg ze gelijk. De oma, moeder en echtgenote vertelt in deze video over hoe de borstkanker bij haar werd ontdekt en wat dat met haar deed. Bekijk haar video

Nazorg

Na afloop van behandeling blijft u nog 5 tot 10 jaar onder controle. Bij de controles vraagt de arts of verpleegkundig specialist naar de gevolgen van de behandeling en mogelijke klachten. Ook wordt met u de verwerking van het behandeltraject besproken en de consequnties hiervan voor uw dagelijks functioneren. De controles zijn bedoeld om bijwerkingen van uw behandeling te signaleren en/of het mogelijk opnieuw optreden van kanker op te sporen.

Jaarlijks wordt er een mammografie uitgevoerd van de borst(en). De eerste mammografie zal ongeveer 1 jaar na de operatie plaatsvinden. Op diezelfde dag krijgt u direct de uitslag van het onderzoek. Scans van het gehele lichaam worden niet uitgevoerd, Er is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek dat intensieve controle (middels laboratorium- en standaard beeldvormend  onderzoek) geen overlevingswinst geeft.

De chirurg of verpleegkundig specialist zal met u bespreken hoe vaak u op controle komt en wat er dan precies onderzocht wordt. Dat kan verschillen, afhankelijk van uw specifieke tumor, risicofactoren, eventuele duur van de hormonale therapie en uw situatie en wensen. In het nazorgtraject blijft de verpleegkundig specialist uw aanspreekpunt.

Tijdens de controles is er ook aandacht voor de kwaliteit van leven. Bijvoorbeeld of u last heeft van bijwerkingen, of u kampt met psychische klachten. Alleen al de diagnose borstkanker geeft een enorme impact op het leven. Lichamelijk en psychosociaal kan de ziekte en de behandeling(en) grote gevolgen hebben. Onze focus ligt op persoonlijke aandacht en ondersteunende zorg daar waar nodig. De juiste zorg op de juiste plek geeft een positieve bijdrage in het omgaan met de ziekte. Soms kan het goed zijn om begeleid te worden door bijvoorbeeld een fysiotherapeut, huidtherapeut, psycholoog, maatschappelijk werk, diëtist of werk re-integratie experts.

Revalidatie

Patiënten worden gestimuleerd om voor, tijdens en na hun behandeling actief te blijven. Tijdens de behandeling met chemotherapie worden patiënten geadviseerd om deel te nemen aan het fysiotherapie programma Go-Fit. Na de behandeling van borstkanker kunnen patiënten deelnemen aan het herstelprogramma van Libra ter bevordering van de lichamelijk en psychisch welbevinden en het terugkeren in de maatschappij.

Palliatieve zorg

Wanneer er uitzaaiingen zijn in andere organen in het lichaam, spreken we over gemetastaseerde ziekte. Borstkanker is dan niet meer te genezen. Belangrijke doelstellingen bij de behandeling van borstkanker in dit stadium zijn het verlengen van het leven en het optimaliseren van de kwaliteit van leven door het verminderen van ziekte-gerelateerde symptomen. De medisch oncoloog begeleid u in dit stadium. Er kan ook een palliatief team betrokken worden, als dit nodig is of er behoefte aan is. Lees meer over het palliatief team

Keurmerken

Als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland heeft het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis een EUSOMA accreditatie. Dit Europese keurmerk krijgt een ziekenhuis alleen als de inspecteurs met eigen ogen hebben gezien dat de borstkankerzorg aan alle criteria en eisen van EUSOMA voldoet. Dat de borstkankerzorg in ons Borstkankercentrum bijzonder goed is, bewijst ook het roze lintje van de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN). Bovendien plaatst zorgverzekeraar CZ ons in de hoogste categorie borstkankerzorg.

Bekijk alle keurmerken van ons ziekenhuis op de pagina Keurmerken en certificaten.


Catharina Ziekenhuis geeft openheid over kankerzorg

Wat zijn de effecten van een behandeling op de kwaliteit van leven en de levensverwachting? Het Catharina Ziekenhuis presenteert binnen Santeon, het samenwerkingsverband tussen zeven topklinische opleidingsziekenhuizen, sinds 2014 de uitkomstindicatoren voor behandeling van borstkanker. Met deze uitkomstindicatoren komt informatie beschikbaar over de effecten van een behandeling voor patiënten. Wat is het risico op complicaties, hoe lang leeft de patiënt na behandeling en wat is de kwaliteit van leven? Essentiële informatie voor patiënten, verwijzers, zorgverzekeraars en ook voor de ziekenhuizen zelf.

Uniek is dat de Santeon ziekenhuizen op deze manier openheid geven over hun behandelingsmethoden en resultaten. We stellen de patiënt centraal, en dus is dit soort informatie belangrijker dan de meeste procesindicatoren, zoals wachttijden en doorlooptijden. Deze informatie is verwerkt in het Santeon-boek Zorg voor Uitkomst.

www.santeonvoorborstkanker.nl, de samenwerking van zeven Santeon Ziekenhuizen voor een betere behandeling


Meer informatie

U of uw arts kan een afspraak maken met een chirurg-oncoloog van het Borstkankercentrum. Bel rechtstreeks: 040 - 239 66 00.

Gedreven door het leven

Bevlogenheid en gedrevenheid zit in het DNA van de medewerkers van het Catharina Ziekenhuis. Gedrevenheid om het beste uit onszelf te halen en onze patiënt elke keer opnieuw de best mogelijke zorg te geven. Want gezondheid, en daarmee het leven zelf, is ons belangrijkste goed. Catharina Ziekenhuis, Gedreven door het leven.

1ste

Ziekenhuis met Europees Borstkankercertificaat

Het Mammacentrum van het Catharina Ziekenhuis kreeg in 2015 als eerste en enige Nederlandse ziekenhuis het Europees Borstkankercerticificaat van Eusoma, de toonaangevende borstkankerinstantie in Europa.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (3)

plaats reactie

Lenie Mollen

Waardering

Nou ik ben geholpen aan borstkanker in het Diac zoals ik het nog steeds noem maar tegenwoordig heet het MMC Eindhoven en de bestraling is uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis. Ik vind beide ziekenhuizen fantastisch hoor. De operatie en chemo heb ik in het Diac gehad en de bestraling in het Catharina. Toppie ALLEBEI

Mieke Beerens

Nog heel hartelijk bedankt voor de goede zorgen voor en na de operatie, daarom alvast fijne feestdagen en ook in het nieuwe jaar een gezond begin.

Jgb Fleuren-Koebrugge

Alleen maar top!!!! Super behandeld tijdens mijn bestralingen 16x in lunac 6. Voor mijn borstkanker /borstbesparende operatie gehad! Lieve mannelijk verplegende die je meer rust geven en vertrouwen in alles wat er gaat gebeuren. Ook zijn er vrouwelijke verplegende bij die wat meer gericht bezig mogen zijn met patiënten die zeer slecht mobiel zijn onder andere dit was ik er een van heb gewrichtsreumatiek/artrose Maar ook waren er hele lieve vrouwelijke bij noem geen namen maar deze vergeet je dan niet zo gauw!! Verder ben ik blij verder te kunnen gaan met m'n leven hopende dat deze kanker zich niet herhaalt . Lieve dank voor de lieve zorg. Gr Nardy Fleuren xxx

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering