Rectale endo-echografie (Folder)

Maag-, Darm- en Leverziekten
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Rectale endo-echografie (Folder)

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een rectale endo-echografie te laten doen. Dit onderzoek wordt verricht door een Maag-Darm-Leverspecialist (MDL-arts) of door een hiervoor opgeleide endoscopieverpleegkundige. Deze folder geeft uitleg over het onderzoek, de voorbereiding op het onderzoek en de nazorg. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan in deze folder wordt beschreven.

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat u door één of meerdere personen onderzocht en behandeld wordt. In de onderzoekskamer kunnen behalve de behandelend arts of endoscopieverpleegkundige, ook artsen in opleiding aanwezig zijn. Het is niet mogelijk om iemand mee te nemen in de onderzoekkamer.

Wat is een rectale endo-echografie?

Een rectale endo-echografie is een onderzoek waarbij bepaalde afwijkingen en bijzonderheden in de endeldarm of de anus zichtbaar worden gemaakt. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een echograaf. Dit is een staafje (met een doorsnede van ruim één centimeter) waar een ballon overheen gaat die gevuld wordt met een beetje water. Op de punt van de staaf bevindt zich het echo-apparaatje.

Het echo-apparaatje zendt geluidsgolven uit waarvan de echo’s weerkaatsen in het lichaam. Na weerkaatsing worden de echo’s van de geluidsgolven opgevangen en omgezet in een beeld op een monitor. Doordat de geluidsgolven diep in het weefsel doordringen is het mogelijk informatie te verkrijgen over de diepere lagen van het weefsel van de wand van de endeldarm en de anus.

Voorbereidingen door de patiënt

U mag voor dit onderzoek gewoon eten en drinken. Op de dag van het onderzoek krijgt u ongeveer vijftien minuten voor het onderzoek op onze afdeling een klysma (flesje laxerende vloeistof) via de anus. Dit dient om de endeldarm zo schoon mogelijk te maken. U wordt verzocht de vloeistof ongeveer tien minuten op te houden voordat u naar het toilet gaat.

Soms kan een combinatie van onderzoeken plaatsvinden, waarbij een andere voorbereiding wordt afgesproken.

MRSA-preventie

De MRSA-bacterie is een bacterie die vooral in buitenlandse ziekenhuizen voorkomt. Soms komt deze bacterie ook voor in Nederlandse ziekenhuizen. Buiten het ziekenhuis kan de bacterie weinig kwaad doen, omdat de meeste mensen deze vanzelf weer kwijtraken. Binnen het ziekenhuis kan een MRSA-besmetting gevaar opleveren voor sommige patiënten.

Het is noodzakelijk dat u de afdeling Endoscopie belt als één van de onderstaande situaties op u van toepassing is:

  • U bent de afgelopen drie maanden opgenomen, verpleegd of behandeld in een ander ziekenhuis, verpleegtehuis of instelling.
  • U woont of werkt op een bedrijf waar u in contact komt met levende varkens of levende mestkalveren.

Verloop van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich vijftien minuten voor de afgesproken tijd op de afdeling Endoscopie. De endoscopieverpleegkundige brengt u naar de kleedruimte, waar zich ook een toilet bevindt. Daar wordt u verzocht om uw pantalon/panty en uw onderbroek naar beneden te doen, waarna de klysma toegediend wordt. U blijft in de kleedruimte en u gaat na tien minuten naar het toilet.

Hierna begeleidt de endoscopieverpleegkundige u naar de onderzoekskamer. U gaat op uw linkerzij op de onderzoekstafel liggen. De verpleegkundige vraagt u om uw ondergoed omlaag te doen en de knieën op te trekken. De arts brengt een (verdovend) glijmiddel aan op zowel het instrument als de anus. Hierdoor schuift het instrument gemakkelijker via de anus een stukje naar binnen. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo goed mogelijk probeert te ontspannen. Patiënten ervaren dit niet als een belastend of pijnlijk onderzoek.

Na het onderzoek vertelt de arts u zijn bevindingen en schrijft een verslag voor de aanvragend arts.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten. U dient er echter wel rekening mee te houden dat door onverwachte omstandigheden de wachttijd tot één uur op kan lopen.

Risico’s en complicaties

Er zijn geen risico’s of complicaties bekend bij dit onderzoek.

Nazorg

Het onderzoek vereist geen nazorg, u kunt meteen naar huis.

De uitslag

Meestal kan de arts u direct na het onderzoek een voorlopige uitslag geven. Indien het onderzoek door een endoscopieverpleegkundige uitgevoerd wordt, zullen de bevindingen eerst besproken worden met de MDL-arts.

De definitieve uitslag krijgt u bij het volgende polikliniekbezoek van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd of van uw huisarts.

Verhinderd

Kunt u om dringende redenen niet naar uw afspraak komen? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Endoscopie. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de afdeling Endoscopie.

Tot slot

Denk eraan om bij ieder bezoek of onderzoek een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) mee te nemen.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Endoscopie
040 – 239 87 85

Spoedeisende Hulp (SEH)
040 – 239 96 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Endoscopie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/maag-darm-en-leverziekten


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden