Chemotherapie

Met chemotherapie wordt de behandeling van kanker met medicijnen bedoeld. Chemotherapie is naast chirurgie en radiotherapie één van de drie pijlers voor de behandeling van patiënten met kanker.

Chemotherapie is de behandeling van kanker met cytostatica. Dit zijn medicijnen die cellen doden of de celdeling remmen. Nadat de medicijnen bij u zijn toegediend, komen ze in het bloed terecht. Via het bloed worden zij door het hele lichaam verspreid en kunnen zij bijna overal in het lichaam kankercellen bereiken. Cytostatica grijpen in op het groeiproces van kankercellen. Sommige tasten de kankercel aan op het moment dat deze zich deelt. Andere werken op een ander tijdstip. Er zijn tientallen verschillende soorten cytostatica. Welke u krijgt hangt af van de soort kanker. Vaak krijgt u een combinatie van cytostatica voor een zo goed mogelijk resultaat.

Chemokuur

U krijgt deze behandeling als kuur. Dit betekent dat u altijd een periode medicijnen krijgt en een periode niet. U krijgt bijvoorbeeld een week medicijnen en heeft daarna 3 weken rust. U krijgt zo’n chemokuur meestal een paar keer achter elkaar.

Intraperitoneale chemotherapie

Intraperitoneale chemotherapie is een chemotherapie die rechtstreeks in de buikholte wordt toegediend. Dit kan onder bepaalde omstandigheden worden toegepast bij eierstokkanker. Standaard wordt de chemotherapie via een infuus in de arm toegediend, maar uit onderzoek is gebleken dat toediening in de buikholte veel betere resultaten oplevert.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden