Laag gedoseerde vaginale oestrogeen (Folder)

Bekkenbodemcentrum Gynaecologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Laag gedoseerde vaginale oestrogeen (Folder)

Laag gedoseerde vaginale oestrogeen worden gebruikt om zogeheten urogenitale atrofische slijmvliesveranderingen te behandelen. Dit is een medische term die slijmvliesveranderingen ter plaatse van de vagina, plasbuis en schaamlippen beschrijft. Deze slijmvliesveranderingen kunnen optreden na de menopauze als de eierstokken stoppen met de productie van oestrogeen. Dit kan leiden tot een droger,
dunner, en minder vochtig slijmvlies en veranderingen in de zuurgraad van de vagina en vaginale afscheiding. 

Vaginale atrofie bij vrouwen kan de volgende klachten veroorzaken:

  • Een oncomfortabel gevoel of pijn bij de gemeenschap;
  • Een toename in vaginale afscheiding;
  • Irritatie;
  • Een branderig gevoel.

Laag gedoseerde vaginale oestrogeen hebben als doel deze klachten te verhelpen. De slijmvliesveranderingen die in de schede plaatsvinden kunnen zich ook voordoen in de plasbuis en de blaasbodem. Dit kan klachten van frequent plassen, aandrang tot plassen en een oncomfortabel gevoel tijdens plassen veroorzaken.

Ook kunt u gevoeliger zijn voor blaasontstekingen. Lokale hormoontherapie kan bijdragen in het behandelen van deze klachten.

Wat is een behandeling met oestrogenen?

Dit zijn oestrogenen die direct in de vagina worden aangebracht, waar het een lokale werking heeft. Door de slijmvliezen dikker te maken en beter te bevochtigen en de zuurgraad te normaliseren wordt lokaal de kwaliteit van de slijmvliezen verbeterd. Het voordeel van lokale therapie ten opzichte van tabletten of pleisters is de lagere dosis hormonen die gebruikt kan worden om de effecten op andere organen, zoals borsten en baarmoeder minimaal te laten zijn. Vaginale oestrogeen toediening bestaat in diverse vormen zoals vaginale tabletten en crèmes.

Is het gebruik van oestrogenen veilig?

Vaginale oestrogenen werken plaatselijk op het vaginale slijmvlies en slechts een klein deel wordt opgenomen in het bloed. Het werkt op dezelfde manier als hand- of gezichtscrème. Er is een minimale opname in de bloedbaan en daardoor is het zeer veilig. Als u borstkanker heeft gehad en persisterende vaginale klachten heeft die niet over gaan met vaginale bevochtigers, kunnen lokale oestrogenen gebruikt worden. Overleg dit wel eerst met uw arts.

Welke toedieningsvorm is het beste voor mij?

Uw arts kan u hier goed over adviseren, maar de meeste vrouwen verdragen alle vormen van lokale oestrogenen. Studies hebben aangetoond dat alle preparaten even effectief zijn in het behandelen van symptomen.

Als ik reeds hormoon substitutie therapie (HST) gebruik, heb ik dan lokale oestrogenen nodig?

Meestal niet, maar als u ondanks gebruik van HST vaginale klachten heeft, is het mogelijk dat uw arts vaginale oestrogenen erbij voorschrijft. Dit kan het geval zijn als u een zeer lage dosis HST gebruikt. Hierdoor kunt u uw vaginale klachten verminderen zonder de dosis van de HST te verhogen. Als u last heeft van vaginale droogheid tijdens het vrijen kunnen vaginale bevochtigers, zoals glijmiddel ook helpen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Gynaecologie
040 – 239 93 00

Routenummer(s) en overige informatie over de polikliniek Gynaecologie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/gynaecologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden