Pulmonologie voor verpleegkundigen

Als verpleegkundige kom je op de afdeling longgeneeskunde specifieke ziektebeelden tegen. Ook buiten deze afdeling kom je steeds vaker met longgerelateerde aandoeningen in aanraking. Sommige ziektebeelden zijn zeer complex. Dat vraagt om een specifieke benadering. Deze cursus gaat in op de specifieke zorg en aandacht die patiënten met long- en luchtwegaandoeningen nodig hebben.

De cursus kent 2 varianten. Als eerste de Opleiding Pulmonologie. Deze duurt ongeveer 2 jaar. In het eerste jaar leer je vooral basisvaardigheden en –kennis. In het 2e jaar krijg je meer diepgang, complexere onderwerpen en theoretische achtergronden. Het 2e jaar is ook los te volgen en heet dan Cursus Pulmonologie.

Voor wie?

De Opleiding Pulmonologie is vooral geschikt als je weining ervaring hebt met longpatienten en/of als je pas op een afdeling longgeneeskunde komt werken. 

De Cursus Pulmonologie geeft meer diepgang en medische kennis. Deze is vooral geschikt voor ervaren verpleegkundigen. De opzet is in eerste instantie voor verpleegkundigen werkzaam op een afdeling longgeneeskunde. Maar ook verpleegkundigen van afdelingen waar regelmatig longpatiënten liggen, zullen veel aan deze cursus hebben.

Inhoud

De volgende onderwerpen komen aan bod:

De opleiding vindt in het eerste jaar voornamelijk op de werkvloer plaats. Tijdens de opleiding  loop je stage in je eigen instelling op de afdeling longfunctie en behandelkamer om een aantal onderzoeken en behandelingen te zien. Zowel de opleiding als de cursus start met een diagnostische toets over anatomie en fysiologie. De theorie van de cursus volg je deels via e-learning in een digitale leeromgeving. De opleiding en cursus worden afgesloten met een aantal verschillende toetsvormen. We verwachten van jou dat je actief, zelfstandig en probleemoplossend te werk gaat.

Cursusdata

Houd deze website in de gaten voor de volgende cursusdata. Het 1e jaar van de Opleiding Pulmonologie begint na je start op de afdeling.

Het actuele rooster is voor deelnemers in te zien in CLIC of op te vragen bij de docent. Wijzigingen in het rooster voorbehouden.

Praktische informatie

Type Beschrijving
Accreditatie Voor verpleegkundigen: Kwaliteitsregister V&V (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland).
Grootte van de groep Voor de Opleiding: minimaal 1, maximaal 16 deelnemers. Voor de Cursus: minimaal 8, maximaal 16 deelnemers.
Kosten Voor zowel de cursus als de opleiding: € 1176,00 per persoon. De prijzen worden jaarlijks geïndexeerd.
Certificaat Ja
Locatie Een ruimte van de service-eenheid Onderwijs & Onderzoek, de route staat aangegeven vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.
Contact

Service-eenheid Onderwijs & Onderzoek
Telefoonnummer: 040 - 239 65 20
E-mail: infooeo@catharinaziekenhuis.nl


Inschrijven


terug naar het cursussen & trainingen overzicht