Plak- en allergietest (Folder)

Dermatologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Plak- en allergietest (Folder)

U heeft met uw dermatoloog afgesproken om een allergietest te doen. Met deze test kunnen we vaststellen of u allergisch bent voor bepaalde chemische stoffen.

Uw arts heeft u eerder mondeling uitleg gegeven over de allergietest. In deze folder leest u waarmee u rekening moet houden en hoe de test in zijn werk gaat.

Tijdens de test testen worden verschillende stoffen op uw rug aangebracht met behulp van strips.  De test vindt plaats op de polikliniek Dermatologie.

Voorbereidingen en aandachtspunten

Het is belangrijk dat uw rug in de vier weken voor het onderzoek, niet in de zon is geweest. Dit geldt ook voor de zonnebank. Uw huid is door het zonlicht minder gevoelig voor de test. Hebt u eczeem of andere huidafwijkingen op uw rug? Meldt dit dan bij uw arts of verpleegkundige.

Het is verder belangrijk dat u aan uw arts doorgeeft welke medicijnen u gebruikt. Sommige medicijnen zijn van invloed op de betrouwbaarheid van de test. Daarom is het soms beter om het gebruik van bepaalde medicijnen (tijdelijk) te stoppen, medicatie tegen hooikoorts (antihistaminica) is geen probleem. Komt u op  de dag van de plaktest op de polikliniek en gebruikt u intussen nieuwe medicijnen? Vertel dit dan aan de verpleegkundige. Als u hormoonzalf met corticosteroïden gebruikt, smeer deze dan vanaf een week voor de test niet meer op uw rug. U mag de zalf wel ergens anders smeren. Weet u niet precies wat er in uw zalf zit? Overleg dan voor alle zekerheid even met een medewerker van de polikliniek Dermatologie.

Hebt u veel haar op uw rug? Dan verzoeken wij u de huid te scheren. Let u er wel op dat er minimaal twee dagen tussen het scheren en de test zitten. Op de testdag mag u geen bodylotion, oliën of crèmes op de rug smeren.

De test duurt in totaal vijf dagen. De rug mag niet nat worden tijdens deze vijf testdagen. Houdt u er vooraf al rekening mee dat u vijf dagen niet kunt douchen, baden of zwemmen. Voorkom dat u transpireert. Ga niet sporten en doe geen zware arbeid. Dit mag allemaal weer nadat de arts de test heeft afgelezen op de laatste dag.

Soms vragen wij u eigen middelen mee te brengen op de testdag. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld cosmetica, crèmes of materialen waarmee u veel in aanraking komt. Dit kan thuis of op het werk zijn. Als dit bij u het geval is, dan heeft uw arts dit al met u besproken.

De plaktest

De test duurt totaal vijf dagen en hiervoor zijn drie afspraken nodig op de polikliniek Dermatologie. Deze afspraken duren ieder ongeveer 15 minuten. De afspraken worden gepland op maandagen, woensdagen en vrijdagen. Soms is het nodig om de stoffen langer te laten zitten (7 dagen), bijvoorbeeld als er getest wordt op corticosteroïden (hormonen zalven).

De verpleegkundige plakt op de eerste dag pleisters op uw rug met strips die voorzien zijn van verschillende stoffen. Deze pleisters met strips blijven twee dagen op uw rug.

Na twee dagen komt u terug op de polikliniek en verwijdert de verpleegkundige de pleisters en strips. De verpleegkundige controleert op dat moment of er al een reactie is.

Vervolgens markeert de verpleegkundige met een paarse markeerstift de plaatsen op uw rug waar de strips zaten. Er is een kleine kans dat de markeringen afgeven op uw kleding. Draagt u daarom beter donkere (onder-)kleding. De markeringen zorgen ervoor dat de arts kan zien waar de stoffen zaten. Uw dermatoloog vertelt u dan de uitslag.

Wat kunt u verwachten

Reageert u op een bepaalde stof? Dan ontstaat er een eczeemplekje onder de strip waar de stof zit. Dit kan flink jeuken. Het is belangrijk dat u de strip laat zitten en niet gaat krabben. Dan bestaat het risico dat de strip verschuift. U kunt bijvoorbeeld ’s nachts een strak T-shirt aantrekken om te voorkomen dat u met de handen direct aan de plaktest komt.

De uitslag

De uitkomst van de plaktest krijgt u direct van uw arts op de vijfde dag.

Hij of zij bespreekt met u of u allergisch bent, en voor welke stoffen. Ook krijgt u informatie mee over de betreffende stof en hoe u daarmee om kunt gaan. Pas na deze afspraak mag uw huid weer nat worden en kunt u weer sporten.

Het kan voorkomen dat u een verlate reactie (bijvoorbeeld pas na één week) krijgt op een bepaald middel. Als u dit merkt, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie.

Risico’s en complicaties

De plaktest heeft in principe geen risico’s. Zeer zelden komt het voor dat er een zeer forse reactie ontstaat en de test niet meer goed af te lezen is. In dat geval zal de arts met u andere mogelijkheden bespreken.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Polikliniek Dermatologie
040 – 239 72 70

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Dermatologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/dermatologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden