Doordat we veel wetenschappelijk onderzoek doen en over de hele wereld collega’s training geven, hebben we een groot internationaal netwerk van HIPEC-specialisten.

Wat is buikvlieskanker?

Met buikvlieskanker bedoelen we meestal kanker met uitzaaiingen op het buikvlies. De uitzaaiingen kunnen voorkomen bij darmkanker, maagkanker of eierstokkanker. Maar ook andere tumoren kunnen uitzaaien naar het buikvlies. Een zeer zeldzame vorm van kanker aan het buikvlies is PMP.

Tot enkele jaren geleden waren patiënten met buikvlieskanker niet meer te genezen. Dankzij de HIPEC-behandeling, één van de specialisaties van het Catharina Ziekenhuis, kan een deel van deze patiënten toch behandeld worden.

Het Catharina Ziekenhuis: gespecialiseerd in buikvlieskanker

  • Onze medisch specialisten hebben veel ervaring in de behandeling van buikvlieskanker. 
  • Wij zijn hét gespecialiseerde centrum als het om de HIPEC-behandeling gaat. Dit is de behandeling die we meestal inzetten bij buikvlieskanker. Veel patiënten worden naar ons doorverwezen vanuit andere ziekenhuizen. 
  • We doen veel (internationaal) wetenschappelijk onderzoek naar buikvlieskanker en HIPEC. Daardoor zijn onze artsen altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Een van onze oncologisch chirurgen is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Maastricht.
  • Onze specialisten schreven mee aan internationale medische richtlijnen voor de behandeling van patiënten met buikvlieskanker
  • U krijgt een vast aanspreekpunt. Dit is een verpleegkundig specialist die veel ervaring heeft met buikvlieskanker.
  • Onze specialisten delen hun ervaring met collega’s over de hele wereld door workshops en colleges te geven op (internationale) congressen.

Zorgpad

De behandeling van buikvlieskanker bestaat uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. U bezoekt tijdens uw behandeling verschillende specialisten en afdelingen. Op deze pagina kunt u de belangrijkste stappen vinden die bij het zorgpad buikvlieskanker horen.

  • Een vage pijn en een opgezette buik door vochtophoping zijn soms de enige symptomen. In een later stadium kunnen ook gewichtsverlies en moeheid optreden. Soms zijn er klachten zoals buikkrampen, overgeven en een veranderde stoelgang.

  • Verschillende onderzoeken kunnen helpen om te beoordelen of er tumoren in het buikvlies aanwezig zijn. Het gaat om:

    Vast aanspreekpunt

    Als u onder behandeling bent bij het Catharina Ziekenhuis krijgt u een eigen casemanager. Dit is uw vaste contactpersoon tijdens de hele behandeling in ons ziekenhuis. Vaak is dit een verpleegkundig specialist of consulent. Deze persoon werkt nauw samen met de arts.

    Persoonlijk behandelplan

    Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een multidisciplinair overleg (MDO). Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten van meerdere ziekenhuizen samenkomen om uw persoonlijk behandelplan te bespreken. Samen kijken zij welke behandelingen het best passen bij uw situatie. De kennis van elk specialisme nemen zij daarbij mee.

    Onderdeel van het behandelplan is Samen Beslissen. Als u kanker heeft, neemt u in korte tijd moeilijke beslissingen die directe gevolgen hebben voor op uw leven op korte en/of lange termijn. U bespreekt uw situatie en voorkeuren samen met uw arts. Uiteindelijk beslist u samen met uw arts wat voor u de beste behandeling is.

  • Hoe we buikvlieskanker behandelen, hangt af  van de uitgebreidheid van de ziekte en van waar de kankercellen vandaan komen. Meestal gaat het om darmkanker, eierstokkanker, maagkanker of alvleesklierkanker. Meestal is buikvlieskanker een teken van uitgezaaide kanker.

    Tot enkele jaren geleden waren patiënten met buikvlieskanker niet meer te genezen. Met de HIPEC-behandeling, één van de specialisaties van het Catharina Ziekenhuis, kunnen we een deel van deze patiënten toch behandelen. Dankzij onze expertise op dit gebied behandelen we patiënten uit het hele land.

    HIPEC-behandeling bij buikvlieskanker

    HIPEC staat voor Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie. Na verwijdering van de tumor spoelt de chirurg tijdens de operatie de buikholte met warme chemovloeistof. Dit moet de kleinere uitzaaiingen vernietigen. De overlevingskansen van de patiënt nemen hierdoor aanmerkelijk toe. HIPEC is een complexe oncologische ingreep die slechts een aantal Nederlandse ziekenhuizen uitvoeren. Deze behandeling vraagt om een specifieke opleiding, kennis en ervaring van het team aan zorgverleners. Het Catharina Ziekenhuis is op dit gebied één van de grootste centra.

  • Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. Bij het Catharina Ziekenhuis kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychische hulp, fysiotherapie of palliatieve zorg. Het gaat hierbij niet om behandelingen die de ziekte bestrijden, maar bijvoorbeeld om het verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling. Uw vaste aanspreekpunt kan u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.

    Stomazorg

    In het Catharina Ziekenhuis werken verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in stomazorg. Zij geven advies, instructies en begeleiding aan patiënten en zorgverleners. Ook geven zij voorlichting aan familie van patiënten en aan zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis.

    Op de website van de Stomavereniging vindt u meer informatie.

Vragen over buikvlieskanker?

Bel 040 - 239 97
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

Wetenschappelijk onderzoek buikvlieskanker en HIPEC

Binnen het Catharina Ziekenhuis doen we steeds onderzoek naar verschillende vormen van kanker en de behandeling daarvan. Dit geldt ook voor buikvlieskanker en de HIPEC-behandeling. Door onderzoek te doen, komen we meer over kanker en de behandeling ervan te weten. Zo kunnen we onze patiënten steeds beter behandelen. 

We behandelen regelmatig patiënten in studieverband, of patiënten kunnen meedoen aan trials (wetenschappelijke studies). Informeer hiernaar bij uw behandelend arts of casemanager.

Meer informatie over buikvllieskanker


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden