Mediteren bij ziekte (Folder)

Ethiek & zin Pijngeneeskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Mediteren bij ziekte (Folder)

Mediteren kan veel betekenen voor mensen die ziek zijn. In deze folder leest u wat de training ‘Mediteren bij ziekte’ voor u zou kunnen betekenen en hoe de training is opgebouwd.

Mediteren

De training is geschikt voor iedereen die met ziekte te maken heeft. Het kan om uzelf gaan of om iemand die dicht bij u staat. De training is geschikt voor mensen met én zonder meditatie-ervaring.

De meditaties en oefeningen zijn gebaseerd op mindfulness en compassie. We leren op een niet-oordelende, compassievolle en milde manier te kijken naar onszelf en de dingen die ons overkomen. De training biedt handvatten voor het omgaan met de moeilijk te veranderen en niet-oplosbare kanten van ziek zijn. Het kan helpen bij het vinden van berusting, maar ook bij hervinden van veerkracht en vitaliteit.

Hoe ziet de training eruit?

De training duurt zes weken en bestaat uit zes bijeenkomsten van anderhalf uur. Tijdens de training doen we de meditaties zittend aan tafel, dus u hoeft geen speciale kleding aan te trekken. De bijeenkomsten bestaan uit het uitwisselen van ervaringen en het oefenen van de meditaties. Tijdens deze periode is het belangrijk dat u de tijd neemt om thuis te oefenen. U bereikt het beste resultaat als u dit elke dag een half uur doet. De meditatieoefeningen helpen u daarbij. Het lijkt misschien veel, maar u zult merken dat het steeds makkelijker gaat.

Leren mediteren vraagt oefening, maar het fijne is dat je ervoor geen speciale kennis of vaardigheid hoeft te hebben. Iedereen kan het leren. U doet de training in een kleine groep (maximaal acht deelnemers) en u wordt begeleid door een trainer van de afdeling Ethiek & Zin van het Catharina Ziekenhuis.

De cursus wordt verschillende malen gedurende het jaar gegeven. De data en tijden leest u in de uitnodiging die u heeft gekregen van uw verwijzend specialist of u kunt deze opvragen bij de afdeling Ethiek & Zin.

Hoe kan ik deelnemen?

U kunt zich voor deze cursus aanmelden via de afdeling Ethiek & Zin door te bellen naar de afdeling. Uw verwijzend specialist kan u ook aanmelden. De data en tijden worden na aanmelding ook getoond in uw afsprakenoverzicht.

Kosten

U betaalt alleen een kleine bijdrage voor het werkboek. Deze kosten worden vermeld in de uitnodigingsbrief die u bij aanmelding ontvangt. U betaalt deze kosten contant tijdens de eerste bijeenkomst.

Let op, alleen pinnen

In verband met de veiligheid en uit oogpunt van hygiëne en efficiency kunt u in ons ziekenhuis alleen nog met pin betalen. Vergeet bij een bezoek aan ons ziekenhuis of opname niet uw bankpas mee te nemen. Bedankt voor uw begrip.

Vragen

Als u eerst meer informatie wilt kunt u contact opnemen met één van onze trainers van de afdeling Ethiek & Zin. Zij beantwoorden graag uw vragen over de training. Ook kunt u met hen een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Ethiek & Zin
040 – 239 85 20

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Ethiek & Zin kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/geestelijke-verzorging

Ervaringen van deelnemers

Peter:

“Als je lichamelijke of emotionele ongemakken ervaart, kan dit jouw leven op een onaangename manier gaan bepalen. Je wilt als mens natuurlijk graag positieve ervaringen horen en voelen bij een ziekte maar dit lukt helaas niet altijd. De trainster liet ons kennismaken met verschillende meditaties, die je leren om lichamelijke en/of emotionele pijn beter te kunnen accepteren en te verwerken. Dit deed ze met veel toewijding en passie en ze toonde vooral veel respect en inlevingsvermogen voor ons als deelnemers.

We gingen onder andere aan de slag met ademhaling en emoties. Dit vond ik soms best wel heftig en confronterend. De hele groep kreeg te maken met hindernissen, die je tegenkomt in het ziekteproces en de invloed van gedachten, emoties en lichamelijke sensaties op het ziek zijn. Natuurlijk beleefde elke deelnemer de training op zijn/haar eigen manier. Maar de kracht van deze groepstraining is vooral ook om elkaar te accepteren en van elkaar te leren.

Op het einde van de training werden de ervaringen nog eens expliciet uitgewisseld en kon je aangeven hoe je het mediteren bij ziekte wilt blijven inzetten. Iedereen deed dit op zijn eigen manier. De training mediteren bij ziekte is een absolute aanrader!”

Paula:

“Tijdens de behandeling van borstkanker werd ik door de fysiotherapeute attent gemaakt op de training ‘mediteren bij ziekte’. Omdat ik al maanden alleen maar bezig was met mijn lijf, leek dit me een goed moment om ook eens aandacht te schenken aan mijn ‘mind’.

Al bij de eerste meditatieoefening merkte ik dat de stem van de trainster me bij de hand nam, weg uit die ruimte, op een pad door mijn lichaam. Wat ik op dat pad allemaal kon waarnemen, de intensiteit van wat ik voelde en met mijn ogen dicht zag verbaasde me. Het was prettig om me zo één te voelen met mijn eigen lichaam.

De volgende bijeenkomsten brachten andere meditatieoefeningen. De ene oefening richtte zich op je lijf, de volgende op ademhaling of gevoelens. Tijdens het (thuis) oefenen ervan merkte ik dat de ene oefening me beter beviel dan de andere. Het was prettig om na iedere nieuwe oefening met de andere deelnemers onze ervaring te delen en te bemerken dat wij inderdaad allemaal anders reageren, voelen en zijn. Hierdoor leerde ik niet alleen de anderen, maar ook mezelf een stukje beter kennen.

Door deze korte kennismaking met mediteren heb ik ontdekt dat ik het fijn vind om mezelf, af en toe, een meditatiemomentje te gunnen. Gewoon om even rust te vinden te midden van de dagelijkse hectiek of om een  moment mijn lijf in te duiken om, heel bewust, te voelen wat daar allemaal gaande is.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden